Στο τραπέζι της Διυπουργικής το deal του ΟΤΕ
Οι κινήσεις στις μετοχές ΟΤΕ - MIG μπορεί να προεξόφλησαν χθες για μία ακόμη φορά την οριστικοποίηση της συμφωνίας Δημοσίου - Deutsche Telekom, όμως οι νεώτερες εξελίξεις θα προκύψουν από τη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των συζητήσεων.
Ενώ λοιπόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την υπόθεση εκχώρησης του management του ΟΤΕ «σκάνδαλο απιστίας», η κυβέρνηση μέσω δηλ
Οι κινήσεις στις μετοχές ΟΤΕ - MIG μπορεί να προεξόφλησαν χθες για μία ακόμη φορά την οριστικοποίηση της συμφωνίας Δημοσίου - Deutsche Telekom, όμως οι νεώτερες εξελίξεις θα προκύψουν από τη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των συζητήσεων.
Ενώ λοιπόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την υπόθεση εκχώρησης του management του ΟΤΕ «σκάνδαλο απιστίας», η κυβέρνηση μέσω δηλώσεων στελέχους της προανήγγειλε σε διεθνές μέσο ενημέρωσης την πώληση του 3% σε τιμή όχι μεγαλύτερη από τα 29 ευρώ.
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αναμένεται να ενημερώσει τους συναρμόδιους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων και, πιθανότατα, να λάβει το ΟΚ προκειμένου Δημόσιο και Γερμανοί να προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας.
Εξάλλου, η καταληκτική ημερομηνία της υπογραφής έληξε χθες -όπως και η συμφωνία MIG - Γερμανών-, έτσι δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση μιας ή δύο εβδομάδων.
Το τίμημα
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η τιμή η οποία έχει συμφωνηθεί με τους Γερμανούς είναι 28,5 ευρώ ανά μετοχή με δικαίωμα (option) αγοράς ενός ακόμη 5% από τους Γερμανούς, μετά την παρέλευση πενταετίας.
Ως προς το θέμα του management, για έναν χρόνο πρόεδρος θα παραμείνει ο σημερινός πρόεδρος κ. Παναγής Βουρλούμης, ενώ δεν αποκλείεται να διατηρήσει και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αν και άλλες πληροφορίες φέρουν την τοποθέτηση ενός πρόσωπου-έκπληξη.
Υστερα από το μεταβατικό στάδιο η γερμανική πλευρά θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ η ελληνική θα ορίσει τον πρόεδρο ο οποίος θα μπορεί να θέτει βέτο σ’ ότι αφορά σε αποφάσεις που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και επενδύσεων στο εξωτερικό.
Το κεφάλαιο «δημόσια πρόταση»
Χθες η κυβέρνηση διά εκπροσώπου της τόνισε ότι η γερμανική πλευρά δεν υποχρεούται από τον νόμο να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση, καθώς ο σχετικός νόμος εξαιρεί τις εταιρείες που βρίσκονται υπό αποκρατικοποίηση. Ωστόσο, έγκυρες νομικές πηγές ισχυρίζονται ότι υφίσταται θέμα δημόσιας πρότασης, καθώς δύο μεγάλοι μέτοχοι (Δημόσιο και Deutsche Telecom) λειτούργησαν συντονισμένα, ως εκ τούτου υφίσταται υποχρέωση για την παροχή της ίδιας τιμής και προς τους μετόχους μειοψηφίας.
Επειδή δε στην περίπτωση του ΟΤΕ δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού ούτε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών, ο μέτοχος που αποκτά περαιτέρω ποσοστό υποχρεούται σε κατάθεση δημόσιας πρότασης. Εάν, για παράδειγμα, μια ομάδα μετόχων ζητήσει την ίδια τιμή μέσω της νομικής οδού αυτό δεν αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς νόμους για την προστασία της μειοψηφίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr