«Συμφωνία για το όνομα και μετά ΝΑΤΟ», συμφώνησαν οι σύμμαχοι

«Συμφωνία για το όνομα και μετά ΝΑΤΟ», συμφώνησαν οι σύμμαχοι



Θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από κυβερνητικά στελέχη μετά την ολοκλήρωση του κεφαλαίου διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη των χωρών Αλβανίας και Κροατίας. Στο τελικό ανακοινωθέν που ανέγνωσε το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας κ. Γιάαπ Ντε Χουπ Σέφερ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατοχυρώνονται οι ελληνικές επιδιώξεις ότι «μη λύση» του θέματος τ

«Συμφωνία για το όνομα και μετά ΝΑΤΟ», συμφώνησαν οι σύμμαχοι



Θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από κυβερνητικά στελέχη μετά την ολοκλήρωση του κεφαλαίου διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη των χωρών Αλβανίας και Κροατίας. Στο τελικό ανακοινωθέν που ανέγνωσε το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας κ. Γιάαπ Ντε Χουπ Σέφερ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατοχυρώνονται οι ελληνικές επιδιώξεις ότι «μη λύση» του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων συνεπάγεται και «μη πρόσκληση» της πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η παράγραφος των συμπερασμάτων που αναφέρεται στην υποψηφιότητα των Σκοπίων είναι η ακόλουθη (σε ανεπίσημη μετάφραση από την αγγλική). «Αναγνωρίζουμε τις σκληρές και επίπονες προσπάθειες που επέδειξε η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έναντι των αξιών του ΝΑΤΟ και των συμμαχικών αποστολών και επιχειρήσεων. Επιχαίρουμε για τις προσπάθειες της να είναι μια σταθερή και πολυεθνική κοινωνία. Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών πολλοί παράγοντες έχουν εργαστεί σκληρά για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας αλλά η Συμμαχία σημειώνει με λύπη ότι οι συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό συμφωνήσαμε ότι μία πρόσκληση στη FYROM θα δοθεί ευθύς ως επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Ενθαρρύνουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση και περιμένουμε να καταλήξουν όσο το δυνατόν ταχύτερα».

Μετά το πέρας του πρωινού σκέλους των εργασιών της συνόδου κορυφής, η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν μπορεί να υπάρξουν παρερμηνείες και δεν υπάρχουν χρονικά όρια για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας. Υπάρχει ευχή για όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας, ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη.

Η υπουργός Εξωτερικών απευθύνθηκε στους πολίτες της πΓΔΜ θέλοντας να στείλει ένα θετικό μήνυμα. «Επιθυμούμε να δούμε τα Σκόπια να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση όμως, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη, εκφράζοντας ότι σύντμα θα εξευρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τη γειτονική χώρα, η κυρία  Μπακογιάννη εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να επιβάλει ονομασία, αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα κοινώς αποδεκτό όνομα. Σε ερώτηση εάν η χώρα μας ακολουθήσει την ίδια τακτική και το Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα. Η περαιτέρω πολιτική μας θα είναι με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα. Η υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το μήνυμα είναι δυνατό και ότι η Ελλάδα πέτυχε τους διπλωματικούς στόχους που είχε θέσει. Από εδω και στο εξής θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια, είπε η κυρία Μπακογιάννη και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό για την σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Τέλος, το βράδυ στις 8 ,ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για την εξέλιξη της υπόθεσης του Σκοπιανού από το κτίριο της Ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι .

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης