Δένδιας: Η ένταση δεν έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί

Δένδιας: Η ένταση δεν έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί

Για «σταδιακή αποκλιμάκωση» με την Τουρκία και πρόοδο στις συζυτήσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ μίλησε στο MEGA ο υπουργός Εξωτερικών

dendias27
Για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Με φόντο την κινητικότητα του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «βλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την γείτονα επί των πραγματικών διαφορών και όχι «φανταστικών διαφορών».




Επιπλέον, ο κ. Δένδιας απάντησε και για την πορεία των συνομιλιών με την Αίγυπτο αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, υποστηρίζοντας μεν πως δεν είμαστε προ των θυρών για συμφωνία, ωστόσο «έχουμε σημειώσει πρόοδο».

Κληθείς να σχολιάσει την ρητορική το Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τις δυνητικές του κινήσεις στο εξής, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως ο κ. Ερντογάν «έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από την λογική των χωρών που λειτουργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Κλείσιμο
Με αυτά τα δεδομένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο η Αθήνα να αντιδράσει στρατιωτικά σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει γεώτρηση σε ελληνικά ύδατα, με τον κ. Δένδια να παραπέμπει στη συνταγματική υποχρέωση προστασίας της εθνικής κυριαρχίας για κάθε ελληνική κυβέρνηση. «Όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υπάρχει καμιά υποχωρητικότητα. Δεν είναι απειλή, είναι υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα» κατέληξε ο υπουργός.

Ειδήσεις σήμερα:

Φίλης (Θέμα 104.6): «Πάγωμα» των κινήσεών της επέλεξε η Τουρκία

Καύσωνας προ των πυλών: Δείτε τις θερμοκρασίες σε κάθε περιοχή ανά ημέρα - 42άρια από την Πέμπτη

Πρέβεζα: Με drone και σκύλους εντόπισαν 1.102 χασισόδεντρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης