Πόσο σίγουροι είστε ότι αυτό που αγοράζετε είναι μέλι; (Η ερώτηση ρητορική…)

Πόσο σίγουροι είστε ότι αυτό που αγοράζετε είναι μέλι; (Η ερώτηση ρητορική…)

Τελικά, ξέρουμε τι μέλι αγοράζουμε; Η έρευνα του Olivemagazine.gr μάλλον θα σας δυσαρεστήσει...

trofes_thermotita_meli-575x466
Όποιοι θεωρούν ότι η έκρηξη του φαινομένου οφείλεται στην κρίση πλανώνται πλάνη οικτρά. Οι ελληνοποιήσεις, το ανθόμελο που βαπτίζεται θυμαρίσιο και το μεγάλο παιχνίδι με τις τιμές. Ο Νίκος Κατσαρός, πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ, ο Γιώργος Πίττας, Πρόεδρος ΣΕΤΣΕΜ, και ο Βασίλης Ντούρας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, μιλούν για μια παλιά ιστορία που έχει γίνει πληγή…

Στο μέλι τα πράγματα είναι απλά: κανείς δεν γνωρίζει πόσο νοθευμένο μέλι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Και κανείς δεν μπορεί να αναγνωρίσει το νοθευμένο μέλι πριν πάει για ανάλυση στο χημείο, ακόμα και αν είναι μελισσοκόμος και έχει περάσει όλη του τη ζωή στα μελίσσια. Για αυτό, άλλωστε, το φαινόμενο… ανθεί ακολουθώντας τον μοναδικό κανόνα της αγοράς: προσφορά και ζήτηση.

Γιατί το ελληνικό μέλι είναι τόσο ακριβό;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: «το καλό ελληνικό μέλι είναι ακριβό. Και όταν λέμε ακριβό, εννοούμε ότι δεν μπορεί να πέσει κάτω από 10 ευρώ το κιλό στο ράφι», εξηγεί ο Βασίλης Ντούρας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας και Γραμματέας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης (ΕΔΟ) Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Μελιού. Και είναι ακριβό όχι μόνο λόγω της υψηλής ποιότητάς του -έχουμε το καλύτερο μέλι στον κόσμο με διαφορά αλλά όπως πάντα, αδυνατούμε να το διαφημίσουμε- αλλά και λόγω της ποσότητάς του. «Οι Έλληνες τρώνε περίπου δέκα κιλά μέλι το χρόνο. Όχι τόσο μεγάλες ποσότητες που να δικαιολογούν το κυνήγι της φτηνής τιμής στο ράφι», συνεχίζει, «αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση».

Περισσότερα στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης