Ελληνική Αιματολογική Εταιρία: αμφισβητεί τις ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων

Ελληνική Αιματολογική Εταιρία: αμφισβητεί τις ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων

Πλήρως αβάσιμη επιστημονικά χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα της χώρας, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας,  την αποθήκευση ομφαλικού αίματος και βλαστοκυττάρων από τους γονείς σε ιδιωτικές τράπεζες. Περισσότερες από 50.000 μονάδες  αίματος από ομφάλιο λώρο (και τουλάχιστον 1 εκ. μονάδες παγκοσμίως) φυλάσσονται σε ιδιωτικές τράπεζες, σύμφωνα με τους αιματολόγους, μόνον που η επιστημον

Ελληνική Αιματολογική Εταιρία: αμφισβητεί τις ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων

Πλήρως αβάσιμη επιστημονικά χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα της χώρας, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας,  την αποθήκευση ομφαλικού αίματος και βλαστοκυττάρων από τους γονείς σε ιδιωτικές τράπεζες. Περισσότερες από 50.000 μονάδες  αίματος από ομφάλιο λώρο (και τουλάχιστον 1 εκ. μονάδες παγκοσμίως) φυλάσσονται σε ιδιωτικές τράπεζες, σύμφωνα με τους αιματολόγους, μόνον που η επιστημονική χρησιμότητά τους ακόμη διερευνάται! Το βέβαιον είναι ότι για τη φύλαξη καθενός από αυτά τα δείγματα οι Έλληνες  γονείς έχουν πληρώσει από 1.500 έως και 2.200 ευρώ, συμβάλλοντας στους χρυσούς τζίρους, περίπου 52 εκ. ευρώ ετησίως, των 18 εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

«Όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια πρέπει να πληροφορηθούν ότι η αποθήκευση ομφάλιου  αίματος σε ιδιωτικές τράπεζες δεν έχει καμία επιστημονικά αποδεδειγμένη χρησιμότητα. Αντίθετα το παιδί μας ή ο συγγενής μας μπορεί να σωθεί από το ομφάλιο αίμα που δώρισαν οι γονείς ενός άλλου παιδιού σε μια δημόσια τράπεζα» τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας κ. Στέλιος Γραφάκος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της Λευχαιμίας και του Λεμφώματος (21 – 28 Ιουνίου).

Κάθε χρόνο προσβάλλονται στη χώρα μας περίπου 500 ενήλικες και 120 παιδιά με νεοπλασματικά νοσήματα του αίματος, όπως λευχαιμίες και λεμφώματα. Για αρκετούς από αυτούς τους ασθενείς, η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή ομφάλιου αίματος είναι η μόνη ελπίδα ίασης, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Προϋπόθεση για τη μεταμόσχευση είναι να υπάρχει συμβατός δότης. Ωστόσο, η πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης στην οικογένεια είναι μόνο 30%. Για το υπόλοιπο 70% των ασθενών γίνεται αναζήτηση μη συγγενή δότη στη Διεθνή Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών και στις Δημόσιες Τράπεζες Ομφάλιου Αίματος.

Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, η δημιουργία συνολικού αποθέματος έστω και 10.000 μονάδων ομφάλιου αίματος σε δημόσιες τράπεζες στην Ελλάδα, (σημειώνεται ότι στις ιδιωτικές βρίσκονται εγκλωβισμένες περί τις 50.000 μονάδες), θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μεταμόσχευσης για το 90% των ασθενών που αναζητούν δότη και δεν τον βρίσκουν.

Η μοναδική δημόσια τράπεζα που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα, στο ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών,  συλλέγει το αίμα δωρεάν. Κάθε δείγμα μπορεί να διατεθεί οπουδήποτε στον κόσμο, εφόσον είναι συμβατό με αυτόν που το έχει ανάγκη. Ήδη η τράπεζα έχει διαθέσει οκτώ μονάδες ομφαλικού αίματος για μεταμόσχευση κυττάρων σε παιδιά. Ωστόσο, η Εταιρία θεωρεί επιτακτική την περαιτέρω ενίσχυση της δημόσιας τράπεζας φύλαξης βλαστοκυττάρων προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

Τέλος, οι ειδικοί τόνισαν ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών -από 16.000 που είναι σήμερα να ανέλθουν στις 60.000- για να μπορούν οι ασθενείς να βρίσκουν μοσχεύματα ταχύτερα και σε μεγαλύτερο αριθμό στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης