Πλανητάριο: Δωρεάν ψηφιακή παράσταση και παρατήρηση του ουρανού

planitrio

Η παρατήρηση του Νυκτερινού Ουρανού θα πραγματοποιηθεί από 21:00-23:00 στον προαύλιο χώρο του Πλανηταρίου

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο προσκαλεί το κοινό σε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με δωρεάν είσοδο. Στον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου θα προβληθεί «To φάντασμα του Σύμπαντος: Το κυνήγι της σκοτεινής ύλης», μία εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση που επιχειρεί κάτι εξαιρετικά δύσκολο: να «οπτικοποιήσει» την σκοτεινή ύλη, που είναι αόρατη και έχει ανιχνευτεί μόνο από την βαρυτική της επίδραση.

Η παράσταση είναι ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο και παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία της σκοτεινής ύλης. Ξεκινώντας από το πώς ενδεχομένως δημιουργήθηκε στις πρώτες στιγμές της εξέλιξης του Σύμπαντος, η παράσταση παρουσιάζει ορισμένες από τις αποδείξεις που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα για την ύπαρξή της, και εστιάζει στις προσπάθειες των επιστημόνων να ταυτοποιήσουν τα σωματίδια που την απαρτίζουν, με πειράματα που διεξάγονται στον Μεγάλο Ανδρονικό Επιταχυντή του Cern, αλλά και με την βοήθεια ανιχνευτών, εγκατεστημένων βαθιά στο υπέδαφος. Την ιδέα μίας πλανηταριακής παραγωγής με αυτήν την θεματολογία είχε ο Φυσικός του Barkeley Lab, Μichael Barnett, την περίοδο που εργαζόταν στο Cern. Την παράσταση θα προλογίσει ο Δρ. Αντώνης Γεωργακάκης, κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παράλληλα μόλις νυχτώσει, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (καιρού επιτρέποντος), θα προσφέρουν ένα «ταξίδι» στον έναστρο νυκτερινό ουρανό και θα μας βοηθήσουν να παρατηρήσουμε τον Δία, τον Κρόνο, καθώς και διπλά συστήματα Αστέρων!

Η παρατήρηση του Νυκτερινού Ουρανού θα πραγματοποιηθεί από 21:00-23:00 στον προαύλιο χώρο του Πλανηταρίου. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

DIHMERA-1280x800px

Τα παιδιά μαθαίνουν βασικές αρχές επικοινωνίας σε πολλά και διαφορετικά πεδία, από τα πιο γνωστά, ως τα εντελώς άγνωστα κι από τα πιο μεγάλα ως τα πιο μικροσκοπικά, ώστε στο τέλος να επιλύσουν έναν ενδιαφέροντα γρίφο