Κορωνοϊός - Βουλή: Σύγκρουση Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για τα μέτρα στήριξης

Κορωνοϊός - Βουλή: Σύγκρουση Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για τα μέτρα στήριξης

«Μιλάτε για την μεσαία τάξη ενώ είστε ο μοναδικός υπουργός που έκοψε το αφορολόγητο» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

xristos_staikouras
Σύγκρουση για τα μέτρα ενίσχυσης της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έως και την έναρξη της υγειονομικής κρίσης αναμένεται να φέρουν μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων για τα χαμηλά εισοδήματα κατά 23%, για την μεσαία τάξη κατά 16% και για τα υψηλά εισοδήματα κατά 7%.

«Μιλάτε για την μεσαία τάξη ενώ είστε ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που στα χρόνια μνημονίου έκοψε το αφορολόγητο» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Σταϊκούρας ενώ υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε το εισόδημα της μεσαίας τάξης κατά 2 δισ. ευρώ.

«Δεν με χαρακτηρίζει ο ελιτισμός κ. Τσακαλώτε και τους ανθρώπους της μεσαίας τάξης τους κοιτάω στα μάτια και συνομιλώ μαζί τους. Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις μάλλον κάτι καλό κάνουμε. Αλλά πέραν των δημοσκοπήσεων εμείς εφαρμόζουμε πολιτικές χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς με ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα» είπε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας για να προσθέσει: «Το 52% φορολογικών δηλώσεων το 2018 είχε εισόδημα κάτω απο 8 χιλ και το 93% κάτω απο 20 χιλ ευρώ. Οι μηδενικές δηλώσεις – δείγμα κατάρρευσης – αυξήθηκαν το 2017 σε σχέση 2014 κατά 14%. Οι φορολογούμενοι με εισόδημα 20 εως 70 χιλ. Ευρώ σε σχέση με το 2014 είχαν πτώση 12%.

Το δηλωθέν εισόδημα συρρικνώθηκε 2014 – 2017 κατά 1,8 δις ευρώ . Έχασε η μεσαία τάξη 2 δις. Ευρώ. Την περίοδο 2015 – 17 σ επιβάλλατε επιπρόσθετους φόρους εως 30%.

Αυτά τα στοιχεία μαζί με κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων και αύξηση φόρων αποδεικνύουν τι κάνατε για μεσαία τάξη» ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει:

«Τι κάναμε εμείς: μείωση τον ΕΝΦΙΑ για όλους τους πολίτες. Η μείωση είναι υψηλότερη σε χαμηλότερα στρώματα. Επίσης φέραμε μείωση συντελεστή φόρου εισοδήματος στα χαμηλά εισοδήματα. Αθροιστικά αναμένεται μείωση για χαμηλά εισοδήματα 23% για μεσαία τάξη 16% και υψηλά 7%».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε στον υπουργό ότι οι φορολογούμενοι, οι καταστηματάρχες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία. «Περιμένει ο υπουργός ότι θα έχουν οι καταστηματάρχες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένα θαύμα τζίρου για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» αναρωτήθηκε.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Όλη η δικογραφία

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη

Μητσοτάκης στο CNN: Για την Ελλάδα η κληρονομιά της κρίσης είναι το αίσθημα της συλλογικής επιτυχίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης