Δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στην Βουλγαρία
Το δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών που είχε στήσει το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς στη Βουλγαρία «ιδιωτικοποιήθηκε» μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ, μετά το 1989, σύμφωνα με τα μυστικά αρχεία του κράτους.
Το δίκτυο λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων που εκμεταλλευόταν το πρώην καθεστώς της Βουλγαρίας δεν έχει εξαφανισθεί μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος το 1989, αλλά κατά το μάλλον ή ήττον έχει «ιδιωτικοποιήσει» τους «δρόμους της διακίνησης», όπως προκύπτει από ένα νέο βιβλίο τ
Το δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών που είχε στήσει το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς στη Βουλγαρία «ιδιωτικοποιήθηκε» μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ, μετά το 1989, σύμφωνα με τα μυστικά αρχεία του κράτους.
Το δίκτυο λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων που εκμεταλλευόταν το πρώην καθεστώς της Βουλγαρίας δεν έχει εξαφανισθεί μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος το 1989, αλλά κατά το μάλλον ή ήττον έχει «ιδιωτικοποιήσει» τους «δρόμους της διακίνησης», όπως προκύπτει από ένα νέο βιβλίο το οποίο αντλεί πηγές από απαγορευμένα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών του κομμουνιστικού καθεστώτος.
«Σύμφωνα με το βιβλίο του δημοσιογράφου Χρίστο Χριστόφ «Η αυτοκρατορία των Κομμουνιστικών Εμπορικών Επιχειρήσεων», το τότε καθεστώς και οι μυστικές υπηρεσίες του είχαν οργανώσει μόνες τους τα δίκτυα διακίνησης, εμπλέκοντας υπεράκτιες επιχειρήσεις, προκειμένου να «κερδίσει ανταλλάξιμο ξένο συνάλλαγμα». Για τον λόγο αυτό, το καθεστώς παρήγαγε συνθετικές ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες μεταπωλούσε εν συνεχεία στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών, που πέρυσι επέτρεψαν την πρόσβαση στους δημοσιογράφους.
Στο βιβλίο σημειώνονται κυρίως δύο κομβικές φαρμακευτικές εταιρείες στη Βουλγαρία, η Pharmachim και η Χημικο-Φαρμακευτική Εταιρεία της Σόφιας, οι οποίες «είχαν συνάψει συμβόλαιο για την παραγωγή του συνθετικού ναρκωτικού captagone».
Σύμφωνα με άλλο έγγραφο, με ημερομηνία 1978, οι ανώτατες αρχές απαιτούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις συναλλαγές επιχειρήσεις βιτρίνα «προκειμένου να κατηγορηθεί η Βουλγαρία».
Ο δημοσιογράφος αναφέρει την υπόθεση του Ισμέτ Σαμπάν, σύρου μετανάστη στη Βουλγαρία και συνεργάτη των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος οργάνωσε το 1981 τις πρώτες διακινήσεις συνθετικών ναρκωτικών, τα οποία προμηθευόταν από την πρώην Ανατολική Γερμανία και τα περνούσε στη Μέση Ανατολή μέσω Βουλγαρίας.
Ο γιος του Φατίκ, ανέλαβε κατόπιν την επιχείρηση του πατέρα του και μετατράπηκε σε κορυφαία προσωπικότητα στη διακίνηση αμφεταμίνης. Μετά τη δολοφονία του, το 2003 στη Σόφια, οι αρχές υποπτεύονται πως συνέχισε το λαθρεμπόριο αμφεταμινών, που παρασκευάζονταν παράνομα στη Βουλγαρία, τονίζει ο ίδιος δημοσιογράφος.
Η Βουλγαρία αναφέρεται σχεδόν ανελλιπώς στις εκθέσεις του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τα ναρκωτικά ως σημαντικός παρασκευαστής αμφεταμινών και ως απαραίτητος ενδιάμεσος σταθμός στη βαλκανική οδό της διακίνησης ναρκωτικών από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr