Ιστορία της γεύσης: Οι σαλάτες που γίνονται αλοιφή!

Ιστορία της γεύσης: Οι σαλάτες που γίνονται αλοιφή!


Φτιάχνονται με απλά υλικά, γαργαλούν την όρεξη και απαιτούν σπατάλη στο λάδι, τσιγκουνιά στο αλάτι και τρέλα στο χτύπημα.

mellissa
Το τσίπουρο και το ούζο ζητούν σαλάμι Λευκάδας, κασέρι Ξάνθης, χταποδάκι Αιγαίου, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, πολίτικη λακέρδα, ταραμοσαλάτα. Με μια κουβέντα ζητούν μεζέδες γιατί έτσι η πόση γίνεται τελετουργία, γίνεται η έκφραση της κοινωνικοποίησης, της χαλαρής διάθεσης και της απόλαυσης.

Οι μεζέδες μπορεί να προέρχονται από τη μητέρα της οριεντάλ γαστρονομίας, την Περσία (το περσικό «mazze» σημαίνει γεύση, νοστιμιά) αλλά στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη έγιναν τέχνη και έκαναν μεγάλο σουξέ.

Ξεκίνησαν όταν οι Ρωμιοί μετά τη δουλειά και πριν από την επάνοδο στο σπίτι όπου περίμενε το φαγητό, σταματούσαν στις μπακαλοταβέρνες και τα καφενεία για ένα ούζο και έναν μεζέ, για να ανοίξει η όρεξη, για να αναλυθούν τα πολιτικά, τα κοινωνικά και ο καιρός. Για να αποφορτιστούν δηλαδή από τις έγνοιες με τρεις γουλιές και δυο μπουκιές. Αλλά υπό όρους! Οι μεζέδες οφείλουν να είναι μικροί και ανανεώσιμοι διότι σκοπός τους δεν είναι να υπάρξει κορεσμός της πείνας αλλά το γαργάλημα της γεύσης. Και δεν πρέπει να έρχονται φύρδην µίγδην.

Διαβάστε περισσότερα στο Olivemagazine.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης