LIVE

Κορωνοϊός

Ντοματάκια σαν κόκκινες πέρλες στη Χίο

perles

Αν ταξιδέψεις Αύγουστο στη Χίο, θα δεις τις προσόψεις των σπιτιών κατακόκκινες από τις ντομάτες που στεγνώνουν, περασμένες σαν κολιέ σε σπάγκους για να στεγνώσουν ολότελα.

Ήταν γύρω στο 1860 όταν οι πρώτοι νησιώτες ναυτικοί έφεραν τους σπόρους από μια ντομάτα αλλιώτικη, που άντεχε σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας και έδινε καρπό πολύ μικρό, χοντρόφλουδο, αλλά εξαιρετικής γεύσης. Διαδόθηκε γρήγορα, κυρίως στα κυκλαδονήσια όπου οι βροχοπτώσεις ήταν -και είναι- ελάχιστες. Στη Σαντορίνη μάλιστα έγινε διάσημη και ΠΟΠ. Ωστόσο ιδιαίτερη αξία απόκτησε και στη Χίο, όπου μέχρι σήμερα αποτελεί αγαπημένο υλικό.

Η ανάγκη των κατοίκων της να επεξεργάζονται την παραγωγή τους ώστε να μπορούν να την καταναλώνουν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους ήταν μεγάλη, ειδικά πριν τη βιομηχανοποίηση της τροφής και την εξάπλωση της χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος και των ψυγείων.

Διαβάστε περισσότερα στο Olivemagazine.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης