«Landscape for Play»: Όταν ένα παλιό σφαγείο, γίνεται παιδότοπος

«Landscape for Play»: Όταν ένα παλιό σφαγείο, γίνεται παιδότοπος

Το «Landscape for Play» είναι μια προσωρινή εγκατάσταση στην Intemediae, μια γκαλερί σε μια από τις παλιές αποθήκες που απαρτίζουν το πολιτιστικό κέντρο Matadero Madrid

aberrant-architecture-landscape-for-play-playground
Έναν πελώριο παιδότοπο στο εσωτερικό ενός παλιού σφαγείου στη Μαδρίτη, βασισμένο στη δουλειά του Ολλανδού αρχιτέκτονα Aldo van Eyck, δημιούργησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Aberrant Architecture: ένα μεγάλο πάτωμα, με διάσπαρτα αντικείμενα και ανοίγματα που προσκαλούν τα μικρά να τρέξουν, να πηδήξουν, να κρυφτούν και να σκαρφαλώσουν. Ανάμεσα σε αυτά, ένα μεγάλο εξαγωνικό πρίσμα στο εσωτερικό του οποίου από μια σκάλα μπορείς να μπεις, κύκλοι τοποθετημένοι στο έδαφος, βαθμίδες για να ανεβείς και κατεβείς, μια μπλε πόρτα. Το «Landscape for Play» είναι μια προσωρινή εγκατάσταση στην Intemediae, μια γκαλερί σε μια από τις παλιές αποθήκες που απαρτίζουν το πολιτιστικό κέντρο Matadero Madrid.

aberrant-architecture-landscape
Το, με έδρα το Λονδίνο, αρχιτεκτονικό γραφείο ανέπτυξε το σχέδιο μετά από έρευνα των πολλών παιδότοπων που ο Aldo van Eyck δημιούργησε στο Άμστερνταμ, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ιδρυτές του Aberrant Architecture, ο David Chambers και ο Kevin Haley, ανέπτυξαν μια στρατηγική βασισμένη στα μοτίβα και τους κανόνες του Ολλανδού αρχιτέκτονα. «Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα το πώς ο Aldo van Eyck χρησιμοποίησε ένα αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο για τα σχέδιά του για παιδότοπους» εξήγησε ο David Chambers. «Αυτό το λεξιλόγιο έκανε χρήση ποικίλων γεωμετρικών σχημάτων με στόχο τη δημιουργία ενός τερέν που προκαλούσε ερεθίσματα στη φαντασία και οδηγούσε σε ανθρώπινη διάδραση και σε παιχνίδι. Αναλύσαμε το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του Aldo van Eyck σε επτά έννοιες: σχήματα, σχέση με την επιφάνεια, σύνορα, σύνθεση, περιοχή, γραφιστική γλώσσα και κατώφλι» πρόσθεσε.

Τα χρώματα -έντονες αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου, του πράσινου, του μπλε και μαύρο- είναι ευθείες αναφορές στο μεταπολεμικό γραφιστικό ντιζάιν και δημιουργούν μια εντυπωσιακή αντίθεση με τη βιομηχανική αρχιτεκτονική του παλιού σφαγείου. «Εξετάσαμε τις χρωματικές παλέτες που χρησιμοποιούντο την εποχή που ο Aldo van Eyck σχεδίαζε και δημιουργούσε τον παιδότοπό του» πληροφόρησε ο Chambers.

Η εγκατάσταση θα παραμείνει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενεί, παράλληλα, σειρά δραστηριοτήτων. Το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο επιθυμεί να ενθαρρύνει και τους ενήλικες να παίξουν, όχι μόνον τα παιδιά. «Αυτός ο παιδότοπος δεν είναι μόνον για παιδιά» τόνισε ο Kevin Haley. «Και οι ενήλικες μπορούν να κατοικήσουν τους χώρους, να δημιουργήσουν παιχνίδια και να αλληλεπιδράσουν με τα παιδιά τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης