Υψηλοί τόνοι στη Βουλή
«Η κυβέρνηση, αντί να τονώσει την αγορά εν μέσω διεθνούς κρίσης, κάνει το αντίθετο: πνίγει τη μέση οικογένεια, στεγνώνει την αγορά ακόμα περισσότερο - και υπονομεύει έτσι, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σε αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων που παρατηρήθηκαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια της συζήτ
«Η κυβέρνηση, αντί να τονώσει την αγορά εν μέσω διεθνούς κρίσης, κάνει το αντίθετο: πνίγει τη μέση οικογένεια, στεγνώνει την αγορά ακόμα περισσότερο - και υπονομεύει έτσι, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σε αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων που παρατηρήθηκαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, (στο οποίο προσαρτώνται και οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις για τα καρτοκινητά, τη βενζίνη, τα σκάφη αναψυχής, τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και τα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια), ο κος Παπανδρέου παρατήρησε πως η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται «εκτός πραγματικότητας» και πως το σχέδιο νόμου «αποτελεί ευθεία παραδοχή της, πως δεν μπορεί πια να κυβερνήσει».
«Τα προβλήματα της οικονομίας, δεν θα τα λύσουν φοροεισπρακτικά μέτρα, αλλά μια διαφορετική αναπτυξιακή φιλοσοφία, με σχέδιο που θα φέρει επενδύσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Μπροστά στις νέες, αναμενόμενες μαύρες τρύπες, τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα πάρει κι άλλα φορολογικά μέτρα; Θα βυθίσει κι άλλο τη χώρα και την οικονομία; Ή μήπως δεν σκοπεύει να το κάνει, όπως δεν σκόπευε και περίπου πριν από ένα μήνα, να πάρει νέα φορολογικά μέτρα;» αναρωτήθηκε.
«Ό,τι φόρο και να βάλει η κυβέρνηση πάει στράφι, γιατί καλύπτει μαύρες τρύπες, χωρίς κανείς να εγγυάται πως δεν θα υπάρξουν και νέες» παρατήρησε ο κος Παπανδρέου. «Η κρίση ξεκινά από την ίδια τη διαχείριση της οικονομίας απ’ την κυβέρνηση. Από το 2004 μέχρι σήμερα, αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 100 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά πήγαν σε τσέπες λίγων, εκλεκτών, σε επενδύσεις δίχως αύριο, σε πελατειακές προσλήψεις. Η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ». Για τις κυβερνητικές προβλέψεις που θέλουν τον ρυθμό ανάπτυξης να καθηλώνεται στο 0% το 2009, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε πως «κάτι τέτοιο συνεπάγεται απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας - κάτι που αποκρύπτεται από τους πολίτες με τη βοήθεια της στατιστικής».
«Αυτοί που δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την ανάπτυξη που τους παραδώσαμε, δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση που προκάλεσαν. Γι’ αυτό η πατρίδα μας χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας με μια νέα ισχυρή κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Εμείς, τα χρήματα του ελληνικού λαού θα τα σεβόμαστε, μέσα από διαδικασίες και μέτρα διαφάνειας, τα οποία εσείς δεν έχετε τη βούληση να πάρετε » ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Παπανδρέου.
Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, υποστήριξε πως «εκτός πραγματικότητας βρίσκεται εκείνος που, ενώ περιγράφει την οικονομία με τα μελανότερα χρώματα, τάζει υποσχέσεις 11 δισ. ευρώ». «Την διαφάνεια, την είδαμε στους λογαριασμούς του κόμματός σας: ένα μπακαλοτέφτερο που μπορεί να πέρασαν και μπορεί να μην πέρασαν ποσά, σύμφωνα με ορισμένους συντρόφους σας?» παρατήρησε ο κος Παπαθανασίου.
«Ο κος Παπανδρέου λέει πως αντί να τονώσουμε την αγορά, πνίγουμε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους; Τα μέτρα αφορούν τους μεγάλους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας, την βενζίνη, τα σκάφη και τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Αυτοί είναι οι χαμηλόμισθοι κι οι χαμηλοσυνταξιούχοι;» αναρωτήθηκε ο υπουργός και συνέχισε:
«Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν κρίση. Όλες οι χώρες παίρνουν συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Και το χρέος μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το πήρατε από το 30%, το πήγατε στο 100%, εμείς το κατεβάσαμε στο 92% κι αυτό δεν είναι αρκετό. Εσείς μιλάτε για «δήθεν κρίση»: είναι αποτέλεσμα «δήθεν κρίσης», ότι έχει μειωθεί ο φόρος στα πετρελαιοειδή, ο φόρος μεταβίβασης οικοδομών και οικοπέδων, το τέλος ταξινόμησης; Αυτό πώς θα καλυφθεί; Με ευχολόγια;»
«Δεν υπάρχει μία χώρα, ένας διεθνής οργανισμός, που να μην αναγκάστηκε να διαψεύσει τις εκτιμήσεις του προς το χειρότερο. Εμείς παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα και με συγκεκριμένο σχέδιο. Θυμάμαι τον Πρωθυπουργό τρεις μέρες πριν τις εκλογές να λέει πως «θα κάνουμε ταμείο - και αν χρειαστεί θα πάρουμε και φόρους». Εσείς τάζετε στους πάντες και τα πάντα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας.
Ανταπαντώντας στον κ. Παπαθανασίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος υπενθύμισε πως τα προσδοκώμενα έσοδα από τα νέα μέτρα, είναι ύψους 1 δισ. ευρώ, «όσο το πρόσθετο κόστος δανεισμού», εκ των οποίων, μόνο 80 εκ. ευρώ αφορούν στα τέλη των πολυτελών οχημάτων.
«Τα 900 εκ. είναι από τα κινητά και καρτοκινητά, από τον φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη και την φορολόγηση των λαχείων - που κανείς πλούσιος δεν περιμένει να γίνει πλουσιότερος απ’ το λαχείο. Πού είναι λοιπόν η κοινωνική δικαιοσύνη αυτής της τροπολογίας; Και μήπως οι πλούσιοι θα πληρώσουν τα 4,5 δισ. ευρώ για τους ημιυπαίθριους χώρους; Άρα λοιπόν, είναι μέτρα κοινωνικά άδικα, σκληρά και τυφλά» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Με το νομοσχέδιο, αντιμετωπίζεται με μέτρα η φοροδιαφυγή, τίθενται και λύνονται ζητήματα χρηματοδότησης σε ό,τι αφορά τα ΝΠΔΔ με την επέκταση του leasing, στηρίζεται η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στο ύψος του 25%, παρατείνεται η μείωση κατά 50%, των φορολογικών κερδών στις επιχειρήσεις με καινοτόμες δραστηριότητες. Πού διαφωνείτε με όλα αυτά; - εκτός από το ότι χρησιμοποιείτε κάθε πρόταση της κυβέρνησης ως βατήρα για ένα μόνιμο καταγγελτικό λόγο», παρατήρησε από πλευράς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Α. Λιάσκος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr