Νηστίσιμος μουσακάς με μελιτζάνες και μανιτάρια

Νηστίσιμος μουσακάς με μελιτζάνες και μανιτάρια

Μια πεντανόστιμη εκδοχή του μουσακά που περιέχεται στο βιβλίο της Γεωργίας Κοφινά «Σαρακοστιανά», πάντα νόστιμο και εντυπωσιακό.

NETVOLUTION-NHSTISIMOS-MOYSAKAS
Μουσκεύετε τις μελιτζάνες σε άφθονο κρύο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά για να ξεπικρίσουν. Τις στραγγίζετε καλά και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε λίγο στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαλακώσουν.

Ετοιμάζετε τα μανιτάρια. Τα σοτάρετε με τα κρεμμύδια στο λάδι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιουν τα υγρά τους και προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το ξύλο κανέλας. Βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζετε με τρεις κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά. Χωρίζετε τις μελιτζάνες σε δύο μέρη και τοποθετείτε μία στρώση στο ταψί. Απλώνετε από πάνω τη σάλτσα με τα μανιτάρια και πασπαλίζετε με αρκετή γαλέτα. Στρώνετε από πάνω τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

Μουσακάς νηστίσιμος με πατάτες


Ετοιμάζετε την κρέμα: Βράζετε το νερό και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα τις νιφάδες ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθούν.

Σοτάρετε το αλεύρι με το λάδι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει το αλεύρι ένα ξανθό χρώμα (περίπου 5 λεπτά). Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το νερό με τις νιφάδες ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Βράζετε την κρέμα μέχρι να πήξει και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Απλώνετε την κρέμα πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζετε την επιφάνεια με την υπόλοιπη γαλέτα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να κάνει κρούστα η κρέμα. Αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε.

Κλείσιμο
Διαβάστε τη συνταγή και τα υλικά στο Olivemagazine.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης