ΚΙΝΑΛ: Παρουσίασε το «ενδιάμεσο» πρόγραμμα για τη στήριξη της Οικονομίας και της Υγείας

ΚΙΝΑΛ: Παρουσίασε το «ενδιάμεσο» πρόγραμμα για τη στήριξη της Οικονομίας και της Υγείας

Πηγές της Τρικούπη χαρακτηρίζουν το προτεινόμενο πρόγραμμα σαν ένα ενδιάμεσο θεμέλιο για το μέλλον αλλά και η βάση που πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πολιτών

kinal
Το «Ενδιάμεσο» πρόγραμμα με οικονομικές προτάσεις για τη στήριξη της Υγείας αλλά και της Οικονομίας παρουσίασε σήμερα το Κίνημα Αλλαγής.

Όπως τονίζουν πηγές της Τρικούπη είναι ένα ενδιάμεσο θεμέλιο για το μέλλον αλλά και η βάση που πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πολιτών. Με το πρόγραμμα αυτό όπως σημειώνουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, αντιμετωπίζονται οι ανισότητες, αποδίδεται δικαιοσύνη αλλά και αλληλεγγύη.

Το πρόγραμμα αφορά κοστολογημένες παρεμβάσεις. Ανάμεσα στους κλάδους που στηρίζονται στο πρόγραμμα είναι και οι αγρότες, για τους οποίους το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα.

Για το που θα βρεθούν οι πόροι για την υλοποίηση του σχεδίου, η Τρικούπη προτείνει από τα νέα προγράμματα συνολικού ύψους 540 δις ευρώ που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως επισημαίνεται, η χώρα μας μπορεί να αντλήσει ποσά για το ΕΣΥ, την επιδότηση της απασχόλησης και τις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 7 δις ευρώ. Να αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ και το απόθεμα-μαξιλάρι, τώρα που η ΕΚΤ εξασφαλίζει φθηνό δανεισμό. Να αξιοποιηθεί τουλάχιστον μέρος του αποθέματος που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών και να επενδυθεί δημιουργικά ώστε να υπάρξει το αίσθημα ασφάλειας στο μέλλον.

Ανάμεσα στις 10 προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επιμένοντας στην πρόταση για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα & ανθυγιεινά ως αναγνώριση της προσφοράς τους.

Επιδότηση εργασίας από το κράτος που θα καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζόμενων για 6 μήνες, για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας με αντάλλαγμα ωστόσο να μην υπάρξουν απολύσεις ή μετατροπές στις συμβάσεις και όρους εργασίας. Ειδική μέριμνα για τους ανέργους με επιδοτούμενα προγράμματα και για όλους επίδομα ανεργίας έως το τέλος του χρόνου.

Κλείσιμο
Για τις επιχειρήσεις, μηδενική προκαταβολή του φόρου σε πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες. Αλλά και μείωση των ενοικίων κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

Για τους αγρότες, μεταξύ άλλων, ειδική εισοδηματική στήριξη κτηνοτρόφων και αλιέων, με ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis (όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες)

Στον τουρισμό, ειδικό σχέδιο εξόδου αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας είναι ασφαλής προορισμός, μείωση 6% για δύο χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση αλλά και 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Κανένας εποχιακά εργαζόμενος στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά χωρίς επίδομα ανεργίας. Και χορήγησή του για τους υπόλοιπους το φθινόπωρο χωρίς όριο ενσήμων. Ειδικά μέτρα στήριξης των μεταφορών και της ακτοπλοΐας.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που συχνά το Κίνημα Αλλαγής συζητά αλλά και παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες προτείνεται, παράταση της ισχύος του Ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του έτους και σύσταση διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, για την εξεύρεση οριστικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Επίσης, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με αιχμή τις Κοινωνικές υποδομές και το ψηφιακό κράτος, μεταξύ των οποίων, ενίσχυση των μέσων της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ειδικό Πρόγραμμα για τον Πολιτισμό όπου προτείνεται και η δημιουργία Ειδικού Ταμείου Πολιτιστικής Αρωγής, για την στήριξη καλλιτεχνών και όμορων κλάδων

Και τέλος, η στήριξη των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προτεραιότητα τη στήριξη μικρών νησιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης