LIVE

Κορωνοϊός

Κοτόπιτα από τη Λάιστα Ζαγορίου

KOTOPITA

Μια πλούσια θρεπτική κοτόπιτα από τη Λάιστα Ζαγορίου, ένα χωριουδάκι στα 1200 μέτρα στις πλαγιές της Τύμφης. Οι Ηπειρώτισσες μαθαίνουν να ανοίγουν φύλλο από την κούνια αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε και με έτοιμο.

Για τα φύλλα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Κόβετε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και ανοίγετε τα φύλλα. Κρατάτε τα 5 φύλλα στην άκρη, σκεπασμένα με υγρή πετσέτα για να μην ξεραθούν. Βουτυρώνετε ένα ταψί. Ψήνετε το 1 φύλλο στον φούρνο στις αντιστάσεις, μέχρι να γίνει τραγανό.

Για τη γέμιση ή αναδεμή: Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζει το κοτόπουλο μαζί με τα κρεμμύδια, μέχρι το ψαχνό να μαλακώσει πολύ και να ξεκολλάει από τα κόκαλα.

Σουρώνετε κρατώντας τον ζωμό στην άκρη. Μόλις κρυώσει, καθαρίζετε το ψαχνό από κόκαλα και πέτσες και ψιλοκόβετε.

Χτυπάτε τα αβγά, περιχύνετε το κοτόπουλο και ανακατεύετε.

Βουτυρώνετε καλά ένα ταψί. Στρώνετε τα 3 φύλλα, φροντίζοντας καθένα να το ραντίζετε και να το αλείφετε με μίγμα από ελαιόλαδο και βούτυρο. Απλώνετε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση.

Από πάνω βάζετε το ψημένο φύλλο. Προσθέτετε την υπόλοιπη γέμιση και κλείνετε με 2 φύλλα, βουτυρώνοντας το πρώτο πριν προσθέσετε το δεύτερο. Γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα, φτιάχνετε τον κόθρο, βουτυρώνετε καλά και ψήνετε στους 180ºC, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης