LIVE

Κορωνοϊός

Γιορτινό μενού με κλασικές ελληνικές συνταγές από τον Σωτήρη Ευαγγέλου

giortino_trapezi

Ετοιμάσαμε ένα κλασικό ελληνικό μενού, με συνταγές παραδοσιακά γιορτινές, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα σημερινές, χάρη στην έμπνευση και τις γνώσεις του Σωτήρη Ευαγγέλου. 

Οι συνδαιτυμόνες ας περάσουν στο τραπέζι, η γιορτή ξεκινά!

Λαχανοντολμάδες με σφυρίδα και γαρίδες
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ | ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 4-6 άτομα
1 μεγάλο λάχανο
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο

Για τη φάρσα (γέμιση)
1 κιλό φιλέτο σφυρίδας
12 γαρίδες φρέσκες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα
½ ματσάκι άνηθο, τα φύλλα
½ φλιτζ. ρύζι καρολίνα
3 κ.σ. έ.π. λάδι
1 κ.σ. μουστάρδα ή χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

Για τον ζωμό
τα κόκαλα από το ψάρι
τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες

Για το σερβίρισμα
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Ζωμός: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1,5 λίτρο νερό, τα κόκαλα και τα κεφάλια από τις γαρίδες. Σιγοβράζουμε για 30΄. Σουρώνουμε τον ζωμό. Στο μεταξύ, κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το λάχανο με τη μεριά του κοτσανιού προς τα κάτω και το ζεματάμε για περίπου 10΄. Το ακουμπάμε σε καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμετα φύλλα του. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν αφαιρώντας τα χοντρά νεύρα. Κρατάμε τα φύλλα που σκίστηκαν ή είναι μικρά στην άκρη.

Φάρσα: Σε ένα μπολ βάζουμε το ψάρι και τις γαρίδες ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Στρώνουμε τη βάση μια μεγάλης κατσαρόλας με τα φύλλα του λάχανου που κρατήσαμε και τους μίσχους των μυρωδικών της γέμισης. Γεμίζουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου με 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμάδες. Τους
στρώνουμε στη βάση του σκεύους.

Περιχύνουμε με 1 λίτρο κρύο ζωμό και με το ελαιόλαδο. Τους καλύπτουμε με ένα πιάτο και σιγοβράζουμε για περίπου 40΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, τους αφήνουμε να ξεκουραστούν και τους μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.
Σερβίρισμα: Σουρώνουμε το ζουμί τους σε κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε με το λεμόνι, τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος και λίγο αλάτι αν χρειαστεί, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Διαβάστε το πλήρες μενού στο Olivemagazine.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης