Γιατί τα αγόρια δεν διαβάζουν βιβλία; (Και πώς να τα κάνετε να διαβάσουν)

Γιατί τα αγόρια δεν διαβάζουν βιβλία; (Και πώς να τα κάνετε να διαβάσουν)

Μην υποτιμούμε τη δύναμη του παραδείγματος και μην ξεχνάμε ότι τα αγόρια έχουν πάντα ως ίνδαλμα τους μπαμπάδες τους

Γιατί τα αγόρια δεν διαβάζουν βιβλία; (Και πώς να τα κάνετε να διαβάσουν)
Τα αγόρια, σε γενικές γραμμές, ενδιαφέρονται λιγότερο από τα κορίτσια για τα βιβλία και το διάβασμα, αλλά μήπως τελικά το μόνο που χρειάζονται είναι έναν άνδρα βιβλιοφάγο να τους εμπνεύσει;

Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε αυτό που κάθε γονιός και εκπαιδευτικός γνωρίζει: τα αγόρια διαβάζουν με λιγότερο ενθουσιασμό και προσήλωση από ό,τι τα κορίτσια. Η συγγραφέας Sue Palmer στο βιβλίο της «21st Century Boys» το αποδίδει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η τεστοστερόνη επιταχύνει την ανάπτυξη του δεξιού τμήματος του εγκεφάλου και έτσι τα αγόρια ενδιαφέρονται λιγότερο για τη «στατική» εμπειρία του διαβάσματος. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και από δύο μεγάλες κοινωνιολογικές έρευνες του Πανεπιστημίου του Dundee.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να κινητοποιήσουμε την αριστερή μεριά του εγκεφάλου τους και να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες, σαν τις συμμαθήτριες και τις αδελφές τους; Αρχικά, ας μην υποτιμούμε τη δύναμη του παραδείγματος! Τα αγόρια έχουν πάντα ως ίνδαλμα κατ” αρχήν τους μπαμπάδες τους, αλλά και τους υπόλοιπους άνδρες στο κοντινό τους περιβάλλον. Αν δεν έχουν εικόνες στην καθημερινότητά τους από έναν άνδρα που απολαμβάνει το διάβασμα, υπάρχει ο κίνδυνος να καταχωρίσουν στο μυαλό τους τη διαδικασία ως «κοριτσίστικη».

Κλείσιμο
Μια ωραία ιδέα για τα δημοτικά σχολεία –ένα περιβάλλον ως επί το πλείστον γυναικοκρατούμενο– θα ήταν να προσκαλούν συχνά άνδρες συγγραφείς, βιβλιοθηκάριους και άλλους εθελοντές να μιλήσουν για το βιβλίο και τη χαρά της ανάγνωσης. Φανταστείτε για παράδειγμα, έναν διάσημο ποδοσφαιριστή να τους μιλάει με ενθουσιασμό για το πόσο του αρέσει να διαβάζει! Προσεγγίστε τα αγόρια μέσα από τα ενδιαφέροντά που ήδη έχουν (αθλητισμός, ζώα, video games) και σίγουρα θα κερδίσετε την προσοχή τους.

Μια άλλη ιδέα είναι να θεσπίσετε μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στο σπίτι (ή το σχολείο) όπου για μισή ώρα γίνεται ησυχία και όλοι αφοσιώνονται στο βιβλίο της επιλογής τους. Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι! Όσοι βρίσκονται στο σπίτι ή στην τάξη, παιδιά και ενήλικες, ώστε το παιδί να δει τους ανθρώπους που σέβεται να απορροφούνται από ένα βίβλο. Σημαντικό: μην ανησυχείτε αν τα αγόρια σας διαλέγουν «εύκολα» αναγνώσματα. Πρέπει πρώτα να χτίσουν τη συνήθεια της ανάγνωσης πριν ξεκινήσουμε να τα ιντριγκάρουμε με πιο απαιτητικούς τίτλους. Κανείς μας δεν διαβάζει «δύσκολα» βιβλία συνέχεια και τα αγόρια δε διαφέρουν σε αυτό!

Λοιπόν, ψάχνετε ένα ιδανικό βιβλίο για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του; Γιατί δεν δοκιμάζετε το Assassin’s Creed;

*το κείμενο είναι βασισμένο στο άρθρο της Susan Elkin, “How to get your boy reading”από τον Guardian

Πηγή Dioptra Blog
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης