Το πρωί της Παρασκευής συζητούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ για την Τουρκία - Στο «τραπέζι» οι κυρώσεις

Το πρωί της Παρασκευής συζητούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ για την Τουρκία - Στο «τραπέζι» οι κυρώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο - Λίστα κυρώσεων έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει ο Μπορέλ - Αύριο ολοκληρώνεται η συνεδρίαση με το βλέμμα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 24-25/9

synodos_se_exelixi
Σε εξέλιξη βρίσκεται το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε σήμερα στο Βερολίνο και θα ολοκληρωθεί αύριο, με την προσοχή να είναι εστιασμένη στην διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι αυτή που θα προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν στην ειδικη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Η συζήτηση για την Τουρκία
στο άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής.

Ο Νίκος Δένδιας έχει αναλάβει την πολύ δύσκολη προσπάθεια να μετακινήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν απαθείς μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα, προειδοποιώντας ότι μόνο η συντονισμένη αποτροπή σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο μπορούν να οδηγήσουν τον Ερντογάν να επανεξετάσει την στάση του. Υπ' αυτή την έννοια, η συμφωνία για προετοιμασία κυρώσεων που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία, είναι ίσως το μοναδικό βήμα που τρομάζει και μπορεί να αλλάξει τους σχεδιασμούς Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας κυρώσεων που θα «δαγκώνει» πιο πολύ σε σχέση με όσα μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθεί απόφαση για επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων και θα ανατεθεί στις υπηρεσίες της Κομισιόν να συντάξουν τον κατάλογο. Στη συνέχεια η λίστα αυτή θα πάει προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην Ειδικη Σύνοδο για την Αν. Μεσόγειο.  Υπάρχει πάντως σκεπτικισμός μήπως οι πιο σκληρές κυρώσεις οδηγήσουν τον Ερντογάν σε εκτροχιασμό...

Έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει κατάλογο κυρώσεων ο Μπορέλ

Τη λίστα αυτή των κυρώσεων, έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, όπως ενημέρωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

«Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει - όπως έχει δεσμευτεί - κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει», επισήμανε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χριστοδουλίδης: «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης»

Προσερχόμενοι στην άτυπη Συνεδρίαση, οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Αυστρίας, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει γενναίες αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα.

«Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη στάση που θα επιδείξει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας και έκανε λόγο για αρχές και αξίες οι οποίες θα πρέπει να προστατευθούν, σε ό,τι αφορά τις «παράνομες και προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, «εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανέφερε πως «η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη» και ζήτησε μια «πραγματικά θεμελιώδη» συζήτηση για την Τουρκία. Επιπλέον, τόνισε ότι «πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Επισήμανε δε ότι είναι «απολύτως ουσιώδες» η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναμένεται η αντίδραση του Βερολίνου

Κλείσιμο
Πάντως με ξεκάθαρη πια την αποτυχία της μεσολαβητικής προσπάθειας του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, οι επόμενες κινήσεις του Βερολίνου αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον. Θα επιμείνει η Γερμανία στην προσπάθεια κατευνασμού της Τουρκίας; Θα συνεχιστούν και σήμερα οι πιέσεις να καθυστερήσει ή να αναβληθεί εκ νέου η επικύρωση της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για να ικανοποιηθεί ο Ερντογάν και να μην οδηγηθεί στον πλήρη εκτροχιασμό;


Ειδήσεις σήμερα: 

Απειλές Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες

Κίνα: Οκτώ εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού και 19 ασυμπτωματικοί το τελευταίο 24ωρο

Κυκλοφορούσε ελεύθερος με έξι καταδίκες στην «πλάτη»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης