Διασπασμένη η ευρω-ομάδα της ΝΔ σε κρίσιμη ψηφοφορία

Για τα δικαιώματα του Ελληνισμού στην Αλβανία

euparl
Παρά τη δεδομένη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως βασική προϋπόθεση για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ είναι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της εκεί ελληνικής μειονότητας, ερωτηματικά δημιουργεί η στάση μερίδας Ευρωβουλευτών της ΝΔ σε πρόσφατη κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, τροπολογία που προτάθηκε από το Λαϊκό Κόμμα -και τελικά υπερψηφίστηκε- ζητάει από τα όργανα της ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, να μη ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με τα Τίρανα εφόσον δεν εκπληρωθούν στην πράξη οι γνωστοί 15 όροι της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου. Μεταξύ αυτών και ο σεβασμός των εθνικών μειονοτήτων, η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων, ο εκλογικός νόμος και η πληθυσμιακή απογραφή, θέματα που σχετίζονται άμεσα με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, όπως επίσης και θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της ελεύθερης έκφρασης στα ΜΜΕ και θέματα ασύλου.

Κατά τη ψηφοφορία, και γι’ αδιευκρίνιστους λόγους, η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ εμφανίστηκε διασπασμένη. Μόνο οι ευρωβουλευτές κ.κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ και Στέλιος Κυμπουρόπουλος υπερψήφισαν την τροπολογία, ενώ οι κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, επέλεξαν το δρόμο της... αποχής, σε μία κρίσιμη ψηφοφορία για τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Να σημειωθεί πως ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι πρόεδρος της Επιτροπής προετοιμασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Διχασμένη εμφανίστηκε και η ευρω-ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ.

Καυστική ανακοίνωση για τη στάση μεγάλης μερίδας Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο συγκεκριμένο θέμα, εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι οι ευρωβουλευτές του υπερψήφισαν την επίμαχη τροπολογία, που τελικά υπερψηφίστηκε με 388 έναντι 280 ψήφων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια μη συνηθισμένη γι' αυτό πρακτική, δεδομένου ότι σε ανάλογα ζητήματα είναι πιο διαλλακτικό και φιλελεύθερο απ' τα εκτελεστικά όργανα της Ένωσης και απ' τις κυβερνήσεις των κρατών, φαίνεται πως αναβάλει επ' αόριστον την έναρξη συζητήσεων με την Αλβανία.

Ειδήσεις σήμερα

Σοκ στη Νέα Υόρκη: Αστυνομικοί σκότωσαν με taser διπολικό Έλληνα - Φώναζε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει!

Λιποθυμία 9χρονης στη Ρόδο: «Το κοριτσάκι μου ζητάει να φάει και εγώ του λέω περίμενε»

Ψευτογιατρός: Ζήτησε 13.000 ευρώ από καρκινοπαθή για θεραπεία με... αποχυμωτή και βότανα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης