Η Motorola δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια…
Ως απαρχή εξελίξεων για τον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Motorola θεωρείται από τους αναλυτές η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διοικούντες την εταιρεία και ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχός της, ο γνωστός και μη εξαιρετέος μεγαλοεπενδυτής Καρλ Ικάν (Carl Icahn).
Ο τελευταίος, διάσημος για τον πακτωλό εκατομμυρίων που συνήθως «τζογάρει» στις μεγάλες εταιρείες στις οποίες ενίοτε επενδύει, βρισκόταν σε εντονότατη διαμάχη με την διοίκηση της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείες κατασκευής κινητών τ
Ως απαρχή εξελίξεων για τον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Motorola θεωρείται από τους αναλυτές η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διοικούντες την εταιρεία και ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχός της, ο γνωστός και μη εξαιρετέος μεγαλοεπενδυτής Καρλ Ικάν (Carl Icahn).
Ο τελευταίος, διάσημος για τον πακτωλό εκατομμυρίων που συνήθως «τζογάρει» στις μεγάλες εταιρείες στις οποίες ενίοτε επενδύει, βρισκόταν σε εντονότατη διαμάχη με την διοίκηση της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων και ασύρματων δικτύων, κατηγορώντας σε κάθε ευκαιρία τους Διευθύνοντες Συμβούλους της για ανεπάρκεια στη διοίκηση και λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές.
Ο μίστερ Ικάν μπορούσε κάλλιστα να προκαλεί αναταραχή στην εταιρεία, όχι μόνο λόγω του ποσοστού (6,4%) του στο μετοχικό της κεφάλαιο, όσο – και κυρίως – λόγω της επιρροής που ασκεί στους λοιπούς μετόχους.
Ο εκκεντρικός πλην συνήθως «εύστοχος» στις επενδυτικές του επιλογές Ικάν, είχε εδώ και πάνω από έναν χρόνο διατρανώσει σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα απόσχισης του τμήματος κατασκευής κινητών και ασύρματων τηλεφώνων της εταιρείας, ενός τμήματος που απορροφούσε το μέγιστο των επενδύσεων και αδυνατούσε να καταστεί κερδοφόρο (μόνο το 2007 οι πωλήσεις του έπεσαν κατά 33% και κετέγραψε ζημίες ύψους 1,2 δις δολαρίων), ούτε καν ανταγωνιστικό σε σχέση με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις στο χώρο των κινητών τηλεφώνων.
Τρανό παράδειγμα η παρουσίαση του τελευταίου μοντέλου της ετιαρείας, του state of the art κινητού Motorola Razr το 2004. Το μοντέλο φάνηκε στην πρόοδο των ετών πως δεν μπορούσε να πιάσει σε πωλήσεις τα ανταγωνιστικά του iPhone της Apple, BlackBerry της Research In Motion Ltd και BlackJack της Samsung Electronics.
Κάτι που τελικώς οδήγησε – σε συνδυασμό και με την αφόρητη πίεση του μίστερ Ικάν – στην παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Motorola, του κυρίου Εντ Ζάντερ (Εd Zander).
Τελικώς, με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη, ο κύριος Ικάν θα αναλάβει δύο θέσεις στο ΔΣ της εταιρείας με σκοπό αυτές οι ψήφοι να επηρεάζουν εφεξής τις επιλογές και τις αποφάσεις της μεγάλης πολυεθνικής. Πληροφορίες θέλουν τους δύο που θα καλύψουν τις θέσεις Ικάν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) να είναι οι κύριοι: Κιθ Μάιστερ (Keith Meister), νυν διευθυντής διαχείρισης της προσωπικής επενδυτικής εταιρείας του διάσημου μεγαλοεπενδυτή και Ουίλιαμ Χάμπρεχτ (William Hambrecht), τραπεζικού και νυν Συμβούλου Επενδύσεων στην φερώνυμη επενδυτική WR Hambrecht & Co.
Το μείζον θέμα πάντως στην περί ης ο λόγος συμφωνία μεταξύ διοίκησης της Motorola και του μίστερ Ικάν, είναι η δρομολόγηση της τελικής απόσχισης του τμήματος handset business – όπως ονομάζεται – της εταιρείας. Σε χρόνο που ναι μεν δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί, αλλά προφανώς κατά πολύ νωρίτερα απ’ ότι ενδεχομένως αρχικά υπολογιζόταν! Κάτι που θα πιθανώς θα αλλάξει την μοίρα της κολοσσιαίας πολυεθνικής – προς το καλύτερο όπως θέλουν όλοι να πιστεύουν – αλλά σίγουρα θα αλλάξει άρδην τον χάρτη στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας!!!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr