Το λάθος που μπορεί να κάνει τη φυτοφαγική διατροφή ανθυγιεινή για την καρδιά

Το λάθος που μπορεί να κάνει τη φυτοφαγική διατροφή ανθυγιεινή για την καρδιά

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την καρδιά, υποστηρίζει νέα ελληνική έρευνα, εκτός και αν συνδέεται με την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ.

xortofagiko-trapezi-575x383
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοστατιστικής Δημοσθένη Παναγιωτάκο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, συσχέτισαν τις διατροφικές συνήθειες και την καρδιαγγειακή υγεία περισσοτέρων από 2.000 ενηλίκων Ελλήνων, σε βάθος τουλάχιστον 10 χρόνων. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή, αλλά παράλληλα καταναλώνουν γλυκά, πλήρη δημητριακά, χυμούς και αναψυκτικά με ζάχαρη καθώς και άλλες λίγο – πολύ ανθυγιεινές τροφές, δεν έχουν κάποιο πρόσθετο όφελος για την καρδιά τους, σε σχέση με τους μη φυτοφάγους. Για να παρέχει πραγματική καρδιαγγειακή ωφέλεια η φυτοφαγία, πρέπει να συνοδεύεται από την κατανάλωση υγιεινών τροφών.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έτρωγαν τις λιγότερες ζωικές τροφές, ήταν κατά μέσο όρο 25% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν τις περισσότερες. Αντίστοιχα, αν και σε μικρότερο βαθμό, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 11% για τις γυναίκες που έτρωγαν τα λιγότερα ζωικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή βέβαια, το καρδιαγγειακό όφελος ήταν ουσιαστικό μόνο σε όσους, πέραν της προτίμησης στη φυτοφαγία, κατανάλωναν γενικότερα υγιεινές τροφές (δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, τσάι κ.α.), αποφεύγοντας τα ανθυγιεινά σνακ.

Διαβάστε περισσότερα στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης