Έλλειψη προσωπικού και χαμηλή επιχορήγηση στο ΚΕΘΕΑ

Έλλειψη προσωπικού και χαμηλή επιχορήγηση στο ΚΕΘΕΑ

Προτάσεις για τη διαμόρφωση στρατηγικής ως προς τα ναρκωτικά και τον απολογισμό του έργου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το 2008 παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος και ο διευθυντής του οργανισμού κ. Γεράσιμος Νοταράς και δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος.

Σε ότι αφορά το έργο του Κέντρου, ειπώθηκε, ότι κατά το 2008 λειτούργησαν πάνω από 90 μονάδες σε όλη την Ελλάδα (με διαφορετικούς στόχους, ώστε να ανταποκρίνονται σε άτομα με διαφορετικές ανάγκες και βαθμό εμπλοκής με τις ουσ

Έλλειψη προσωπικού και χαμηλή επιχορήγηση στο ΚΕΘΕΑ

Προτάσεις για τη διαμόρφωση στρατηγικής ως προς τα ναρκωτικά και τον απολογισμό του έργου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το 2008 παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος και ο διευθυντής του οργανισμού κ. Γεράσιμος Νοταράς και δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος.

Σε ότι αφορά το έργο του Κέντρου, ειπώθηκε, ότι κατά το 2008 λειτούργησαν πάνω από 90 μονάδες σε όλη την Ελλάδα (με διαφορετικούς στόχους, ώστε να ανταποκρίνονται σε άτομα με διαφορετικές ανάγκες και βαθμό εμπλοκής με τις ουσίες) που παρείχαν υπηρεσίες σε 13.000 άτομα.

Επίσης τονίστηκε ότι το ΚΕΘΕΑ διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο υπηρεσιών συμβουλευτικής σε σωφρονιστικά καταστήματα. Όπου με τα 17 προγράμματά του παρείχε υπηρεσίες σε 1.520 κρατουμένους, και σε 207 ακόμη από τις δύο θεραπευτικές κοινότητες στις Φυλακές Κορυδαλλού και τα δύο κέντρα επανένταξης αποφυλακισμένων.

Σημείωσαν ότι το 2008 προστέθηκε στο δίκτυο η Θεραπευτική Κοινότητα ανδρών στις φυλακές Κορυδαλλού και σύντομα θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα απεξάρτησης ανδρών στην Κλειστή Φυλακή Τρικάλων. Επιπλέον προτάθηκε η δημιουργία της πρώτης Θεραπευτικής Κοινότητας απεξάρτησης σε σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων, καθώς και στον Ελαιώνα Θηβών, όπου πλέον έχουν μεταφερθεί οι κλειστές φυλακές γυναικών.

Ακόμη λειτούργησαν και εξειδικευμένες μονάδες για την εξάρτηση από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο, για την υποστήριξη των μεταναστών και των παλιννοστούντων και των εξαρτημένων γονέων, καθώς και μία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι το Κέντρο ανταποκρινόμενο στα ολοένα αυξανόμενα αιτήματα διαφόρων περιοχών για την ανάπτυξη προγραμμάτων απεξάρτησης, προχώρησε στη λειτουργία δύο νέων ολοκληρωμένων θεραπευτικών προγραμμάτων με έδρα τη Μυτιλήνη και την Καλαμάτα.

Επίσης ανέπτυξε το θεραπευτικό πρόγραμμα στα Ιωάννινα και δημιούργησε νέο Συμβουλευτικό Κέντρο στη Ραφήνα, ενώ συνεχίζεται και η παροχή των νέων συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Κομοτηνή, το Κιλκίς, τα Τρίκαλα και τα Γιαννιτσά. Σημείωσαν ότι σε όλες αυτές τις πόλεις η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει τη λειτουργία των μονάδων, ενώ συνεχίζουν να εκκρεμούν 15 αιτήματα από άλλες περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσης και δεν διαθέτουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπισή τους (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Άρτα, Μεσολόγγι, Λειβαδιά, Κόρινθος, Ναύπλιο, Εύβοια, Ρόδος, Χανιά, Λαύριο, Παιανία, Ελευσίνα, Ίλιον).

Σε ότι αφορά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ αυτά εστιάζονται στην έλλειψη προσωπικού και την χαμηλή επιχορήγηση.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ αναφέρθηκαν στις δυσκολίες στις οποίες προσκρούουν οι προσπάθειες του οργανισμού για τη δημιουργία νέων μονάδων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Όπως ανέφεραν οι τελευταίες προσλήψεις που εγκρίθηκαν στο ΚΕΘΕΑ ήταν το 2006. Έκτοτε και με την ίδια περίπου δύναμη προσωπικού ο οργανισμός έχει επεκταθεί σε 7 πόλεις, ενώ εκκρεμούν αιτήματα από 15 νέες περιοχές για την ανάπτυξη μονάδων. Για να καλύψει τις νέες μονάδες το ΚΕΘΕΑ μετακινεί προσωπικό από τα υπάρχοντα προγράμματα. Η πρακτική αυτή δημιουργεί δυσκολίες και πιέσεις τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη λειτουργία του υπάρχοντος δικτύου υπηρεσιών, αλλά και η συνεχιζόμενη μη εξαίρεσή του από τις διατάξεις του ν. 3580/07 περί προμηθειών.

Τέλος οι ομιλητές παρουσιάζοντας το προφίλ του χρήστη κατά το 2008 είπαν ότι είναι κυρίως άνδρας με μέση ηλικία τα 28 έτη.

Οι περισσότεροι τόνισαν έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, μένουν με τη γονική τους οικογένεια, είναι άνεργοι και έχουν διακόψει το σχολείο περίπου στα 14. Η πρώτη επαφή με τις παράνομες ουσίες γίνεται περίπου στο 16ο έτος, με τη χρήση κάνναβης και τρία χρόνια αργότερα ξεκινούν τη χρήση ηρωίνης. Περίπου 1 στους 3 εξαρτημένους αναφέρει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και περισσότερο από 1 στους 10 αναφέρει ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ιδιαίτερα για την ηπατίτιδα C, το 22% την αναφέρει ως διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας. Οι 7 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους κατά μέσο όρο στα 21 έτη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης