Η συνταγή της ημέρας: Γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες

Η συνταγή της ημέρας: Γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες

Πιο καλοκαιρινό φαγητό... δεν γίνεται!

gemista
ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ | ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ

Από την σεφ Ντίνα Νικολάου

Υλικά (για 6 άτομα)
6 μέτριες ντομάτες, ώριμες
3 κολοκυθάκια, στρογγυλά ή κοντά
3 μέτριες πιπεριές πράσινες
1 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
Κλείσιμο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
½ φλιτζ. ξανθές σταφίδες
½ φλιτζ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
½ φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. Δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ζάχαρη
3 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά ένα λεπτό οριζόντιο καπάκι στο πάνω μέρος κάθε ντομάτας. Αφήνουμε τα καπάκια κατά μέρος και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους και την ψιλοκόβουμε. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα κολοκυθάκια, κόβοντας ένα λεπτό καπάκι από την πλευρά που βρίσκεται το κοτσάνι.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη ψίχα της ντομάτας και του κολοκυθιού. Τέλος, κόβουμε ένα καπάκι από τις πιπεριές, πάλι από τη μεριά του κοτσανιού. Βγάζουμε και πετάμε σπόρους και μεμβράνες. Κρατάμε όλα τα καπάκια των λαχανικών.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Οταν μαλακώσει, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 1-2 φορές με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, τη μισή ποσότητα από τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τη ρίγανη.

Αφήνουμε τα υλικά να μαγειρευτούν για 3΄-4΄ και σβήνουμε με 1 φλιτζάνι νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μέτριο ταψί φούρνου τοποθετούμε τα λαχανικά με το άνοιγμα προς τα πάνω και πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Γεμίζουμε τα λαχανικά με τη γέμιση κατά 3/4 και σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.

Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις στριμώχνουμε ανάμεσα στα γεμιστά λαχανικά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις υπόλοιπες ψιλοκομμένες ντομάτες. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και λίγη ακόμη ζάχαρη.

Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα, ώσπου τα λαχανικά να μαραθούν. Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο με μπόλικη φέτα.

ΕΧΤRA TIP


* Επιλέξτε κολοκυθάκια στρογγυλά ή κοντά σε αυτή τη συνταγή. Αδειάζουν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα και θα μειώσουν τον χρόνο προετοιμασίας.
** Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε το κουκουνάρι χωρίς λιπαρή ουσία για 2΄-3΄ ή μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα.

Styling: Κ. Λυκουρέση

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Φωτογραφία: STUDIOM.GR
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης