Μετανάστες σκλάβοι στην Ιταλία
Χιλιάδες μετανάστες οδηγούνται παραπλανημένοι στην Ιταλία, μέσω υποσχέσεων για εργασία, και καταλήγουν να διαβιούν σε συνθήκες που λίγο απέχουν από τη σκλαβιά, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ).
Σε μελέτη του, που πραγματοποιήθηκε με δείγματα από τον καταυλισμό κοντά στην πόλη Σαν Νικόλα Βάρκο, ο ΙΟΜ διαπιστώνει πως περίπου 1.200 μετανάστες φυτοζωούν σε εγκαταλελειμένα κτήρια, δίχως νερό και ηλεκτρικό, περνώντας την καθημερινότητά τους μέσα σε σωρούς από σκουπίδ
Χιλιάδες μετανάστες οδηγούνται παραπλανημένοι στην Ιταλία, μέσω υποσχέσεων για εργασία, και καταλήγουν να διαβιούν σε συνθήκες που λίγο απέχουν από τη σκλαβιά, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ).
Σε μελέτη του, που πραγματοποιήθηκε με δείγματα από τον καταυλισμό κοντά στην πόλη Σαν Νικόλα Βάρκο, ο ΙΟΜ διαπιστώνει πως περίπου 1.200 μετανάστες φυτοζωούν σε εγκαταλελειμένα κτήρια, δίχως νερό και ηλεκτρικό, περνώντας την καθημερινότητά τους μέσα σε σωρούς από σκουπίδια.
Οι νεαροί άνδρες, στην πλειονότητά τους από το Μαρόκο, πληρώνονται 15 έως 20 ευρώ για παροχή 12ωρης εργασίας στα κοντινά κτήματα και θερμοκήπια, χωρίς να καλύπτονται από συμβόλαια εργασίας. Οι εργοδότες μάλιστα συχνά τους χρεώνουν τα μεταφορικά ακόμη και το άκρως απαραίτητο νερό κάτω τις συνήθεις συνθήκες καύσωνα της νοτίου Ιταλίας.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση έχει φθάσει πιεστικά σε σημείο επείγουσας δράσης διότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν έχουν γίνει αβάστακτες», τονίζει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Ιταλία Φλάβιο Ντι Τζάκομο. «Οι αμοιβές υπολείπονται πολύ του βασικού ημερομισθίου. Είναι μία μορφής σκλαβιά».
Ο Ντι Τζάκομο τονίζει πως ο καταυλισμός του Σαν Νικόλα Βάρκο είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς μεταναστών, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι σε όλο το μήκος και πλάτος του Νότου, αλλά και στην πλουσιώτερη βόρειο Ιταλία.Μιλούμε για πολλές χιλιάδες μετανάστες συνολικά», τονίζει ο ίδιος.
Πολλοί από τους μετανάστες πλήρωσαν 8.000 ευρώ ανά κεφαλή σε κάποιον μεσάζοντα στην πατρίδα τους για να εξασφαλίσουν το υπεσχημένο συμβόλαιο εργασίας στην Ιταλία, τονίζει ο ΟΙΜ. «Μόλις όμως έφθασαν στην Ιταλία, οι μετανάστες ανακάλυψαν πως το ιδιοκτήτης είχε εξαφανισθεί, ή απλώς αρνούνταν να τους προσλάβει. Χωρίς άδεια νόμιμης εργασίας, πολλοί από αυτούς υπέκυψαν στην ανάγκη και αφέθηκαν μοιρολατρικά στην εκμετάλλευση», προσθέτει ο περιφερειακός αντιπρόσωπος της οργάνωσης στη Ρώμη Πέτερ Σάτζερ.
Ο ΟΙΜ τονίζει πως η παράνομη εργασία, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα είναι εκτεταμένο φαινόμενο στην Ιταλία, με τις επίσημες στατιστικές μελέτες να την ανεβάζουν στο 15,9 έως 17,6 % του ΑΕΠ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε ψηφισθεί μαζικά από το εκλογικό σώμα πέρυσι έχοντας υποσχεθεί ότι θα πατάξει την λαθρομετανάστευση και την αυξανόμενη εγκληματικότητα, την οποία οι Ιταλοί αποδίδουν στους λαθρομετανάστες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr