Αριστερή καθαρότητα και «αυτοκριτική» θέλει ο Παπαδημούλης

Αριστερή καθαρότητα και «αυτοκριτική» θέλει ο Παπαδημούλης

Καθαρό Αριστερό κόμμα, το οποίο θα συνεργάζεται κατά περίπτωση επιθυμούν πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη

papadimouslisss
Για τον ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες μίλησαν χθες παλιά και νεότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία μελών ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας και την Κίνηση Ανατολικής Αττικής «για Δημοκρατικό και Αριστερό ΣΥΡΙΖΑ», με θέμα «Ο ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες. Με ποιο πρόγραμμα; Με ποιες συμμαχίες; Με ποιο κίνημα; Και πώς;», αναθερμαίνοντας τις εσωκομματικές διεργασίες και ζυμώσεις στην πορεία για το συνέδριο, μετά την “ανακωχή” της πανδημίας.

Ομιλητές στη σχεδόν τρίωρη εκδήλωση ήταν οι Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης, Ράνια Σβίγκου, Σπύρος Δανέλλης, Σωτήρης Αλεξίου (Γραμματέας Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην πρώτη εμφάνισή του σε κομματικά συμφραζόμενα, στον απόηχο της υπόθεσης του “πόθεν έσχες” του. Άπαντες συνηγόρησαν στην άποψη του κ. Βούτση ότι “σταθερά μας είναι ένα αριστερό κόμμα”, φρενάροντας κάθε ιδέα περί “μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλδημοκρατία”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.

Ο τελευταίος προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα είναι “πρωταθλήτρια της ύφεσης στην ΕΕ και την ευρωζώνη”, για να καταλήξει ότι “χρειάζεται αυτοκριτική αξιολόγηση” για τα πεπραγμένα όμως μόνο του κόμματος. “Τολμηρά πρέπει να δούμε λάθη και παραλείψεις” τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας, ωστόσο, κάθε αναφορά στην επικαιρότητα με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Παπαδημούλης προσχώρησε χθες ανοιχτά στην θέση για ένα “αριστερό κόμμα” ενόψει και του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – θέση που υιοθετεί η εσωκομματική αντιπολίτευση απέναντι στην “προεδρική” πλειοψηφία- ικανοποίησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, μικραίνοντας την απόσταση που τον χωρίζει τον Ευρωβουλευτή με τους “κομματικούς” και την ομάδα των 53, η οποία διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Independent News.gr  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Να μη γίνει καρικατούρα η νεολαία

Εκτός από την κοινή συνισταμένη για αμιγώς αριστερό κόμμα, με εσωκομματικές βολές και συντροφικούς υπαινιγμούς κύλησε η εκδήλωση, η οποία είχε ως στόχο και να καταγραφούν τα κακώς κείμενα στην πορεία προς την “αναβάπτιση” του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του 3ου Συνεδρίου. Στο πλαίσιο αυτό, “καρικατούρα” χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης τη συμπεριφορά της κομματικής νεολαίας να βγαίνει πιο... προωθημένα σε ζητήματα της επικαιρότητας (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρίση στον Έβρο), ενώ ο πρώην υπουργός ήταν ιδιαίτερα καυστικός και απέναντι σε φαινόμενα “αλαζονείας και ύφους” στο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία καταγράφηκαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης. “Έχουμε τεράστια ανάγκη να δώσουμε έμφαση στο ύφος, στα ζητήματα αλαζονείας, στην επαφή με τον κόσμο” εξήγησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι το λαϊκό έρεισμα δεν υπάρχει “a priori επειδή είμαστε Αριστερά”.

Άλλο μαχητικότητα, άλλο “τραμπουκισμός”

Κλείσιμο
Μιλώντας για το “ήθος της Αριστεράς”, πολύς κόσμος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένοιωθε προσβεβλημένος τόνισε ο Σπύρος Δανέλλης. Ο κ. Δανέλλης ξεκαθάρισε από πλευράς του ότι άλλο “πρωτόγνωρη μαχητικότητα” από στελέχη του κόμματος και άλλο πολιτικός “τραμπουκισμός”, δείχνοντας με νόημα πρώην υπουργούς και βουλευτές, με τους περισσότερους να διαβάζουν πίσω από την αναφορά του το όνομα του Παύλου Πολάκη. Εξίσου αυτοκριτικός υπήρξε ο κ. Δανέλλης, αναφερόμενος στη “σχέση μας (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) με το μαύρο χρήμα”, καθώς έκανε λόγο για φαινόμενα “νομότυπης διαχείρισης μαύρου χρήματος” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, φέροντας ως παράδειγμα τη “δημιουργία περιφερειακών εργολάβων που ροκανίζουν το δημόσιο χρήμα”, ακόμη και όταν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αρκεί ο “φωτεινός ηγέτης”

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του πρώην Αντιπροέδρου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ζήτησε νέα σχέση στο τρίπτυχο “κίνημα -κόμμα -ηγεσία”. Και αυτό γιατί, στην ανάλυση του κ. Δραγασάκη “πρέπει να ξαναανακαλύψουμε το κόμμα. Πιστέψαμε ότι τα κινήματα ή ένας φωτεινός ηγέτης μπορεί να υποκαταστήσει το κόμμα” υποστήριξε με αυτοκριτική διάθεση και τάχθηκε υπέρ ενός “λεπτομερούς απολογισμού” της δράσης της Κουμουνδούρου.

Μπροστά στις διαλυτικές τάσεις και τις σκληρές εσωκομματικές μάχες το τελευταίο διάστημα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, “Να μπει ένας συλλογικός φραγμός” ζήτησε η Ράνια Σβίγκου, καλώντας τους συντρόφους της να βάλουν τέλος στη “μάχη για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς”.

“Αυτό που λέμε ότι δεν ασχοληθήκαμε με το κόμμα, σημαίνει ότι δεν ασχοληθήκαμε με την κοινωνία και τα κινήματα” παραδέχτηκε απολογητικά ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, ζητώντας ενιαία δράση και πρόγραμμα.

Ανθρωποφαγία και ελαφρυντικά

Με τον αναβρασμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα -με το βλέμμα των στελεχών στραμμένο και στις δημοσκοπήσεις- “το τελευταίο διάστημα με έχουν ανησυχήσει και εμένα φαινόμενα ανθρωποφαγίας” υποστήριξε ο κ. Παπαδημούλης “από λίγους ευτυχώς” και “χωρίς πολιτικά επίδικα”, όπως σχολίασε. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεχώρισε και για τις αναφορές του -δύο φορές χθες- στο “αντιΣΥΡΙΖΑ” μέτωπο, εκτιμώντας ότι “το υποτιμήσαμε” και προτείνοντας την δραστική αντιμετώπισή του, καθώς “δεν έχουμε πια το ελαφρυντικό της πρώτη φορά Αριστεράς”, κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Σχέδιο 24 δισ. για την οικονομία με μειώσεις φόρων, εκπτώσεις ενοικίων, φθηνότερες μετακινήσεις

Το mea culpa της Γιαννακοπούλου, το ρουσφέτι που δεν έγινε από την Κεραμέως και η ρύθμιση για τα Πρότυπα σχολεία

Ο τουρισμός «πατάει γκάζι» για άνοιγμα την 1η Ιουνίου - Επόμενο βήμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης