Αλλάζει η διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο
Αυστηρή τήρηση του προγράμματος των «εκατό ημερών», με την προώθηση μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών και νομοσχεδίων, ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης.
Την Τετάρτη το υπουργικό συζητά το νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο προσλήψεων σ
Αυστηρή τήρηση του προγράμματος των «εκατό ημερών», με την προώθηση μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών και νομοσχεδίων, ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης.
Την Τετάρτη το υπουργικό συζητά το νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή. Προβλέπει κυρίως αυξημένο ρόλο του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις. Σύντομα επίσης θα παρουσιαστούν και πρωτοβουλίες για την αναθέρμανση της αγοράς, παρά την «οικτρή», όπως χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου την οικονομική κατάσταση που άφησε πίσω της η Νέα Δημοκρατία.
Μιλώντας στην άτυπη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι παρότι το διάστημα είναι πολύ μικρό ο απολογισμός του έργου είναι θετικός, καθώς η κυβέρνηση παρεμβαίνει καθημερινά και άμεσα σε όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν στον πολίτη, παρά τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στη χώρα και η οποία δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές της δυνατότητες. Τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα σε 34 ή 100 μέρες, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των πραγματικών προβλημάτων κατά υπουργείο, αλλά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βαδίζει δυναμικά στο δρόμο της υλοποίησης του προγράμματος των εκατό ημερών και κάθε εβδομάδα θα υπάρχει και μία σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, τη διαφάνεια και ένα καλύτερο κράτος.
Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η τήρηση του προγράμματος των εκατό πρώτων ημερών, καθώς, είπε, οι δεσμεύσεις αυτές είναι προϋπόθεση για να γίνουν τα επόμενα βήματα, τα οποία προσδιόρισε ως εξής:
- ανάρτηση υπογραφών και αποφάσεων στο Διαδίκτυο
- ψήφιση του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών
- μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών
- κατάθεση νομοσχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής
- ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και τη ρευστότητα στην αγορά (ΤΕΜΠΜΕ)
- πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης από καταχρηστικές απολύσεις και αλλαγή του καθεστώτος «ενοικίασης» εργαζομένων
- κίνητρα πρόσληψης νέων ανέργων
- έναρξη διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
- εκλογικός νόμος.
Αναφερόμενος ο κ. Παπανδρέου στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση τόνισε ότι αυτός καταρτίστηκε με σκοπό να αντιμετωπίσει την κρίση και να βάλει τη χώρα και τους πολίτες σε μια νέα τροχιά ελπίδας και ανάπτυξης. Δεν είναι, τόνισε, ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος για να χωρέσει με αμυντικό τρόπο στους περιορισμούς της κρίσης. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ένα προϋπολογισμό καθαρών λογαριασμών, ο οποίος βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και όχι σε στοιχεία που κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. «Εχθροί μας» είπε ο κ. Παπανδρέου προς τους υπουργούς, «είναι η αδιαφάνεια, οι πελατειακές σχέσεις, οι ανισότητες, τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε βάρος του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος. Δίνουμε μάχη, πρόσθεσε, για την ανόρθωση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς».
Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι άρχισε η μεγάλη ανατροπή στη δομή του ελληνικού κράτους, η οποία θα αποτελέσει το πρόπλασμα του μελλοντικού κράτους, ορθολογικού και αποτελεσματικού που θα υπηρετεί τους Έλληνες. Οι αλλαγές που έχουν γίνει και όσες θα ακολουθήσουν, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνουν ότι αλλάζουμε τον τρόπο και το ήθος της διακυβέρνησης στη χώρα με τέτοιο τρόπο, που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αγνοήσει στο μέλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr