Βαρουφάκης: Μέσα στο '21 θα πάμε σε κούρεμα μισθών και συντάξεων

Βαρουφάκης: Μέσα στο '21 θα πάμε σε κούρεμα μισθών και συντάξεων

Επίθεση στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας και πρόβλεψη για κούρεμα μισθών, συντάξεων και δημοσίων επενδύσεων από τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 - Εξέφρασε την αντίθεσή του σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα

5140216
Συνολική επίθεση για την διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, την οικονομική πολιτική και την πολιτική υγείας, που συνοδεύθηκε από οξύτατες καταγγελίες για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο κ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε προβλέψεις του ιδίου και του κόμματός του, σε συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή πριν μήνες, για τις επιπτώσεις της πανδημίας και την προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, για να καταγγείλει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικά, ότι αγνόησαν τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Πρόσθεσε ότι όλο το καλοκαίρι η κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα για να προετοιμαστεί και σημείωσε ότι πλέον η κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο της πανδημίας. Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επιλέξατε να μην προετοιμαστείτε, όχι απλά λόγω ανικανότητας ή ολιγωρίας, αλλά επειδή η προετοιμασία απαιτούσε πράγματα που συγκρούονται με τα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας».Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Αφήσατε την Δημόσια Υγεία εξουθενωμένη, και τον λαό μας απροστάτευτο, για να μην θίξετε συμφέροντα όλων εκείνων των τρωκτικών του ιδιωτικού τομέα, που, με το που ήρθε η φουρτούνα της πανδημίας, εγκατέλειψαν το πλοίο της δημόσιας υγείας. Έρχεστε εδώ να προσποιηθείτε ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν τον έχετε. Και το χειρότερο; Προτιμάτε να μην τον αποκτήσετε, αν για να τον αποκτήσετε πρέπει να θίξετε τα συμφέροντα των ημέτερων».

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για προβλήματα στα νοσοκομεία και έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, δεν έχει κάνει τίποτα για την δημιουργία μόνιμων και κινητών συνεργείων για την πραγματοποίηση τεστ. Επικριτικός ήταν επίσης με την απόφαση της κυβέρνησης να στέλνονται τεστ των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικά κέντρα με απευθείας αναθέσεις και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δηλώσει ποιος είναι πολιτικά υπεύθυνος για τη μη έγκαιρη παραγγελία αντιδραστηρίων, ενώ άνοιγε τα σύνορα της χώρας στους τουρίστες. Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό επειδή αγνόησε «τις προτροπές μας να χρησιμοποιήσετε την εποχή της καραντίνας για να προετοιμαστείτε, με αποτέλεσμα, 7 μήνες μετά, να φτάσουμε στο σημείο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να ξεπεράσει τα όριά του».

Εξίσου επικριτικός ήταν ο κ. Βαρουφάκης και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την λειτουργία των σχολείων. Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση, ότι δεν έγινε τίποτα όλο το καλοκαίρι για την εσωτερική διαμόρφωση των αιθουσών, για την εξασφάλιση ατομικών θρανίων, για την τοποθέτηση πλέξι γκλας και για την διενέργεια τεστ από κινητικά συνεργεία στα σχολεία. Ακόμη, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, γιατί «άλλη μια φορά, δώσατε γη και ύδωρ στην ξενοφοβική ακροδεξιά που ζεσταίνετε στον κόρφο σας, φυτεύοντας τη ρατσιστική διάταξη στη φετινή προκήρυξη για τις ορισμένου χρόνου υπαλλήλους καθαρισμού, που αποκλείει αλλοδαπούς των οποίων, βέβαια, τα παιδιά φοιτούν στα ίδια σχολεία».

Οικονομία - Εργαζόμενοι

Ο κ. Βαρουφάκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην οικονομία και τα εργασιακά ζητήματα . Ειδικότερα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι :

* Θεσμοθετεί για πρώτη φορά στα χρονικά του εργατικού δικαίου, την δωρεάν εργασία μέσω ωριαίων, καθημερινών, απλήρωτων υποχρεωτικών υπερωριών.

* Παρατείνει την κατάργηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών.

* Αρνείται να παρατείνει κατά 2 μήνες το επίδομα ανεργίας για όσους έληξε το επίδομα Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο

* Αναβάλλει την αύξηση του κατώτατου μισθού

* Παρατείνει το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία που προβλέπει μειώσεις μισθών

* Μειώνει το δώρο των Χριστουγέννων (μετά και το δώρο του Πάσχα).

Κλείσιμο
Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει δεσμευθεί «σε κουρέματα συντάξεων και μισθών, δεδομένου ότι δεν προβήκατε σε κουρέματα οφειλών που η ολιγαρχία δεν θέλει να ακούσει». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, εξέφρασε την αντίθεσή του σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μοιάζετε έτοιμοι από καιρό να μην αφήσετε, όχι μόνο την οικονομική πανδημία, αλλά και τις εντάσεις στα εθνικά θέματα να πάνε χαμένες, έτσι ώστε, μαζί με τους κλινικάρχες, τα funds και τα υπόλοιπα τρωκτικά, να προχωρήσετε ώστε τα κουρέματα εναντίον των αδύναμων να χρηματοδοτήσουν και τους έμπορους όπλων - ιδίως βέβαια τους ημέτερους μεσάζοντες».

Ως προς την ύφεση, ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «οι δικοί σας κουρέψανε τεχνηέντως την ύφεση από το 18% στο 15%» προσθέτοντας ότι «πέτυχαν την εξοικονόμηση της αλήθειας μέσω αφαίρεσης του πληθωρισμού από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ».

Κούρεμα μισθών και συντάξεων

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 προέβλεψε ότι «στα μέσα του 2021, σας το δηλώνω για να μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα, η Eurostat θα αναθεωρήσει την ύφεση του 2020 προς το -15%. Το ίδιο και με το έλλειμμα κρατικού Προϋπολογισμού, που το 2020 θα περάσει το 12% και θα αγγίξει το 15% του αναθεωρημένου ΑΕΠ». Στην συνέχεια, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε νέο μνημόνιο «με κουρέματα συντάξεων, δημόσιων επενδύσεων, μισθών. Με νέα μέτρα υπέρ της παρασιτικής ολιγαρχίας και συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, με όλα τα καλούδια που η Έκθεση Πισσαρίδη προετοιμάζει τον κόσμο να αποδεχθεί ως το κόστος της Νέας Ιερουσαλήμ των ΣΔΙΤ, της ιδιωτικομανίας και της υποχώρησης των αξιών που εγγυάται η εμβάθυνση της χρεοδουλοπαροικίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Γεννηματά: Εμείς δεν θέλουμε κλειστά σχολεία - Θέλουμε ασφαλή σχολεία

Στα 156 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Τα 101 στην Αττική

Μητσοτάκης: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα της οικονομίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης