Εξατμίζεται το προβάδισμα της κ. Μπακογιάννη
Καθείς και τα όπλα του στην μάχη της διαδοχής στη ΝΔ που φουντώνει όσο περνούν οι μέρες με περιοδείες των υποψηφίων ανά τη χώρα, ομιλίες και επιθέσεις ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η διαδικασία και η ημερομηνία της εκλογής.
Η διαδικασία δεν είναι απλώς ένα τυπικό θέμα αφού το εύρος της εκλογικής βάσης και ο χρόνος της εκλογής μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα.
Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέφερε επισήμως το θέμα της εκλογικής βάσης με επιστολή του στον πρό
Καθείς και τα όπλα του στην μάχη της διαδοχής στη ΝΔ που φουντώνει όσο περνούν οι μέρες με περιοδείες των υποψηφίων ανά τη χώρα, ομιλίες και επιθέσεις ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η διαδικασία και η ημερομηνία της εκλογής.
Η διαδικασία δεν είναι απλώς ένα τυπικό θέμα αφού το εύρος της εκλογικής βάσης και ο χρόνος της εκλογής μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα.
Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέφερε επισήμως το θέμα της εκλογικής βάσης με επιστολή του στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Σιούφα.
Σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι στην διαδικασία εκλογής πρέπει να έχουν δικαίωμα εκτός από τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης. Δηλαδή να μπορούν να ψηφίζουν όσοι προσέρχονται την τελευταία ημέρα στην κάλπη χωρίς την υποχρέωση να εγγράφονται ως μέλη του κόμματος. Η διαδικασία αυτή είναι που ακολουθήθηκε και στο ΠΑΣΟΚ.
«Η ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκινάει από την διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου από την πλατιά κοινωνική βάση της παράταξης. Αυτό θα σηματοδοτήσει και το δημόσιο διάλογο για τη νέα οργάνωση και την ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας. Οτιδήποτε άλλο χωρίς αυτή την προϋπόθεση, που θα ανοίξει τον δρόμο των πολιτών, που πρόσκεινται στις αρχές και την ιδεολογία της παράταξης, θα έχει μόνο θεωρητική αξία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει υψηλά ποσοστά μέχρι και προβάδισμα στο σύνολο των πολιτών. Άρα το να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι τους ευνοεί.
Στην πρόταση Αβραμόπουλου απάντησε ο κ. Σαμαράς μέσω κύκλων του που ανέφεραν ότι «Ο κ. Σαμαράς δεν έχει αντίρρηση υπενθυμίζει ωστόσο ότι έχει συμφωνηθεί άλλη διαδικασία να γίνει η εκλογή από τα μέλη έστω κι αν εγγράφονται εκείνη την στιγμή». Πιο κατηγορηματική ήταν η άρνηση της κ. Μπακογιάννη η οποία επίσης μέσω κύκλων ανέφερε ότι «έχει υπάρξει συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων για την διαδικασία».
Η κ. Μπακογιάννη που αρχικά ήθελε ένα κλειστό συνέδριο τώρα επιθυμεί ένα περιορισμένο εκλογικό σώμα στο οποίο να έχει την δυνατότητα να δράσει ο ισχυρός μηχανισμός της. Ο κ. Σαμαράς πάλι απευθύνεται στον σκληρό πυρήνα των οπαδών της ΝΔ και θεωρεί ότι τον βολεύει ένα πιο ανοικτό εκλογικό σώμα. Και ενώ η κ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι υπάρχει συμφωνία για εκλογή από τα μέλη, αρκετοί υποστηρικτές της όπως ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης, ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος, ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης θέλουν ένα μικρότερο εκλογικό σώμα περιορίζοντας τις εγγραφές μελών την τελευταία στιγμή. Ο κ. Μειμαράκης μάλιστα υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να ψηφίζουν οι περαστικοί και προτείνει και επίσπευση της εκλογής. Ο σύντομος χρόνος εκτιμάται ότι ευνοεί την κ. Μπακογιάννη που έχει ένα προβάδισμα καθώς στερεί από τους συνυποψηφίους της χρόνο για να το ανατρέψουν.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν η κ. Μπακογιάννη έχει οριακό μόνο προβάδισμα της τάξης της μίας ή δύο μονάδων έναντι του κ. Σαμαρά και ότι το αποτέλεσμα θα που θα παιχθεί μεταξύ των δύο είναι πραγματικά ανοικτό και θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος. Ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να παίρνει στην πρώτη Κυριακή 10% μιλώντας στο Mega άφησε να εννοηθεί ότι οι ψηφοφόροι του προτιμούν τον κ. Σαμαρά για τον δεύτερο γύρο.
Περιοδείες υποψηφίων
Επίθεση φιλίας στην καραμανλική βάση του κόμματος έκανε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη από Θεσσαλονίκη σε μία προσπάθεια να ανακόψει την αυθόρμητη τάση των καραμανλικών προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά εμφανιζόμενη «βασιλικότερη του βασιλέως». «Δεν είναι δεοντολογικό δεκαπέντε ημέρες μετά τις εκλογές να θυμάσαι ότι μπορείς να χτυπάς τον πρόεδρο του κόμματος για τον οποίο μέχρι πριν από λίγο έλεγες ζήτω» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στους βουλευτές που με δηλώσεις τους έχουν ασκήσει κριτική για την ήττα στον πρώην πρωθυπουργό. Στην ομιλία της όμως στην συμπρωτεύουσα προσπάθησε να εμφανισθεί γενικότερα ως συνεχίστρια του κ. Καραμανλή λέγοντας: «Γνωρίζετε ότι στάθηκα στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή. Στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές. Και ποτέ δεν διαχώρισα τη θέση μου από τις αποφάσεις του, ακόμα και όταν ήξερα ότι θα έχουν κόστος…» Σε άλλη αποστροφή της ανέφερε ότι « πρέπει να τονίσουμε ότι ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με την λαϊκίστικη ρητορική και τη δημαγωγική πατριδοκαπηλία». Είναι μία φράση που μπορεί να στοχεύει στον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη αλλά και στον κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έχει προτάξει μαζί με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό τον σύγχρονο πατριωτισμό σαν στοιχείο της ταυτότητας του κόμματος κάνοντας μάλιστα παραλληλισμούς με τους ευρωπαίους Σαρκοζί και Μέρκελ.
Η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε παράλληλα τις προτάσεις της για την ανασυγκρότηση του κόμματος: «Θεσπίζεται συγκεκριμένος χρόνος θητείας του Προέδρου του κόμματος, καθιερώνεται καταστατικά πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, ενισχύεται ο ρόλος των μελών του κόμματος με την καθιέρωση προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών θεσπίζονται παράλληλα εσωκομματικά δημοψηφίσματα, για τοπικά θέματα Αναδιαρθρώνεται η σύνθεση του Συνεδρίου και της Κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Η πλειοψηφία των συνέδρων του κόμματος θα είναι πλέον εκλεγμένη από τα μέλη της ΝΔ, ενώ τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα εκλέγονται από ενιαία λίστα».
Επίδειξη ισχύος από Σαμαρά
Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του έκανε επίδειξη ισχύος μιλώντας σε πολυπληθές ακροατήριο στο στάδιο της Καλαμάτας. Είναι ο πρώτος από τους υποψηφίους που αποτόλμησε ανοικτή συγκέντρωση. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εκλογή αρχηγού από την βάση την οποία αρχικά δεν ήθελε η κ. Μπακογιάννη λέγοντας: «Ήδη πετύχαμε ένα μεγάλο βήμα. Η εκλογή ηγέτη θα γίνει, για πρώτη φορά, απ’ όλους τους οπαδούς της παράταξης. Κι αυτό ήταν μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας. Αλλά και μεγάλη νίκη του Κόμματος. Της Νέας Δημοκρατίας! Κι αυτό είναι εγγύηση ότι η «λογική των μηχανισμών» δεν περνάει. Κι οταν μιλάει η βάση, οι μηχανισμοί σιωπούν Κι όταν ένα νέο ηγέτη τον έχει αναδείξει η βάση, η νομιμοποίησή του είναι απόλυτη. Και η συσπείρωση του κόσμου γύρω του αδιατάρακτη. Κι αυτό το επιτύχαμε στις πιο δύσκολες στιγμές. Διεκδικώ την ηγεσία του κόμματος, γιατί μπορώ να ενώσω το κόμμα, Να συνθέσουμε τις πιο παραδοσιακές μας αρχές, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τον πατριωτισμό μας με τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις, με την ανταγωνιστικότητα, την αειφορία, τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr