Μαθήματα Οικιακής Οικονομίας από τη μάνα στην κόρη

Μαθήματα Οικιακής Οικονομίας από τη μάνα στην κόρη

Η μαμά Αγλαΐα μεταλαμπαδεύει οικοκυρική και οικολογική γνώση και πείρα ετών στην κόρη της Μαριέττα και μαζί συγγράφουν πυρετωδώς μια Οικιακή Βίβλο που θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά (και τον λεκέ του κόκκινου κρασιού από το χαλί) για τη μέση Ελληνίδα νοικοκυρά.

Μαθήματα Οικιακής Οικονομίας από τη μάνα στην κόρη
Από τον Κώστα Μπουρούση

Τι γίνεται αν κατά λάθος ένα ποτήρι κρασί μετατρέψει τον αγαπημένο σας καναπέ σε «Εγκλημα στον Νείλο»; Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις δυσάρεστες οσμές από το κατά τα άλλα αγαπημένο σας μπρόκολο; Τι μπορεί να κάνει κανείς για να αντιμετωπίσει την ακαταστασία που συσσωρεύεται με ρυθμούς πυρηνικής διαρροής Φουκουσίμα στο σπίτι μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα; Και τελικά, είναι καλύτερη η Μάρθα Στιούαρτ που έστησε ολόκληρη φάμπρικα στη φυγόκεντρο της περίφημης Οικιακής Οικονομίας από την Αγλαΐα και τη Μαριέττα Χρουσαλά, που αναρωτιούνται ως άλλοι επιθεωρητές Κλουζό κατά των βακτηριδίων, της σκόνης και του σκόρου «πόσο καθαρό είναι το σπίτι σας;».

Προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές μάνας και κόρης, που συμφώνησαν για την έκδοση του πρώτου βιβλίου τους από τις εκδόσεις Φερενίκη, το «ΘΕΜΑ People» εντρυφά στα άδυτα της φιλόδοξης έκδοσης, προδημοσιεύει πολύτιμες συμβουλές διά χειρός Αγλαΐας και Μαριέττας και πληροφορείται για τα πρώτα βήματα της Μαριέττας ως κυράς κι αρχόντισσας του δικού της πλέον σπιτικού.

Ο πρώτος σπόρος για την έκδοση του βιβλίου με τις «Οικο-λογικές» συμβουλές της Αγλαΐας και της Μαριέττας Χρουσαλά υπήρχε από την εποχή που η μητέρα Χρουσαλά παρουσίαζε την ιδιαίτερα επιτυχημένη στήλη με τις οικιακές συμβουλές στην πρωινή εκπομπή της κόρης της.

Δασκάλα -συνταξιούχος πια- στο επάγγελμα, η Αγλαΐα Χρουσαλά είχε καταφέρει με απλές συμβουλές και tips, αλλά και με μια σπάνια για τηλεοπτικό πρόσωπο μεταδοτικότητα να μυήσει ακόμη και τις νέες νοικοκυρές στην αχανή άβυσσο της οικιακής οικονομίας. Λέγεται μάλιστα πως η θητεία της ως διευθύντρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης την ώθησε να ασχοληθεί με μεγαλύτερη ζέση με εναλλακτικούς-οικολογικούς τρόπους καθαρισμού και τακτοποίησης του νοικοκυριού. Ανθρωποι από το πολύ κοντινό περιβάλλον της Μαριέττας, μάλιστα, αναφέρουν πως και η ίδια έχει κληρονομήσει τις «πράσινες» ανησυχίες της μητέρας της ανακυκλώνοντας με θρησκευτική ευλάβεια (ή φανατισμό ποδοσφαιρόφιλου, αν προτιμάτε) το χαρτί και τις συσκευασίες που χρησιμοποιούνται σπίτι της. Δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο με τα γνωστά σε όλους μεταλλικά κουτάκια, αφού άνθρωποι που τους συναναστρέφονται καθημερινά ομονοούν πως η Μαριέττα και ο Λέων αποφεύγουν τα αναψυκτικά όπως ο διάολος το λιβάνι. Το βιβλίο μαμάς και κόρης, το οποίο αυτή την περίοδο δουλεύεται πυρετωδώς, ίσως ακόμη και ως προπομπός μιας ευρύτερης εκδοτικής -και όχι μόνο- συνεργασίας των δύο γυναικών, θα περιλαμβάνει εκατοντάδες συμβουλές για το σύγχρονο σπιτικό, γνώμονας για τις οποίες θα είναι ο value for money χαρακτήρας - και βεβαίως η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ξεχάστε συνεπώς τις ακριβές και συνήθως τοξικές λύσεις των απορρυπαντικών.

Η Αγλαΐα και η Μαριέττα Χρουσαλά είναι έτοιμες να αποθεώ­σουν απλά καθημερινά υλικά που κάθε σπιτικό διαθέτει, όπως η σόδα, το λεμόνι και το χοντρό αλάτι. Για κάποιους το βιβλίο αυτό φαντάζει ως παρακαταθήκη, ένα δώρο της ειδήμονος μητέρας Χρουσαλά στη νεόνυμφη κόρη της, η οποία λέγεται πως όσο ζούσε στο πατρικό της δεν καταπιανόταν ιδιαίτερα με τις δουλειές του σπιτιού. Τώρα βεβαίως τα πράγματα έχουν αλλάξει επί το... αστραφτερότερον. Ο γάμος και η συμβίωση στο ίδιο σπίτι με τον Λέοντα Πατίτσα γέννησε στη νεοφώτιστη στα οικοκυρικά Μαριέττα ένα σωρό απορίες, για την επίλυση ακριβώς των οποίων ο τηλεφωνικός αριθμός της κυρίας Αγλαΐας έχει τοποθετηθεί στο speed-dial του οικογενειακού τηλεφώνου. Ενα από τα πιο γλαφυρά ερωτήματα-κορυφή του παγόβουνου για τη Μαριέττα ήταν πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μισά. Τι μπορούσε να κάνει, για παράδειγμα, το μισό λεμόνι ή τη μισή ντομάτα που της περίσσευε; Πώς θα αξιοποιούσε τις φράουλες που δεν έλεγαν να καταναλωθούν από το ψυγείο; Είχε έρθει η στιγμή να επέμβει η άμεσος δράση μεταμφιεσμένη σε Αγλαΐα Χρουσαλά και να ανοίξει στην κόρη της τον δρόμο προς το πάγωμα των χυμών λαχανικών και φρούτων. Κάπως έτσι, από τότε που η Μαριέττα έμαθε πως ο χυμός του λεμονιού ή της φράουλας μπορεί να γίνει παγάκι, στο σπιτικό των Χρουσαλά - Πατίτσα υπάρχει όλο τον χρόνο φρέσκος χυμός για χειροποίητα, σπιτικά κοκτέιλ. Και κάπως έτσι η Μαριέττα έφτασε να πιστεύει πως τα οικοκυρικά κενά της ίδιας αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα μια ολόκληρη γενιά συνομηλίκων της, αδαών στους επίμονους λεκέδες από μούχλα και στο γάριασμα των λευκών σεντονιών.

Αν το συγκεκριμένο παράδειγμα (με τους χυμούς σε παγάκι) μοιάζει σε κάποιους ήσσονος σημασίας -υπολογίστε ωστόσο πόση, έστω και μικρή, οικονομία μπορείτε να κάνετε σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς-, αναλογιστείτε ότι μέσα στις πυκνογραμμένες από συμβουλές σελίδες του βιβλίου που θα κυκλοφορήσουν μάνα και κόρη θα βρείτε κάθε λογής συμβουλή: από τον τρόπο να φρεσκάρετε το αγαπημένο σας χαλί μέχρι να σβήσετε μια για πάντα τις ενοχλητικές γρατσουνιές από τα έπιπλά σας. Θα μάθετε -απορία που ταλάνισε επί μακρόν και την ίδια τη Μαριέττα- πώς να τοποθετείτε σωστά τα τρόφιμα στα ράφια του ψυγείου, πώς να οργανώνετε την κουζίνα του σπιτιού σας, πώς να αρωματίζετε με φυσικό τρόπο τα ρούχα μέσα στις ντουλάπες. Κι ύστερα απ’ όλα αυτά, ως bonus η Αγλαΐα και η Μαριέττα Χρουσαλά έχουν συγκεντρώσει φυσικές συνταγές, κάποιες από τις οποίες προέρχονται ακόμη και από το μπουντουάρ της γιαγιάς Χρουσαλά, για τόνωση, ευεξία και την πιο βαθιά ενυδάτωση της γυναικείας επιδερμίδας. Βέβαια, ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να δείτε τις δουλειές του σπιτιού, την οργάνωση του νοικοκυριού σας όπως και η ίδια η Μαριέττα. Να οργανώνετε δηλαδή σουαρέ μαγειρικής με τις φίλες σας, να σπάτε τη μονοτονία του φτερού ξεσκονίσματος παρακολουθώντας παράλληλα τηλεόραση, να διακόπτετε κάθε τόσο το γυάλισμα των πατωμάτων για μια γουλιά του αγαπημένου σας καφέ - και βεβαίως να βγάλετε διά παντός το control freak από μέσα σας. Υπάρχουν μέρες που ακόμη και η Μαριέττα αφήνει το σπίτι εφάμιλλο της Χιροσίμα. Ωστόσο, η φωνή της μητέρας της κάπου βαθιά στο υποσυνείδητό της πάντα λειτουργεί ως σωσίβια λέμβος. Εκτός βέβαια αν μιλάμε για σιδέρωμα. Η Μαριέττα εκεί σηκώνει τα χέρια ψηλά. Κι έχω τόση, μα τόση ανάγκη να τη συμπονέσω.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης