Εθνική Λυρική Σκηνή: Εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους στο νέο της πρόγραμμα

Εθνική Λυρική Σκηνή: Εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους στο νέο της πρόγραμμα

Απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους και σχολεία, ενήλικες, άτομα με ή χωρίς αναπηρία, άτομα 65 ετών και άνω, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της περιφέρειας

Lyriki_-_ekpaideysxi_1
Ιδιαίτερα πλούσιο και γεμάτο δημιουργικές προκλήσεις είναι το νέο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι προτάσεις της νέας καλλιτεχνικής περιόδου απευθύνονται σε μια ευρύτατη γκάμα κοινού από παιδιά, εφήβους, νέους και σχολεία μέχρι ενήλικες, άτομα με ή χωρίς αναπηρία, άτομα 65 ετών και άνω, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της περιφέρειας.

Από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, το κοινό όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προέλευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων, θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ποικιλία δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων μέσω της βιωματικής μάθησης, την ισότιμη συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία καθώς και την προαγωγή της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας.

Διατηρώντας σταθερές τις κεντρικές αρχές των προηγούμενων χρόνων, οι νέες εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις συνδέονται ακόμα περισσότερο με το φετινό ρεπερτόριο της ΕΛΣ, εξελίσσουν τις συνεργασίες με ένα ευρύ δίκτυο καταξιωμένων καλλιτεχνών / εκπαιδευτικών, αναπτύσσουν περαιτέρω τη συνομιλία με το κοινό της περιφέρειας και επιχειρούν να εντείνουν τον διάλογο της τέχνης της όπερας με την κοινωνία.

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ταξιδεύουν στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή του νησιού, κι έχοντας ως βάση τα χωριά της Λίμνης και της Αγίας Άννας, παρουσιάζουν τον ετήσιο κύκλο εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων με τίτλο Μέλισμα. Το πρόγραμμα έχει ως επίκεντρο τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και περιλαμβάνει μια σειρά εργαστηρίων για όλες τις ηλικίες, στην οποία περικλείονται όλες οι μορφές της τέχνης που συνιστούν την όπερα. Με αφετηρία τη δημιουργική διαδικασία των ξεχωριστών εργαστηρίων και τη μελέτη της ιδιαίτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας, όλοι οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν για να ανεβάσουν τη δική τους παράσταση μουσικού θεάτρου. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2023 στη Βόρεια Εύβοια, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς θα παρουσιαστεί στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Στις δράσεις για τα σχολεία φέτος προστίθεται το πολυδιάστατο και καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο θα ταξιδέψει –τόσο διά ζώσης όσο και ψηφιακά– σε όλη την Ελλάδα με το νέο έργο του Κορνήλιου Σελαμσή Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Ο κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 3ο κουδούνι όπερα υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και γι’ αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο θα παρουσιάσει το έργο Σταγόνα…ΕΓΩ / Ωκεανός…ΜΑΖΙ του συνθέτη Αλέξανδρου Μούζα. * Το πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Οι δράσεις για όλη την οικογένεια εμπλουτίζονται με μια σειρά εργαστηρίων, που προτείνει και επιμελείται η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, με γενικό τίτλο Μεταμορφώσεις, που θα επανασυστήσουν στο κοινό μέσα από πρωτότυπες καλλιτεχνικές βιωματικές δράσεις επτά επιλεγμένα έργα που θα παρουσιαστούν φέτος από την Εθνική Λυρική Σκηνή: Ντον Τζοβάννι, Δον Κιχώτης, Τα παραμύθια του Χόφμαν, Φάλσταφ, Μήδεια, Βέρθερος και Μαντάμα Μπαττερφλάι. Παράλληλα, το εργαστήριο μουσικοκινητικής για βρέφη και προνήπια Όπερα από κούνια έρχεται ξανά, ενώ το αγαπημένο εργαστήριο χορού Μπαμπά, χορεύουμε; μεγαλώνει σε διάρκεια και επιστρέφει ανανεωμένο. H δράση Τα μαγικά μαξιλάρια / Sleepover θα προσφέρει και πάλι στα παιδιά τη μοναδική εμπειρία της διανυκτέρευσης στην ΕΛΣ με αφορμή την ομώνυμη παράσταση του Ευγένιου Τριβιζά. Επιπλέον, συνεχίζεται και φέτος το βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο Λυρικοί Μικρομηκάδες, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους.

Κλείσιμο
Οι δράσεις για ενήλικες εστιάζουν σε δύο νέες μεγάλες παραγωγές της ΕΛΣ, τον Φάλσταφ του Βέρντι και τη Μήδεια του Κερουμπίνι. Με αφορμή τα δύο αυτά αριστουργήματα, η συγγραφέας και associate editor του περιοδικού Opera Now Έλενα Ματθαιοπούλου σε δύο απογεύματα θα μας ξεναγήσει στον σαιξπηρικό κόσμο του Βέρντι και στο ελληνικό στοιχείο που ενυπάρχει στο οπερατικό ρεπερτόριο.

Οι δράσεις για άτομα 65+ συνεχίζονται με το δημοφιλές εργαστήριο Κιθάρα Express. Επίσης, γι’ αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο έρχεται το Κοπερτί το κοπερτί, ένα νέο βιωματικό διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες 65+ καθώς και για παιδιά από 5 έως 7 ετών, το οποίο έχει ως βασικούς άξονες το τραγούδι και τη μουσική, τον λόγο και τις προσωπικές ιστορίες.

Ο κύκλος δράσεων προσβασιμότητας «Όλοι μαζί στην όπερα» συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο, ο κύκλος περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων για κωφούς και βαρήκοους εφήβους και νέους ενήλικες με τίτλο Ηχητική τέχνη και Κωφή εμπειρία: η ακοή ως ενσώματο βίωμα, καθώς και την παρουσίαση δύο επιλεγμένων παραστάσεων στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.

Τα δημιουργικά εργαστήρια μουσικής, χορού και κίνησης σε καταστήματα κράτησης, τα οποία ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται από το 2017 σε όλη την Ελλάδα, αυτή τη σεζόν επιστρέφουν με έναν ετήσιο σεμιναριακό κύκλο εργαστηρίων που απευθύνεται στο κατάστημα κράτησης γυναικών του Ελεώνα Θηβών, στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού και στο Ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα.

Η διαπολιτισμική εκπαίδευση συνεχίζεται και φέτος με το Co-OPERAtive, το πρώτο διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας νέων στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα, που έλαβε το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019, ανανεώνει τις συναντήσεις του με στόχο την ανάδειξη της δύναμης της μουσικής να ενώνει πολιτισμούς, αλλά και την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης παράστασης την άνοιξη του 2023. Το Co- OPERAtive φέτος διευρύνεται με την Ομάδα Αlumni, έναν νέο θεσμό που θα δώσει σε όσους ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το επιθυμούν τη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης στην τέχνη της όπερας μέσω της γνωριμίας με επαγγέλματα του θεάτρου καθώς και μιας σειράς προνομίων, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δωρεάν παρακολούθηση παραστάσεων και τη συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία της προσεχούς παραγωγής του Co-OPERAtive.

Τα σύνολα της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας, της Χορωδίας και του Χορού συνεχίζουν τα ταξίδια τους στις μουσικές του κόσμου, εμπλουτίζουν το ρεπερτόριό τους με νέο υλικό και δημιουργούν νέες ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Φέτος, η Διαπολιτισμική Ορχήστρα αναπτύσσεται περαιτέρω δημιουργώντας ένα φυτώριο για μεικτή ομάδα νέων μουσικών, ηλικίας 16 έως 25 ετών, από διαφορετικές χώρες προέλευσης και μουσικές παραδόσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης