Σάλος για τις δηλώσεις Ροζάκη για το «απομονωμένο Καστελόριζο που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές»

Σάλος για τις δηλώσεις Ροζάκη για το «απομονωμένο Καστελόριζο που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές»

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ - «Εκφράζει προσωπικές απόψεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του του υπουργείο Εξωτερικών

kastelorizo43
Σάλος αντιδράσεων προκλήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ Χρήστος Ροζάκης για το Καστελόριζο.

Ειδικότερα, την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα δεν λέει να κοπάσει, οι δηλώσεις του κ. Ροζάκη είναι βούτυρο στο ψωμί της τουρκικής πλευράς, καθώς χαρακτήρισε το Καστελόριζο «απομονωμένο», «σε απόσταση» και «κοντά στις τουρκικές ακτές».

«Εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην ΑΟΖ ισχυρίστηκε ότι «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο».

Δείτε τις δηλώσεις: 

Αντιθέσεις: αποκαλυπτική συνέντευξη του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠ.ΕΞ


Άμεση ήταν η αντίδραση του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε ότι «όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ''απομονωμένα'' τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´άκρη σ´άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται».
Κλείσιμο


Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Ροζάκη: «Η θητεία του έληξε και δεν πρόκειται να ανανεωθεί»

«Εκφράζει μόνο προσωπικές απόψεις» επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη για το Καστελόριζο που δήθεν... είναι απομονωμένο και κείται μακράν της ηπειρωτικής χώρας, ακόμη και της Ρόδου, όπως είπε ο καθηγητής σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Από τις 7 Ιουνίου του 2020 έληξε η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιου του υπουργείου Εξωτερικών και δεν πρόκειται να ανανεωθεί» τονίζουν οι ίδιες πηγές μεταφέροντας τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Αλλωστε, με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ καταργείται η αυτοτελής διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και μαζί με το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού συγχωνεύονται στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ).


Ειδήσεις σήμερα: 

Η Ελλάδα λέει «αντίο» στα πλαστικά μιας χρήσης: Τι αποσύρεται, βαριές καμπάνες για τους παραβάτες

Βέμπερ: Η συμπεριφορά του Ερντογάν να απαντηθεί δυναμικά και άμεσα - Δεν ανεχόμαστε εκβιασμούς

Χωρίς ΦΠΑ η κατασκευή ξενοδοχείων - Έρχεται και «Επιστρεπτέα προκαταβολή 3» ειδικά για τον Τουρισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης