Ο Ομπάμα θα είναι ο αντίπαλος του ΜακΚέην στις εκλογές του Νοεμβρίου
Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε μια ιστορική νίκη χθες Τρίτη, κερδίζοντας και μαθηματικά το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. Είναι ο πρώτος μαύρος υποψήφιος που το καταφέρνει, μετά από μια νίκη που πριν από ένα χρόνο, όταν η αντίπαλός του Χίλαρυ Κλίντον έμοιαζε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα, φαινόταν αδιανόητη.
Ο 46χρονος γερουσιαστής από το Ιλινόι θριάμβευσε μετά την πιο μακρόχρονη και ακρι
Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε μια ιστορική νίκη χθες Τρίτη, κερδίζοντας και μαθηματικά το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. Είναι ο πρώτος μαύρος υποψήφιος που το καταφέρνει, μετά από μια νίκη που πριν από ένα χρόνο, όταν η αντίπαλός του Χίλαρυ Κλίντον έμοιαζε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα, φαινόταν αδιανόητη.
Ο 46χρονος γερουσιαστής από το Ιλινόι θριάμβευσε μετά την πιο μακρόχρονη και ακριβή μάχη για το χρίσμα που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό εκλεκτόρων μόλις χθες, στο τέλος της κούρσας που αρκετοί αναλυτές δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν επική.
\Απόψε, μπορώ να σταθώ μπροστά σας και να πω ότι θα είμαι ο Δημοκρατικός υποψήφιος για να εκλεγώ πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών\ είπε ο Ομπάμα στην επινίκια ομιλία του στην Μινεσότα, στο στάδιο όπου θα γίνει το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το Σεπτέμβριο, επευφημούμενος από χιλιάδες υποστηρικτών του.
\Σήμερα φθάνουμε το τέλος ενός ιστορικού ταξιδιού και ξεκινάμε ένα άλλο -- ένα ταξίδι που θα φέρει μια νέα και καλύτερη ημέρα στην Αμερική\, πρόσθεσε ο Ομπάμα, 16 μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας του, που έμοιαζε στην αρχή καταδικασμένη.
Παρ’ όλ’ αυτά, η Κλίντον, στην δική της ομιλία, άφησε να διαφανεί ότι δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον Ομπάμα χωρίς όρους ή ανταλλάγματα παραδίδοντάς του αμαχητί τους υποστηρικτές της, παρότι τον συνεχάρη για την \εξαιρετική\ του εκστρατεία, χωρίς μολαταύτα να παραδεχθεί την ήττα της.
\Τώρα το ερώτημα είναι πού πάμε από εδώ, και δεδομένου πόσο μακριά φτάσαμε και πού χρειαζόμαστε να πάμε ως κόμμα, είναι ένα ερώτημα που δεν παίρνω ελαφρά\, είπε η Κλίντον, πλαισιωμένη από το σύζυγό της, πρώην Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και την κόρη της Τσέλσυ. \Ήταν μια μακρά εκστρατεία, και δε θα πάρω αποφάσεις απόψε\, συνέχισε, σε μια εύγλωττη ομιλία που σκιαγράφησε εκ νέου την στάση μιας πολιτικού που ποτέ δεν παραδίδεται και άφησε να φανεί για άλλη μια φορά πως πιστεύει ότι θα ήταν η καλύτερη υποψήφια πρόεδρος.
Η συνθηματολογία του Ομπάμα περί ελπίδας κι αλλαγής σε μια χώρα που μοιάζει όλο και πιο ανήσυχη εξ αιτίας της πορείας του πολέμου στο Ιράκ και των φόβων περί οικονομικής ύφεσης, τερμάτισε την 16χρονη κυριαρχία των Κλίντον στο Δημοκρατικό κόμμα. Η νίκη του, σε μια χώρα όπου οι φυλετικές εντάσεις παραμένουν και σήμερα διακριτές, σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη σύγκρουση.
Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ του Ομπάμα, ενός νέου πολιτικού και μιγά, και του Τζων ΜακΚέην, 71 ετών, βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ και της πολιτικής.
Ο Ομπάμα φθάνει συνολικά τους 2.154 εκλέκτορες, αν και η Κλίντον πήρε μια τελευταία νίκη στη Νότια Ντακότα (55%-45%, με το 89% των εκλογικών τμημάτων να έχουν στείλει αποτελέσματα). Ο Ομπάμα κέρδισε την τελευταία μάχη στην Μοντάνα (56%-41%, στο 10%).
Πέντε μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέην με 49% έναντι 44% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση των USA Today/Gallup που δημοσιεύθηκε χθες.
Η Κλίντον, σε μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί στο Λευκό Οίκο, άφησε για πρώτη φορά να διαφανεί ότι θα δεχόταν να είναι η υποψήφια αντιπρόεδρος, αν και δεν έχει διαφανεί πρόθεση από την πλευρά Ομπάμα για την πραγμάτωση αυτού που πολιτικοί αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει ως το \ψηφοδέλτιο όνειρο\. Σύμβουλος του γερουσιαστή του Ιλινόι είπε ότι \είναι ακόμη νωρίς\ για να εξετασθεί το θέμα.
Ο Ομπάμα χρειάζεται να γεφυρώσει το χάσμα στις τάξεις των Δημοκρατικών, και η διεισδυτικότητα της Κλίντον στις γυναίκες και τους Ισπανόφωνους καθιστούν ελκυστική την υποψηφιότητά της. Ωστόσο αμφισβητείται σοβαρά εάν θέλει να κουβαλήσει μαζί του τις πολιτικές \αποσκευές\ της, όπως για παράδειγμα ότι είχε εγκρίνει τον πόλεμο στο Ιράκ. Ωστόσο, η κυριαρχία της Κλίντον μεταξύ των λευκών της εργατικής τάξης εγείρει εκ νέου το ερώτημα εάν η Αμερική είναι έτοιμη να εκλέξει έναν μαύρο πρόεδρο.
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος έστρεψε τα πυρά του στον Τζων ΜακΚέην, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως τη \λάθος αλλαγή\ για την Αμερική σε μια ομιλία στην οποία επιχείρησε επίσης να αποστασιοποιηθεί και από τον απερχόμενο πρόεδρο Τζωρτζ Ου. Μπους, η δημοτικότητα του οποίου είναι σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.
Ο ΜακΚέην, μιλώντας στη Νέα Ορλεάνη, μια πόλη που υπέστη τρομακτικό πλήγμα από τον κυκλώνα Κατρίνα, που αποδείχθηκε μια από τις σοβαρότερες αποτυχίες διαχείρισης κρίσης της κυβέρνησης Μπους, έδωσε μια πρόγευση της τακτικής που θα ακολουθήσει έναντι του αντιπάλου του.
\Ο Αμερικανικός λαός δεν άρχισε να με γνωρίζει χθες, όπως μόλις αρχίζει να γνωρίζει το Γερουσιαστή Ομπάμα\, είπε ο ΜακΚέην.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr