Συμφώνησαν να διαφωνήσουν
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης ανέλαβε να απαντήσει στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά για το θέμα τοπυ εκλογικού νόμου μετά την επιστολή που έστειλε ο τελευταίος στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Ραγκούσης συμφωνεί να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος με την κοινωνία και τα κόμματα. Τονίζει ότι «η διαβούλευση και ο εξαντλητικός διάλογος, όπως έχουν όλοι διαπιστώσει, είνα
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης ανέλαβε να απαντήσει στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά για το θέμα τοπυ εκλογικού νόμου μετά την επιστολή που έστειλε ο τελευταίος στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Ραγκούσης συμφωνεί να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος με την κοινωνία και τα κόμματα. Τονίζει ότι «η διαβούλευση και ο εξαντλητικός διάλογος, όπως έχουν όλοι διαπιστώσει, είναι συστατικό στοιχείο κάθε νομοθετικής μας πρωτοβουλίας. Διαβούλευση που ασφαλώς στην περίπτωση του εκλογικού νόμου πρέπει να γίνει και θα γίνει με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, όπως έχουμε δεσμευτεί. Η διαβούλευση όμως δεν μπορεί να σημαίνει άσκοπη χρονοτριβή, καθώς και δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την θεσμική της ευθύνη να παρουσιάσει την πρότασή της», καταλήγει.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί διακομματική διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο, τον οποίο ο υπουργός Εσωτερικών τον προετοιμάζει από την αρχή κιόλας της νέας διακυβέρνησης. Γι’ αυτό το λόγο έχει συστήσει και ειδική επιστημονική επιτροπή. Ωστόσο ο κ. Σαμαρά περιγράφει τις αντιρρήσεις του λέγοντας: «αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία του, όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών, δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε βουλευτές δύο ταχυτήτων, ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών. Η διαβούλευση αποτελεί διέξοδο, αλλά και πρόκληση για να φανεί η συναινετική διάθεση όλων, σε ένα μείζον ζήτημα, που μόνο συναινετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί».
Σε όλα αυτά απάντηση έδωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος δήλωσε ότι κάποιες απόψεις τις αντιπολίτευσης έχουν ήδη καταγραφεί: «έχουμε καταγράψει και τις απόψεις που έχουν κατά καιρούς σχετικά διατυπωθεί από κορυφαίους παράγοντες και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση «στην περίπτωση του νέου εκλογικού συστήματος πριν την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή θα παρουσιάσει, όπως έχει δεσμευτεί τις προτάσεις της. Και πράγματι θα κριθεί για αυτές, όπως και τα άλλα κόμματα για τη δική τους βούληση και αποφασιστικότητα να συμβάλλουν στο να γίνουν οι επόμενες εκλογές με ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα εμβαθύνει την δημοκρατία μας και θα προάγει τον δημόσιο βίο του τόπου»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr