Το ΠΑΣΟΚ σβήνει τα χρέη προς τις τράπεζες
Ανάσα ζωής σε περίπου 100.000 νοικοκυριά και 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που έλαβαν από τις τράπεζες θα δώσει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που εκλεγεί στη διακυβέρνηση της χώρας την 4η Οκτωβρίου.
Tο «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει σήμερα το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου (εφόσον αναλάβει την π
Ανάσα ζωής σε περίπου 100.000 νοικοκυριά και 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που έλαβαν από τις τράπεζες θα δώσει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που εκλεγεί στη διακυβέρνηση της χώρας την 4η Οκτωβρίου.
Tο «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει σήμερα το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου (εφόσον αναλάβει την πρωθυπουργία) και αφορά στην ουσία την οριστική απαλλαγή από τα χρέη που έχουν όσοι τα προηγούμενα χρόνια υπερδανείστηκαν αλλά στη συνέχεια -εξαιτίας είτε της οικονομικής κρίσης είτε επειδή μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματά τους είτε επειδή έχασαν τη δουλειά τους- δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Προϋπόθεση είναι το δάνειο να έχει κηρυχθεί σε οριστική παύση πληρωμής από την τράπεζα. Το νομοσχέδιο έχει ήδη επεξεργαστεί από τον τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, του οποίου επικεφαλής είναι η κυρία Λούκα Κατσέλη.
O δικαστής θα αποφασίζει
ΣΗΜΕΡΑ τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν χορηγήσει περίπου 120 δισ. ευρώ σε δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες), εκ των οποίων τα 10 δισ. έχουν περάσει στις επισφάλειες, ενώ από τα επιχειρηματικά δάνεια των 100 δισ. ευρώ από τις ίδιες τις τράπεζες θεωρούνται «χαμένα» περίπου τα 10-11 δισ. Πρακτικά δηλαδή ακόμα και οι ίδιες οι τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών το έχουν διαγράψει. Βασική προϋπόθεση για να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου είναι ο δανειολήπτης, εφόσον δεν συμφωνήσει με την τράπεζα εξωδικαστικά για τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου, να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη (στα Ειρηνοδικεία της χώρας) και οι δικαστές να αποφασίζουν αν το αίτημά του θα γίνεται δεκτό ή όχι.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ & ΚΑΡΤΕΣ
Εως 90% της συνολικής οφειλής
Οσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια και στα χρέη από κάρτες, θα διαγράφεται έως και το 90% της συνολικής οφειλής, ενώ το υπόλοιπο 10% θα πρέπει να αποπληρώνεται στην τράπεζα από 3 έως 5 έτη. Ετσι, για παράδειγμα, αν κάποιος οφείλει συνολικά 50.000 ευρώ, θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις 5.000. Αν ο δανειολήπτης επιλέξει τα αποπληρώσει την υποχρέωσή του σε 3 χρόνια, θα πληρώνει 139 ευρώ ανά μήνα, ενώ αν επιλέξει την πενταετία θα πληρώνει 84 ευρώ τον μήνα. Το υπόλοιπο ποσό των 45.000 ευρώ θα διαγράφεται διαπαντός από την ίδια την τράπεζα.
■ ΣTEΓAΣTIKA
Αποπληρωμή του 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου σε 20 χρόνια
Οσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια, στην περίπτωση που το ακίνητο είναι πρώτη κατοικία και δεν υπερβαίνει τα 140 τ.μ., τότε δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό. Ο δανειολήπτης θα είναι υποχρεωμένος εντός της επόμενης εικοσαετίας να αποπληρώσει το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Η εμπορική αξία του θα ορίζεται από τον εκάστοτε δικαστή. Παρόμοιες ρυθμίσεις με αυτές που θεσπίζονται με το σχέδιο νόμου ισχύουν στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Δανία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στην Τσεχία και πρόσφατα στην Ιταλία.
■ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ
Παγώνουν όλες οι οφειλές των μικρομεσαίων για έναν χρόνο
Οσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα παγώσουν όλες οι οφειλές για χρονικό διάστημα ενός έτους. Αυτές οι όφειλες (κεφάλαιο + δόση) δεν θα τοκίζονται ενώ όλες οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να «ακολουθήσουν» το νομοσχέδιο ή τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα νοικοκυριά
Αναλυτικά, όσον αφορά στα νοικοκυριά, τα σημαντικότερα άρθρα του νομοσχεδίου θα
προβλέπουν:
● Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη αποτελεί η πραγματοποίηση, εκ μέρους του οφειλέτη κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης, προσπάθειας για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού με την τράπεζα, η οποία να αποδεικνύεται εγγράφως.
● Για την προσφυγή στο δικαστήριο ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει στο δικαστήριο κατάσταση της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του από την εργασία του, σχέδιο διευθέτησης οφειλών, σύμφωνο με τα συμφέροντα των πιστωτών, την περιουσία, τα έσοδα και την οικογενειακή κατάστασή του. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδίδεται το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από την υποβολή της αίτησης, εκτός κι αν το δικαστήριο κρίνει, ύστερα από ακρόαση του οφειλέτη, ότι το σχέδιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, καθώς τα εισοδήματά του επιτρέπουν να αποπληρώνει τις δόσεις του κανονικά.
● Το δικαστήριο, αφού λάβει υπόψη του τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ίδιου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, τον υποχρεώνει να καταβάλλει κάθε μήνα για χρονικό διάστημα από 3 έως 5 έτη ορισμένο ποσό, που μπορεί να φτάσει ή ακόμα και να ξε- περάσει το 10% της συνολικής οφειλής. Με την πάροδο της πενταετίας το υπόλοιπο ποσό διαγράφεται. Αν τα εισοδήματα του οφειλέτη βελτιωθούν κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, τότε η τράπεζα μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να τροποποιήσει την απόφασή του προς όφελός της. Στην περίπτωση δε που φανεί ασυνεπής προς τις υποχρεώσεις του, τότε το δικαστήριο διατάσσει τη διακοπή της διαδικασίας και την επαναφορά στο πρότερο καθεστώς.
●Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας, εισοδήματος που δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων του 10% ή και μηδενικών καταβολών. Το δικαστήριο δύναται να επανεξετάζει κάθε οκτώ μήνες ή και νωρίτερα αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή την εξακολούθηση της συνδρομής των παραπάνω προϋποθέσεων.
● Αν πρόκειται για στεγαστικό δάνειο που αφορά στην αγορά πρώτης κατοικίας έως 140 τ.μ., τότε δεν θα επιτρέπεται η εκποίησή του από την τράπεζα, με την προϋπόθεση όμως ότι αποδεδειγμένα (με την υποβολή του Ε3 των τελευταίων ετών) δεν υπάρχει άλλη ακίνητη περιουσία στην κατοχή του. Το δικαστήριο θα μπορεί να ορίζει ότι ο δανειολήπτης θα πληρώνει στην τράπεζα έως και το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όπως αυτή αποτιμάται κατά την κρίση του δικαστηρίου. Η εξυπηρέτηση της οφειλής θα γίνεται με επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει αυτό της ενήμερης οφειλής ή το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που ίσχυε σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος κατά τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υφίσταται μέτρηση.
● Ο οφειλέτης, είτε πρόκειται για στεγαστικό είτε για καταναλωτικό δάνειο, οφείλει να επιτρέπει στις τράπεζες πρόσβαση σε στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική του κατάσταση και τα τρέχοντα εισοδήματά του ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εξόφλησης του δανείου. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής μπορεί κατά την κρίση του δικαστηρίου να επιφέρει την απόρριψη της αίτησης ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr