Μια στιγμή, Μια αγκαλιά: Οι ξεχωριστές σχέσεις μητέρας-γιού και πατέρα-κόρης

Μια στιγμή, Μια αγκαλιά: Οι ξεχωριστές σχέσεις μητέρας-γιού και πατέρα-κόρης

Δύο νέα ξεχωριστά βιβλία από τις εκδόσεις Διόπτρα - Η συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη μας περιγράφει το ταξίδι προς αυτά

marinagioti
painting_marina2
Η Μαρίνα Γιώτη είναι μία συγγραφέας που ξέρει να μιλάει όχι μόνο στις παιδικές ψυχές, αλλά και στις καρδιές των ενηλίκων. Το διαπιστώσαμε αυτό με τη βιβλίο «Μια καρδιά» που γνωρίσαμε πριν λίγα χρόνια και ήταν αφιερωμένο στις μαμάδες και τις κόρες κάθε ηλικίας. Η μεγάλη επιτυχία αυτού του βιβλίου και το ενδιαφέρον του κοινού να συνεχίσει η κ. Γιώτη προς αυτή την κατεύθυνση γέννησαν δύο νέα λευκώματα:   το Μια στιγμή και το Μια αγκαλιά που αφορούν τις σχέσεις μητέρας-γιού και πατέρα-κόρης και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Συναντήσαμε τη Μαρίνα Γιώτη και ζητήσαμε να μας βάλει στον τρυφερό κόσμο που περιγράφει με τις ιστορίες και τις ζωγραφιές της, καθώς είναι η ίδια εικονογράφος των βιβλίων της.
MiaAgkalia_cover-horz

Μια στιγμή - Μια αγκαλιά: Τι σας ώθησε να φτιάξετε αυτά τα δύο πολύ όμορφα βιβλία;

Πριν δυο χρόνια περίπου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Μια καρδιά», ένα βιβλίο για μαμάδες και κόρες κάθε ηλικίας. Αυτό το βιβλίο, που βασίστηκε σε ένα γράμμα που έγραψα στην κόρη μου όταν ήταν 2 ετών, έχει αγαπηθεί περισσότερο από κάθε άλλο μου βιβλίο. Στα δυο χρόνια που κυκλοφορεί έχει κάνει τέσσερις ανατυπώσεις, έχει μεταφραστεί σε δυο γλώσσες και έχει γίνει η αιτία να λάβω αμέτρητα μηνύματα από μαμάδες που έχουν γιούς, αλλά και μπαμπάδες που μου ζητούσαν ένα βιβλίο και για εκείνους. Οπότε θα έλεγα ότι αυτό που με ώθησε να φτιάξω αυτά τα δυο βιβλία, το «Μια στιγμή» που μιλάει για την σχέση μητέρας-γιού και το «Μια αγκαλιά που μιλάει για τη σχέση πατέρα-κόρης, ήταν αυτά τα μηνύματα και η απαίτηση πολλών αναγνωστών να φτιάξω κάτι και για εκείνους. Δεν σας κρύβω ότι στη αρχή ήμουν δισταχτική. Πώς να ακολουθήσεις ένα τόσο πετυχημένο βιβλίο; Ένα μήνα σχεδόν μετά την κυκλοφορία τους, από τα μηνύματα που λαμβάνω για το Μια αγκαλιά και το Μια στιγμή, χαίρομαι τελικά πολύ που το τόλμησα.

Υπήρξε διαφορά στο πώς προσεγγίσατε το καθένα;

Μεγάλη! Η σχέση της μητέρας με τα παιδιά της βασίζεται στην ατελείωτη αγάπη της για εκείνα είτε είναι αγόρια είτε κορίτσια. Γι’ αυτό και τα δυο βιβλία για τη μαμά μιλάνε για την αιώνια καρδιά της μάνας που χαρίζεται στο παιδί τη στιγμή της γέννησής του και ζει μέσα του σε όλη του τη ζωή, στις χαρές, στις αγωνίες και τις λύπες, μέχρι τη στιγμή που θα τη χαρίσει με τη σειρά του στο δικό του παιδί. Από την άλλη το «Μια αγκαλιά» και η σχέση του πατέρα με τη κόρη είναι κατά τη γνώμη μου πολύ διαφορετική. Βασίζεται στην προστασία που νιώθουμε κοντά στον πατέρα μας. Είναι μια σχέση πιο πολύπλοκη, αλλά εξίσου σημαντική.

Πόσο σημαντική είναι η εικονογράφηση στα παιδικά βιβλία;

Στα βιβλία για παιδιά η εικονογράφηση είναι όσο σημαντική είναι το κείμενο. Οι λέξεις λένε την μισή ιστορία και οι εικόνες την άλλη μισή. Ιδανικά το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Τα παιδιά στις μικρότερες ηλικίες χρειάζονται την εικόνα για να εμπλακούν στην ιστορία, ακούγοντας τις λέξεις τις αντιστοιχούν με τις εικόνες, ενώ παράλληλα εξοικειώνονται με το πώς λειτουργεί ένα βιβλίο. Μεγαλώνοντας μπορούν πια να χρησιμοποιήσουν της λέξεις που διαβάζουν, ώστε να φτιάξουν τις δικές τους εικόνες με τη φαντασία τους.

Τι λειτουργεί μέσα σας ως έμπνευση και κινητήριος δύναμη όσον αφορά τα βιβλία σας;

Κάνω πολλές παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα και τα παιδιά είναι συνήθως η καλύτερη έμπνευση. Όμως μπορεί να βρω μια ιδέα από μια λέξη που θα ακούσω, μια εικόνα, ένα βιβλίο, ένα μουσείο που θα επισκεφθώ ή ένα ταξίδι που θα κάνω. Τα ερεθίσματα που δέχομαι από τους άλλους και το περιβάλλον μου είναι πηγές έμπνευσης, αλλά το να προσφέρω ένα παράθυρο στο μυαλό των παιδιών μέσα από το οποίο μπορούν να δουν τον κόσμο αλλιώς, αυτό το «Α!» όταν ξαφνικά καταλαβαίνεις κάτι για το πώς λειτουργείς εσύ ή ο κόσμος, είναι η κινητήριος δύναμή μου.

Έχετε ανοίξει τα φτερά σας και για νέους ορίζοντες. Πώς πάνε οι εκδόσεις στο εξωτερικό; Τι σημαίνει αυτό το εγχείρημα για έναν Έλληνα συγγραφέα; 

Μένοντας κανείς μόνιμα στην Ελλάδα πιστεύει ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου. Μόλις όμως ταξιδέψεις στο εξωτερικό καταλαβαίνεις ότι είμαστε μια μικρή κουκίδα στον χάρτη, τόσο τον γεωγραφικό, όσο και τον εκδοτικό. Εκεί δεν μας ξέρει κανένας και συχνά καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας μάθουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει ζήτηση για Έλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό και δεν υπάρχει καμιά βοήθεια από τους κρατικούς και μη φορείς.

Κλείσιμο
Έχω ζήσει για επτά χρόνια στην Αμερική και δεν με φοβίζει το εξωτερικό, γι’ αυτό και το τόλμησα. Σχεδόν όλα τα βιβλία μου έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και ένα στα ιταλικά, ενώ το «Μια Καρδιά» έχει φτάσει στο Νο 1 στην κατηγορία του στο Amazon και μιλάω με έναν εκδοτικό για να μεταφραστεί στα τουρκικά. Όπως όλα τα πράγματα πρέπει να θέσεις τους στόχους, να εργαστείς με σοβαρότητα και πλάνο και να κυνηγήσεις την κάθε ευκαιρία που σου παρουσιάζεται. Θέλει χρόνο, χρήματα και έναν αστάθμητο παράγοντα που λέγεται τύχη. Όμως η τύχη έρχεται σε αυτούς που την κυνηγάνε. Κανείς δεν κατάφερε τίποτα από τον καναπέ του σπιτιού του.

Τι διαβάζετε εσείς αυτό το διάστημα;
Διαβάζω πολύ η αλήθεια είναι! Αυτή την εποχή ξαναδιαβάζω το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα «Μια νύχτα ακόμη» στην έντυπη τελική έκδοσή του. Αν και το έχω διαβάσει σε αρκετά στάδια μέχρι τώρα, είναι εντελώς διαφορετικό όταν το πιάνεις στα χέρια σου. Έχω ακόμη στο κομοδίνο μου το «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα» του Harrari και το « Η θέση 7A» του Sebastian Fitzek.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης