Προσφυγές κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Προσφυγές κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα σειρά από προσφυγές και αιτιολογημένες γνώμες εναντίον των κρατών μελών της ΕΕ. Από τις σημερινές αποφάσεις της Επιτροπής, την Ελλάδα αφορούν οι εξής υποθέσεις:

Ιατρικό υλικό

H Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι δεν λήφθηκαν μέτρα για συμμόρφωση προς την απόφαση, που εξέδωσε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 18 Δεκεμβρίου 2007, σχετικά με τη συμμόρφω

Προσφυγές κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα σειρά από προσφυγές και αιτιολογημένες γνώμες εναντίον των κρατών μελών της ΕΕ. Από τις σημερινές αποφάσεις της Επιτροπής, την Ελλάδα αφορούν οι εξής υποθέσεις:

Ιατρικό υλικό

H Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι δεν λήφθηκαν μέτρα για συμμόρφωση προς την απόφαση, που εξέδωσε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 18 Δεκεμβρίου 2007, σχετικά με τη συμμόρφωση των ελληνικών κανονιστικών ρυθμίσεων, που επιτρέπουν την προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού, για συμβάσεις δημόσιων προμηθειών που αφορούν ορισμένα είδη ιατρικού υλικού.

Σιδηρόδρομοι

Με άλλη απόφασή της η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει αιτιολογημένη γνώμη, που είναι το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας προσφυγής, σε εννέα κράτη μέλη επειδή δεν κοινοποίησαν μέτρα για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2005/47/ΕΚ, που αφορά τις συνθήκες εργασίας των μετακινούμενων εργαζομένων, οι οποίοι παρέχουν διασυνοριακές διαλειτουργικές υπηρεσίες στον τομέα των σιδηροδρόμων.

Η απόφαση της Επιτροπής αφορά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Οι χώρες αυτές έχουν δύο μήνες προθεσμία για να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στην Επιτροπή.

Αγορά ενέργειας

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 25 κράτη μέλη για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας στον τομέα της αγοράς ενέργειας. Ειδικότερα, οι επιστολές στάλθηκαν στην Ελλάδα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία, επειδή εξακολουθούν να εφαρμόζουν σύστημα ελεγχόμενων τιμών κατά παράβαση των κοινοτικών οδηγιών για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν προειδοποιητικές επιστολές, επειδή δεν συμμορφώνονται με τις ισχύουσες ρυθμίσεις για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

Καταναλωτικά αγαθά

Με άλλη απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στην Τσεχία, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία για πλημμελή μεταφορά της οδηγίας 1999/44/ΕΚ (σχετικά με ορισμένες πτυχές της πώλησης και των εγγυήσεων καταναλωτικών αγαθών) στο εσωτερικό τους δίκαιο. Η Επιτροπή εκτιμά πως οι εθνικές νομοθεσίες των κρατών αυτών ενδέχεται να μην είναι επαρκείς για την εφαρμογή της οδηγίας.

Η οδηγία 1999/44/ΕΚ παρέχει στους ευρωπαίους καταναλωτές ορισμένες νομικές εγγυήσεις από τη στιγμή που θα συνάψουν σύμβαση με έναν πωλητή για την αγορά καταναλωτικών αγαθών. Σε περίπτωση που το αγορασθέν αγαθό παρουσιάσει κάποιο ελάττωμα, κατά τα δύο πρώτα χρόνια μετά την παράδοσή του, καταλογίζεται ευθύνη στον πωλητή και ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα σε επισκευή ή αντικατάσταση του αγαθού. Αντ αυτού, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ο καταναλωτής μπορεί να επιτύχει μείωση του τιμήματος ή υπαναχώρηση από την σύμβαση.

Τα εννέα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν στις προειδοποιητικές επιστολές. Εάν οι παρατηρήσεις τις οποίες καλούνται να υποβάλουν οι εθνικές κυβερνήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει αιτιολογημένες γνώμες (δεύτερο στάδιο στις διαδικασίες επί παραβάσει) και μπορεί τελικά να παραπέμψει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Λίμνη Κορώνεια

Με άλλη απόφασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει στην Ελλάδα πρώτη γραπτή προειδοποίηση για ανεπαρκή μέτρα προστασίας και διατήρησης της λίμνης Κορώνειας. Η απόφαση της Επιτροπής αφορά τη μη εφαρμογή του αναγκαίου για τη συγκεκριμένη περιοχή νομικού πλαισίου προστασίας και διατήρησης.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η εφαρμογή των μέτρων προστασίας προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να αποτρέψει την υποβάθμιση της λίμνης και την παρενόχληση της πανίδας και της χλωρίδας.

Προσόντα δασκάλων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα επίσημα από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της με την οποία απαιτείται από δασκάλους προερχόμενους από την ΕΕ, που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα, να γνωρίζουν άριστα την ελληνική γλώσσα. Η Επιτροπή θεωρεί ότι επιβάλλοντας στους αλλοδαπούς δασκάλους την υποχρέωση άριστης γνώσης της ελληνικής γλώσσας, η Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 53 της οδηγίας 2005/36/EΚ, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, καθώς και το άρθρο 39 της Συνθήκης, το οποίο εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων.

Το αίτημα της Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, της δεύτερης φάσης της διαδικασίας επί παραβάσει του κοινοτικού Δικαίου. Αν οι ελληνικές αρχές δεν δώσουν ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή δύναται να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Εγκατάσταση πρατηρίων καυσίμων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει στην Ελλάδα επίσημα αιτήματα παροχής πληροφοριών σχετικά με τους κανόνες της χώρας, που αφορούν την εγκατάσταση πρατηρίων υγρών καυσίμων, διότι -όπως εκτιμά - ορισμένοι κανόνες σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία τους δεν συμβιβάζονται με το άρθρο 43 της συνθήκης ΕΚ, το οποίο κατοχυρώνει την ελευθερία εγκατάστασης.Ειδικότερα, η Επιτροπή αμφισβητεί τη λογική συνέπεια και την αναλογικότητα των διατάξεων σχετικά με την εγκατάσταση ενός διανομέα καύσιμων, τις διατάξεις σχετικά με την πιστοποίηση, τις διατάξεις για τα ωράρια λειτουργίας και τις διατάξεις που αφορούν τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των πρατηρίων καυσίμων.

Κανόνες λογιστικής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να απευθύνει επίσημα αιτήματα στην Ελλάδα στο Βέλγιο, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία και στην Πορτογαλία, επειδή δεν έχουν μεταφέρει πλήρως στις εθνικές νομοθεσίες τους την πιό πρόσφατη οδηγία στον τομέα της λογιστικής εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η οδηγία (2006/46/EOK) αυξάνει τα μέγιστα κατώτατα όρια που μπορούν να εφαρμόζουν τα κράτη μέλη για να καθορίζουν ποιες επιχειρήσεις μπορούν να απαλλαγούν από ορισμένες υποχρεώσεις δημοσιοποίησης. Η προθεσμία ενσωμάτωσης της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε στις 5 Σεπτεμβρίου 2008.

Αποζημίωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) να επιβάλει χρηματική ποινή και καταποκοπή ποσό στην Ελληνική Δημοκρατία για έλλειψη συμμόρφωσης προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 18 ης Ιουλίου 2007 για την αποζημίωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.Πρόκειται για την μη εναρμόνιση του ελληνικού Δικαίου προς την Οδηγία 2004/80/ E Κ η οποία θεσπίζει πολύ σημαντικά δικαιώματα για τα θύματα εκ προθέσεως εγκλημάτων βίας σε όλη την Ευρώπη και, όπως επισημαίνει η Επιτροπή,έχει συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης στα κράτη μέλη που εφήρμοσαν τις διατάξεις της από την 1η Ιανουαρίου 2006.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης