Ετοίμαζαν επιχείρηση στη Λέρο µε το Σχέδιο Βαριοπούλα

Ετοίμαζαν επιχείρηση στη Λέρο µε το Σχέδιο Βαριοπούλα

Επίθεση σε τρία νησιά της χώρας μας, την Λέρο, τους Φούρνους και τις Οινούσσες προβλεπόταν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βαριοπούλα»...

Επίθεση σε τρία νησιά της χώρας μας, την Λέρο, τους Φούρνους και τις Οινούσσες προβλεπόταν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βαριοπούλα» που σχεδίαζε το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, την περίοδο 2002 – 2003.

Οι αποκαλύψεις έγιναν από την εφημερίδα «Μιλιέτ» την Παρασκευή, αλλά χθες, Κυριακή, η «Γενί Σαφάκ» έδωσε στοιχεία για την κρίση που ετοίμαζε ο τουρκικός στρατός στο Αιγαίο με στόχο να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος στην Τουρκία, για να επιτραπεί η εκδήλωση πραξικοπήματος ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν μερικούς μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία.

Η διαταγή για πρόκληση κρίσης γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο είχε δοθεί από τον τότε διοικητή του τουρκικού στόλου ναύαρχου Οζντέν Ορνέκ.

Στο έγγραφο, γίνεται λόγος για “νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριότητα των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα”.

Η εφημερίδα αναφέρει πως στη συνεδρίαση που έγινε το Δεκέμβριο του 2002 σχετικά με το σχέδιο “Suga” που ήταν το ναυτικό τμήμα της “Βαριοπούλας”, προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι προστριβές που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών με απώτερο σκοπό την πραγματοποίηση εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων.

"Έτσι, θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης” φέρεται ότι αναφέρει η έκθεση των τότε τούρκων αξιωματικών.

Επίσης σε μια ακόμη έκθεση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της "Γενί Σαφάκ", στο πλαίσιο του σχεδίου “Suga”, αναφέρονται και τα ονόματα των νησιών όπου θα γίνει απόβαση.

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για τις Οινούσσες, με το σκεπτικό ότι “οι Οινούσσες ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα”.

Σε αντίστοιχα σημειώματα που αποκαλύπτει η εφημερίδα γίνεται λόγος για τη συμμετοχή αμφίβιων καταδρομών και την αξιοποίηση της κρίσης μέσω των ΜΜΕ όπως είχε γίνει και με τα Ίμια.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mhtsotakis_arthro

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό γιατί δίχασε τον ελληνικό λαό και είπε «ναι» αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας - Υποσχέθηκε βοήθημα 2.000 ευρώ σε νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, πρόγραμμα «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα» και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ