LIVE

Κορωνοϊός

Η πολιτική της κυβέρνησης για τη μετανάστευση

Η πολιτική της κυβέρνησης για τη μετανάστευση

«Για τους μετανάστες, η πολιτική της κυβέρνησής μας θα είναι η δραστική προώθηση των μέτρων ένταξης και κοινωνικής συμμετοχής για την επίτευξη μιας κοινωνικά συνεκτικής και δίκαιης Ελλάδας. Στόχος μας η καταπολέμηση της ανισότητας και του φόβου στην κοινωνία».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την έναρξη των εργασιών του «3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη», στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, και του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι-

«Για τους μετανάστες, η πολιτική της κυβέρνησής μας θα είναι η δραστική προώθηση των μέτρων ένταξης και κοινωνικής συμμετοχής για την επίτευξη μιας κοινωνικά συνεκτικής και δίκαιης Ελλάδας. Στόχος μας η καταπολέμηση της ανισότητας και του φόβου στην κοινωνία».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την έναρξη των εργασιών του «3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη», στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, και του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι-μουν.

Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το θέμα έκανε λόγο για μία «σειρά διακριτών αλλά και συμπληρωματικών μεταξύ τους αξόνων δράσης».

Οι άξονες αυτοί περιλαμβάνουν την εδραίωση και τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαμονής και το σταδιακό πέρασμα σε μακροχρόνια καθεστώτα παραμονής για τους μόνιμους μετανάστες, την εντατική προώθηση της κοινωνικής ένταξης, ώστε να αρθούν οι αποκλεισμοί της πρόσβασης σε βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και της συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τόνωση της συμμετοχής των μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσω της δυνατότητας απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, «κυρίως της λεγόμενης δεύτερης γενιάς», τη θεσμοθέτηση διαλόγου με τις μεταναστευτικές οργανώσεις και τις σχετικές ΜΚΟ, αλλά και με τη συμμετοχή των μακροχρονίως διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αποτελεί και επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση με γνώμονα την εδραίωση των ενταξιακών μας πολιτικών, αλλά και το σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, πληρέστερη αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων επιστροφής στις χώρες καταγωγής, και με την αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης πολιτικού ασύλου που σήμερα υπολείπεται των υποχρεώσεών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμα ότι στόχο αποτελεί και η εκ νέου ενεργός διαπραγμάτευση της κατανομής των βαρών των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στο εσωτερικό της Ε.Ε., «αφού στην πραγματικότητα ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται στην ίδια μεταβατική περίοδο με την Ελλάδα, ενώ η χώρα μας είναι ένας από τους κύριους υποδοχείς μεταναστών που κατευθύνονται σε ολόκληρη την Ένωση.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεών μας με τις χώρες προέλευσης, «δημιουργώντας σχέσεις δίκαιες και αμοιβαία επωφελείς», και την ανάγκη «να πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο της κινητικότητας των ανθρώπων μεταξύ των χωρών μας».

Τόνισε, δε, ότι «το στοίχημά μας είναι να δημιουργήσουμε νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τη μετανάστευση».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά θέτει και τεράστιες προκλήσεις σχετικά με την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών λόγω των επιπτώσεών της.

Αναφερθείς, τέλος, στη δική του «εμπειρία μετανάστευσης και προσφυγιάς», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ήταν για εκείνον μια μεγάλη διαδικασία παιδείας, απόκτησης γνώσης για όλους λαούς και τις παραδόσεις, τη λειτουργία της δημοκρατίας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αλληλεγγύης». Πρότεινε μάλιστα την αξιοποίηση του φαινομένου της μετανάστευσης ως ενός «μεγάλου σχολείου» που μας διδάσκει αλληλοκατανόηση, συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ λαών και τη δημοκρατία μεταξύ των ανθρώπων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης