LIVE

Κορωνοϊός

Φιλάρετος Ψημένος: «Η επαφή με τη φύση μάς κρατά σε ισορροπία»

FILARETOS_222

Στις 26 Φεβρουαρίου ο Φιλάρετος Ψημένος, γνωστός τροφοσυλλέκτης, καλλιεργητής και συντηρητής τροφών παρουσιάζει διαδικτυακά ένα ειδικό εργαστήριο για τη συντήρηση των τροφών.

Στις 26 Φεβρουαρίου ο Φιλάρετος Ψημένος, γνωστός τροφοσυλλέκτης, καλλιεργητής και συντηρητής τροφών παρουσιάζει διαδικτυακά ένα ειδικό εργαστήριο για όσους ενδιαφέρονται για τη συντήρηση, κατάψυξη, αποξήρανση και επεξεργασία γενικότερα των τροφών. Μιλήσαμε μαζί του τόσο για το τετράωρο αυτό σεμινάριο, το οποίο όπως μας αποκάλυψε «περιέχει 175 κανόνες και μυστικά και 57 βασικές συνταγές συντήρησης των τροφών» όσο και για τον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ που διατηρεί στο όμορφο Πήλιο.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το workshop που θα παρουσιάσετε στις 26 Φεβρουαρίου διαδικτυακά και ποια η κεντρική ιδέα;
Η συντήρηση των τροφών, σαν ανάγκη και σαν διαδικασία, προέρχεται από την προϊστορία του ανθρώπου και είναι καταγεγραμμένη στο DNA μας. Ειδικά στην Ελλάδα είναι για τους περισσότερους από εμάς ζωντανή μνήμη. Την έχουμε δει στην παιδική μας ηλικία να εξασκείται στα σπίτια μας. Είμαι γεννημένος σε αγροτική επαρχιακή πόλη, στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και αυτή η μνήμη με ακολούθησε στη μετακίνησή μου στην Αθήνα. Από μνήμη έγινε ανάγκη, αλλά και δήλωση διαφοροποίησης απέναντι στην ενσωμάτωση μου σε μια πλαστική αστική ζωή. Χέρι-χέρι με την τροφοσυλλογή με οδήγησε τελικά στην έξοδο και τη μετάβαση στην Τσαγκαράδα. Εκεί η αφθονία εξαιρετικών πρώτων υλών, αλλά και μιας ζωντανής παράδοσης με βοήθησε να επεκτείνω και να συστηματοποιήσω τις γνώσεις μου για τη συντήρηση των τροφών. Σήμερα βλέπω ότι εξασκώντας κάποιος αυτές τις απλές εποχικές διαδικασίες συντήρησης της τροφής, δεν κερδίζει μόνο τη διαθεσιμότητα εξαιρετικών προϊόντων διατροφής, αλλά μπορεί να βοηθήσει την ψυχική και σωματική του υγεία και ακόμη να συμβάλει στην αειφορία της γης. Παράγοντας δηλαδή καλή τροφή για την οικογένειά του, αισθάνεται πιο δημιουργικός και ισορροπημένος και κάνει καλό και στον Πλανήτη. Μετά τη διαπίστωση αυτή θέλησα να μεταδώσω τις γνώσεις μου σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Σε συνεργασία με το ‘Open office’ στο Βόλο δημιούργησα ένα διαδικτυακό εργαστήρι 4 ωρών, που περιέχει 175 κανόνες και μυστικά και 57 βασικές συνταγές συντήρησης των τροφών.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης