LIVE

Κορωνοϊός

Βρούτσης: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 

vr123

Έως τον Δεκέμβριο του 2021, ο ασφαλιστικός νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή

Τα βήματα για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020, που θεσμοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, αναλύει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως διευκρινίζει, τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει και, έως τον Δεκέμβριο του 2021, ο ασφαλιστικός νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή.

Τα χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

«Αναμφίβολα, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 αποτελεί την ολοκλήρωση μίας πολυετούς προσπάθειας, για να φτάσουμε σε ένα ασφαλιστικό, που πέρασε μέσα από συμπληγάδες, τρικυμίες, αμφισβητήσεις, παθογένειες και κινδύνους και, σήμερα, ήρθε, για να μείνει. Αξιοσημείωτο είναι ότι, για πρώτη φορά, ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή συνοδευόμενο από αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, αλλά και από μελέτη επάρκειας των συντάξεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βρούτσης.

«Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα ασφαλιστικό δίκαιο, ανταποδοτικό, ευέλικτο, απλό και πάνω από όλα εναρμονισμένο με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Διαθέτουμε πλέον ένα ασφαλιστικό που δεν τιμωρεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, που ενσωματώνει και υλοποιεί τις δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες διορθώνονται αδικίες και αντισυνταγματικότητες του νόμου ΣΥΡΙΖΑ-Κατρούγκαλου και, τέλος, κινητροδοτεί όλους να παραμείνουν, όσο περισσότερα χρόνια μπορούν, στον εργασιακό βίο, γιατί η σύνταξή τους πλέον είναι ανταποδοτική και ανάλογη των χρόνων εργασίας» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας. Τονίζει δε ότι αυτή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά, κυρίως, τους σημερινούς εργαζόμενους και τις νέες γενιές εργαζομένων, που έρχονται, καθώς όλοι τους θα δουν συγκριτικά υψηλότερη σύνταξη, σε σχέση με το παρελθόν, με 30 έτη και πάνω εργασιακού βίου.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει ότι, σε οργανωτικό επίπεδο, δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος φορέας κοινωνικής ασφάλισης, καθώς ενοποιούνται όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία απονομής σύνταξης κάτω από το νέο e-ΕΦΚΑ, τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «στον πυρήνα του νέου ασφαλιστικού βρίσκεται και ο μεγάλος στόχος - όνειρο δεκαετιών - της επίτευξης της ψηφιακής σύνταξης "ΑΤΛΑΣ", δηλαδή σύνταξη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα». Ταυτόχρονα, προσθέτει ότι το σύνολο των λειτουργιών του e-ΕΦΚΑ κάνει άλμα στη νέα ψηφιακή εποχή, με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη και του ασφαλισμένου.

Το χρονοδιάγραμμα

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός, «μετά την ψήφιση του νόμου το μήνα Φεβρουάριο του 2020 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξεδιπλώνονται μία σειρά από υποχρεώσεις, με βάση το νόμο, που η υλοποίησή τους ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021, χρονική στιγμή που θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το νέο ασφαλιστικό της χώρας μας».

«Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει, μέσα στον προβλεπόμενο χρονικό ορίζοντα και, παρά την πανδημία, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και οι υπάλληλοί του καταβάλλουν καθημερινά άοκνες προσπάθειες για την ολοκλήρωση των στόχων, που έχουν τεθεί, εντός των χρονοδιαγραμμάτων» συμπληρώνει ο κ. Βρούτσης.

Με τις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας αποτυπώνει όλο το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, (καθώς ενδεχομένως κάποιες υποχρεώσεις να υλοποιηθούν νωρίτερα), το οποίο έχει, ως εξής:

«- Φεβρουάριος 2020: Ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, νόμος 4670/2020.

- Μάρτιος 2020: Εφαρμογή του νέου συστήματος ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικών κατηγοριών από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

- Απρίλιος 2020: Υλοποιείται η διοικητική και οργανωτική ενοποίηση όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης μέσα στο νέο οργανόγραμμα του e-ΕΦΚΑ.

- Μάιος 2020: Η απονομή εφάπαξ γίνεται ταυτόχρονα με την κύρια σύνταξη και όχι με καθυστέρηση δύο ή τριών ετών.

- Μάιος 2020: 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί λαμβάνουν ψηφιακά την ασφαλιστική ενημερότητά τους.

- Ιούνιος 2020: Ικανοποιείται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και οι επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν χωρίς περικοπές.

- Ιούνιος 2020: Έναρξη και πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» για το 40% των νέων συντάξεων.

- Αύγουστος 2020: Η καταβολή της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους θα γίνει με το νέο τρόπο, αποδίδοντας το 70% της σύνταξης.

- Σεπτέμβριος 2020: Καταβολή των κύριων συντάξεων αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

- Οκτώβριος 2020: Επιστροφή αναδρομικών επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Μαΐου 2020.

- Οκτώβριος 2020: Επιστροφή αναδρομικών κύριων συντάξεων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 1η Οκτωβρίου 2020.

- Ιανουάριος 2021: Διεύρυνση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» και απονομή ψηφιακά του 55% των νέων συντάξεων.

- Μάιος 2021: Ψηφιακή απονομή, μέσω "ΑΤΛΑΣ", κατηγοριών επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ παροχής και κύριας σύνταξης, ταυτόχρονα.

- Ιούνιος 2021: Διεύρυνση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» και απονομή ψηφιακά του 70% των νέων συντάξεων.

- Δεκέμβριος 2021: Διεύρυνση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» και απονομή ψηφιακά του 80 έως 85% των νέων συντάξεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, στο διάστημα 2020-2021, θα έχει ολοκληρωθεί και θα εφαρμόζεται ο ενιαίος κανονισμός παροχών του e–ΕΦΚΑ για το σύνολο των ασφαλισμένων».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης προς συνεργάτες του: Δεν θα κάνω ανασχηματισμό

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια με τα ΜΑΤ σε επιχείρηση εκκένωσης πλατείας

Πίσω στα θρανία οι μαθητές Α' και Β' Λυκείου και Γυμνάσιο από Δευτέρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (24)

tassos

Επανέχομαι,μάλλον γιατί εχουμε νά κάνουμε μέ έναν Συριζαίο μέ γραβάτα.Δώστε μας σας παρακαλώ μιά σοβαρή έξήγηση γιατί πρέπει νά κόβετε τήν σύνταξη κάποιου συνταξιούχου πού θέλει νά εργαστεί.Ετσι καί άλλιώς οί έργοδοτικές εισφορές θά γυρίσουν πίσω στό κράτος.Επειδή μάλλον εσείς δέν τό καταλαβατε ,μήπως πρέπει καί γιαυτό τό θέμα νά επιληφθεί ό πρωθυπουργός?

Φέρτε πίσω τα κλεμμένα.

Συνταξιούχος χωρίς σύνταξη και εφάπαξ που πλήρωνα μια ζωή άφαντο.

Την συνταξη μου θελω!

Δεν θελω ουτε βοηθημα, ουτε επιδομα. Εχω κανει αιτηση συνταξιοδοτησης τον Σεπτεμβριο του 2019. Δεν εχω παρει ακομη ουτε την προσωρινη και μου ειπαν οτι οι ασφαλισμενοι με διαδοχικη περιμενουν εως 3 χρονια! Μπορει να μου πει ο υπουργος πως θα ζησω; Τα λιγα χρηματα που ειχα τελειωνουν.

Λυκειάρχης

Ο τύπος αυτός είναι ψεύτης υπουργός που λειτουργεί με κουτοπονηριές! Έχει αποστελεχώσει κρίσιμες υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισμών για να μην προβαίνει σε πληρωμές....

@

Κανένα voucher για να ξαναμορφωθούμε πότε θα βγάλει; Νιώθω αγράμματος επιστήμονας χωρίς τα vouchers του Βρούτση. Προτείνω να νομοθετήσει να ξαναδώσουμε εξετάσεις αλλιώς να μας πάρει τα πτυχία. Δηλαδή κορόιδα είναι όλοι αυτοί οι επιστήμονες που εργάζονται στο δημόσιο που αξιολογούνται και επιμορφώνονται κάθε μέρα; Και να σκεφτείτε ότι εκτός από την αξιολόγηση και την επιμόρφωση έχουν και να δουλεύουν καθημερινά κάτω από τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας του δημοσίου. Γι αυτό σας λέω μην διαμαρτύρεστε....

κοινος νους

πανε για οκτωβριο τωρα τα αναδρομικα των συνταξιουχων ρε αληταραδες????αυτο ειναι το αποτελεσματικο επιτελικο κρατος που ευαγγελιζοσασταν προεκλογικα?????να σας χαιρονται οι ηλιθιοι που σας πιστεψαν και σας ψηφισαν λαμογια!

Sarants

Πολύ ωραία τα οράματα, οι ''μεταρυθμίσεις '', τα e-efka και οι ''συντάξεις σε ένα λεπτό'' κ.λ.π Οι συντάξεις που χρωστάτε πότε θα βγούν ; Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες είναι ; Γιατί δεν βγαίνουν ; Γιατι ακρα του τάφου σιωπη σαν τους προηγούμενους γι αυτο το θέμα ; Δηλαδή με τον e-efka (!!!) απο τον Ιούνιο ενας νεος θα παιρνει αμεσως σύνταξη και ενας παλιός ήδη θα περιμένει 3 χρόνια και βλέπουμε ; Ρε μήπως οι προηγούμενοι τα έκαναν καλύτερα και τσιμπήσαμε ολοι στην προπαγάνδα σας ; Θα βγεί κάποιος να πεί τόσες είναι οι συντάξεις που εκκρεμούν και τότε θα βγούν ; Κατέθεσα αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ τον Μάρτιο του 2018 με 41 χρόνια συντάξιμα και περιμένω ακόμα 2 χρόνια και. Προσπαθώ να πληροφορηθώ απο κάπου τι γίνεται αλλά ΤΙΠΟΤΑ και απο ΚΑΝΕΝΑΝ !!! Γειά σου ρε e-efka και Βρούτση και Πιερακάκη και Ψηφιακο και Επιτελικό Κράτος και όλα τα σχετικά !!!! Σε κάποια sites διαβάζω για 40 μήνες plus για ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ !! Α να μην τους αδικήσω . Στο χρόνο επάνω μου βγάλαν μια προσωρινή 300 ευρώ.Τους ευχαριστώ πολύ !!! Ρε μήπως οι προηγούμενοι τα κανανε καλύτερα και τσιμπησαμε όλοι με αυτούς ; Ποτέ δεν είναι αργά !!

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Μα τι μας γραφεις,οτι απο το Μαρτη του '18 εχεις κανει την αιτηση; Ετσι ειναι και ολα σας! Ο Αλεξης σας τα εκανε ... σκ.τα, και του Κυριακου παραπονιεστε που δεν εφερε γρηγορα το φαρασι να σας σκουπισει!

Σαμιώτης

Λέει ο ηλίθιος ο Αυτιάς πληρωμένο φερέφωνο της ΝΔ. Τώρα με την αύξηση των κύριων συντάξεων θα εξαλειφθεί το κουτάκι της προσωπικής διαφοράς. Δηλαδή συνταξιούχος που είχε 800 κύρια και 200 προσωπική διαφορά τώρα θα παίρνει 1000 ευρώ. Φοβερή μεταρρύθμιση. Ο άλλος όμως που βγήκε στην σύνταξη με τον νόμο του πιο μεγάλου απατεώνα Κατρούγκαλου, ενώ έχει τα ίδια προσόντα με τον ανωτέρω συνταξιούχο θα πάρει μόνο 800 ευρώ, ηλίθιε Αυτιά που σε κάθε εκπομπή μας σερβίρεις την επανάσταση που έφερε ο Βρούτσης.

ο άχρηστος έιναι ακόμα υπουργός

απλα είναι απίστευτο...

ΓΓ

ο ΠΑΝΕΛΙΣΤΑΣ ΑΥΤΙΑ εφοριακος ΒΡΟΥΤΣΕΡ , ΘΑ ΦΑΕΙ Κ ΚΥΡΙΑΚΟ , ΟΠΩΣ ΕΦΑΓΕ ΣΑΜΑΡΑ.....ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης