Κρίσιμη συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα - Η ελληνική παρέμβαση και το έντονο παρασκήνιο

Κρίσιμη συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα - Η ελληνική παρέμβαση και το έντονο παρασκήνιο

Η Αθήνα δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση Στόλτενμπεργκ για τις τεχνικές επιτροπές - Την Τετάρτη η σύγκληση της Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών

nato-0
Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με την έναρξη ελληνοτουρκικών συνομιλιών σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αν και αυτές οι συνομιλίες τυπικά δεν συνδέονται καθόλου με την πολιτική διαπραγμάτευση για τα διμερή προβλήματα, οπωσδήποτε επηρεάζει το κλίμα εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Για την ακρίβεια δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι το πρώτο βήμα και ως εκ τούτου αναμένεται, εάν πραγματοποιηθούν, η Μέρκελ και άλλοι ηγέτες που δεν επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία να τις επικαλεσθούν στη Σύνοδο Κορυφής, παρ’ ότι το Oruc Reis συνεχίζει τις παράνομες έρευνές του σε δυνάμει ελληνική ΑΟΖ.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι τα τουρκικά μίντια μετέδιδαν σαν έκτακτη είδηση την πληροφορία ότι την Πέμπτη θα γίνει η συνάντηση των τεχνικών στρατιωτικών επιτροπών, επικαλούμενα αφ’ ενός πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αφ’ ετέρου πηγές από το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα εμφανίζει διαφορετική εικόνα. Δηλώνει πως δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση Στόλτενμπεργκ για τις τεχνικές επιτροπές και πως θα απαντήσει όποτε κρίνει, απαξιώνοντας την προτεινόμενη ημερομηνία για τη συνάντηση (Πέμπτη).

Η Αθήνα, πάντως, ζήτησε για αύριο Τετάρτη τη σύγκληση της Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων για να καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και να ζητήσει την απόσυρση του Oruc Reis, η οποία παραμένει ο ελληνικός όρος για την έναρξη των πολιτικών διαπραγμάτευσεων. Ουσιαστικά με αυτή την πρωτοβουλία, η Αθήνα επιχειρεί να εξουδετερώσει το τουίτ-παγίδα του Γενς Στόλτενμπεργκ της περασμένης εβδομάδας.

«Η Αθήνα λέει “όχι” σε κάθε πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αποδεικνύοντας ότι δεν επιθυμεί τον διπλωματικό διάλογο» είχε σχολιάσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επιστρέφοντας στα τουρκικά δημοσιεύματα, ελληνικές κυβερνητικές πηγές απέδιδαν στην ανάγκη της Άγκυρας να διαχειριστεί επικοινωνιακά την συνεδρίαση της Επιτροπής του ΝΑΤΟ που προκάλεσε η Αθήνα. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο η συνάντηση των στρατιωτικών τεχνικών επιτροπών να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Είναι αξιοσημείωτο πως κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως με την ελληνική πρωτοβουλία για σύγκληση της Επιτροπής σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων έχει στόχο να θέσει το πολιτικό πρόβλημα των τουρκικών προκλήσεων πριν την έναρξη τεχνικών συνομιλιών.

Το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, πάντως, δεν εμπόδισε τον Μεβλούτ Τσαβούλογλου, παρουσία του Κογκολέζου ομολόγου του, να δηλώσει ότι «η Ελλάδα έχασε την ψυχολογική υπεροχή στην Ανατολική Μεσόγειο», επικαλούμενες βέβαια τις έρευνες του Oruc Reis. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Τουρκία πραγματοποιεί τις έρευνές της στην περιοχή, βάσει των κανόνων που όρισαν το ΝΑΤΟ και το Διεθνές Δίκαιο»! Το τι σχέση έχει το ΝΑΤΟ με τις έρευνες μόνο ο Τσαβούσογλου το ξέρει.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέκτεινε την επίθεσή του κατά της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας ακόμα και την υπόθεση της Αγίας Σοφίας! Συνεχίζοντας τις παραδοξολογίες του, είπε ότι «η Τουρκία τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε εχθρότητας απέναντι στους Κούρδους»(!), προσθέτοντας ότι «το PKK αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των Κούρδων».

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, έριξε και μία παρόλα που μόνο ως έμμεση πλην σαφή απειλή μπορεί να εκληφθεί. «Σήμερα τρομοκράτες περιφέρονται στους δρόμους της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν θα το επιτρέψει»! Προφανώς αναφέρθηκε σε Κούρδους αγωνιστές και σε αντιφρονούντες υποστηρικτές του Γκιουλέν και μη, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα

Γιαννιτσά: Διέκοψε τη λειτουργία του το εργοστάσιο μετά τα 46 κρούσματα κορωνοϊού

ΕΛΚ μετά την ενημέρωση Μητσοτάκη: Ούτε αδύναμη, ούτε διχασμένη η ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Βόλος - Σοκάρει πατέρας για την επίθεση του 37χρονου με βενζίνη: Θα μπορούσε να έχει αφήσει το παιδί μου στον τόπο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης