Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοστατιστικής Δημοσθένη Παναγιωτάκο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, συσχέτισαν τις διατροφικές συνήθειες και την
καρδιαγγειακή υγεία περισσοτέρων από 2.000 ενηλίκων Ελλήνων, σε βάθος τουλάχιστον 10 χρόνων. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή, αλλά παράλληλα καταναλώνουν γλυκά, πλήρη δημητριακά, χυμούς και αναψυκτικά με ζάχαρη καθώς και άλλες λίγο – πολύ ανθυγιεινές τροφές, δεν έχουν κάποιο πρόσθετο όφελος για την καρδιά τους, σε σχέση με τους μη φυτοφάγους. Για να παρέχει πραγματική καρδιαγγειακή ωφέλεια η φυτοφαγία, πρέπει να συνοδεύεται από την κατανάλωση υγιεινών τροφών.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έτρωγαν τις λιγότερες ζωικές τροφές, ήταν κατά μέσο όρο 25% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν τις περισσότερες. Αντίστοιχα, αν και σε μικρότερο βαθμό, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 11% για τις γυναίκες που έτρωγαν τα λιγότερα ζωικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή βέβαια, το καρδιαγγειακό όφελος ήταν ουσιαστικό μόνο σε όσους, πέραν της προτίμησης στη φυτοφαγία, κατανάλωναν γενικότερα υγιεινές τροφές (δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, τσάι κ.α.), αποφεύγοντας τα ανθυγιεινά σνακ.
Διαβάστε περισσότερα στο
Olivemagazine.gr