Εφυγε από τη ζωή ο «πατέρας» του LSD
Ο ελβετός χημικός , Άλμπερτ Χόφμαν, ο άνθρωπος που ανακάλυψε κατά λάθος το 1943 την παραισθησιογόνα ουσία LSD, πέθανε κοντά στη Βασιλεία, στη βορειοδυτική Ελβετία σε ηλικία 102 ετών. Ο Χόφμαν, ο οποίος γεννήθηκε το 1906 στο Μπάντεν, στη βόρεια Ελβετία, πέρασε στην ιστορία όταν δοκίμασε κατά λάθος LSD στις 16 Απριλίου του 1943. Την ώρα που εξέταζε τα αλκαλοειδή της ερυσίβης της σίκαλης για να παρασκευάσει μια διεγερτική ουσία για το κυκλοφορικό και το αναπενυστικό σύστη
Ο ελβετός χημικός , Άλμπερτ Χόφμαν, ο άνθρωπος που ανακάλυψε κατά λάθος το 1943 την παραισθησιογόνα ουσία LSD, πέθανε κοντά στη Βασιλεία, στη βορειοδυτική Ελβετία σε ηλικία 102 ετών. Ο Χόφμαν, ο οποίος γεννήθηκε το 1906 στο Μπάντεν, στη βόρεια Ελβετία, πέρασε στην ιστορία όταν δοκίμασε κατά λάθος LSD στις 16 Απριλίου του 1943. Την ώρα που εξέταζε τα αλκαλοειδή της ερυσίβης της σίκαλης για να παρασκευάσει μια διεγερτική ουσία για το κυκλοφορικό και το αναπενυστικό σύστημα, το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (LSD), έριξε από απροσεξία μία σταγόνα στο χέρι του. Τότε άρχισε να αισθάνεται πολύ έντονα τα πράγματα: είχε άγχος, ζαλάδες, υπερφυσικά οράματα, έβλεπε αντικείμενα να κινούνται στο χώρο, είχε το αίσθημα της ευτυχίας και της πληρότητας. Επιστρέφοντας στο σπίτι του με το ποδήλατο, είχε την εμπειρία του πρώτου του «ταξιδιού», στο οποίο ανέκτησε αισθήσεις της παιδικής του ηλικίας και αισθανόταν ότι μπορεί να πετάξει.
Μια νέα δοκιμή έπειτα από τρεις ημέρες είχε τα ίδια αποτελέσματα και η ουσία αυτή κατέληξε να χρησιμοποιείται στην ψυχιατρική ή τη νευρολογία προκειμένου να αφυπνίζει ασθενείς που δεν αντιδρούσαν στα φάρμακα. Ωστόσο η κατάχρηση της ουσίας αυτής της έδωσε κακή φήμη, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου στις αρχές της δεκαετίας του \60 είχε αναδειχθεί στην υπ\ αριθμόν ένα ναρκωτική ουσία του κινήματος των χίπις. Ως αποτέλεσμα το LSD απαγορεύτηκε και η ελβετική εταιρεία Sandoz που το παρασκεύαζε σταμάτησε την παραγωγή του. Στον εορτασμό των 100 γενεθλίων του, πριν από δύο χρόνια, ο Χόφμαν προσπάθησε να αποκαταστήσει τη φήμη της εφεύρεσής του, εξηγώντας στους δημοσιογράφους ότι το LSD ελαφραίνει τα βάσανα κυρίως για τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους, όταν η μορφίνη δεν έχει πλέον καμία επίδραση. Ο υπερήλικας Χόφμαν υπογράμμισε ωστόσο ότι η απερίσκεπτη κατανάλωση LSD μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Κορυφαίοι αμερικανοί και ευρωπαίοι επιστήμονες τάχθηκαν και αυτοί τα τελευταία χρόνια υπέρ μιας χαλάρωσης της απαγόρευσης του LSD στον ερευνητικό και τον θεραπευτικό τομέα. Οι έρευνες για την επίδραση του LSD στον εγκέφαλο μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση των θεραπειών που υπάρχουν για τη σχιζοφρένεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο στη βρετανική επιθεώρηση Nature.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr