Καταγγελίες για παρατυπίες στις ιρανικές εκλογές
Ο μετριοπαθής υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στο Ιράν Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί δήλωσε σήμερα ότι απαγορεύθηκε σε ορισμένους εκπροσώπους του η είσοδος σε εκλογικά τμήματα για την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ILNA.
Ο πρώην πρωθυπουργός και βασικός αντίπαλος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κάλεσε τις ιρανικές αρχές να επιλύσουν γρήγορα το ζήτημα. Οι δύο άλλοι αντίπαλοι του Ιρανού προέδρου, ο Μεχντί Καρουμπί και ο Μοχσέν Ρεζάιε, ζήτησαν επίσης από το υπο
Ο μετριοπαθής υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στο Ιράν Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί δήλωσε σήμερα ότι απαγορεύθηκε σε ορισμένους εκπροσώπους του η είσοδος σε εκλογικά τμήματα για την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ILNA.
Ο πρώην πρωθυπουργός και βασικός αντίπαλος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κάλεσε τις ιρανικές αρχές να επιλύσουν γρήγορα το ζήτημα. Οι δύο άλλοι αντίπαλοι του Ιρανού προέδρου, ο Μεχντί Καρουμπί και ο Μοχσέν Ρεζάιε, ζήτησαν επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει νοθεία.
Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νοθείας και το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι των προεδρικών υποψηφίων θα έχουν πρόσβαση σε κάθε ένα από τα 45.000 εκλογικά τμήματα της χώρας.
Η διαδικασία
Οι Ιρανοί άρχισαν να ψηφίζουν στις 07.00 το πρωί για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, σε μία μάχη που έχει ως χαρακτηριστικό ότι ο συντηρητικός νυν πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αντιμετωπίζει πιο μετριοπαθείς αντιπάλους, που ζητούν καλύτερες σχέσεις με τη Δύση.
Η ψηφοφορία άρχισε στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί του Σαββάτου. Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφαλίσει τη νίκη στον πρώτο γύρο, θα γίνει δεύτερος γύρος εκλογών, στις 19 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των δύο που θα έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.
«Η ψηφοφορία για την 10η προεδρική εκλογή άρχισε σε όλη τη χώρα», μεταδίδει η δημόσια ραδιοφωνία, αναφερόμενη στον αριθμό των προεδρικών εκλογών που έχουν γίνει μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.
Στις εκλογές συμμετέχουν τέσσερις υποψήφιοι, αλλά ο πιο ισχυρός αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ είναι ο μετριοπαθής Μιροσεϊν Μουσαβί.
Υψηλή συμμετοχή
Η συμμετοχή στις ιρανικές προεδρικές εκλογές είναι «μεγαλύτερη από τις προηγούμενες φορές», κρίνοντας από τους ψηφοφόρους έξω από τα εκλογικά τμήματα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλί Ακμπάρ Νατέκ Νουρί.
Σε ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα της Τεχεράνης, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν από πολύ νωρίς για να ψηφίσουν, πρόσθεσε ο ίδιος.
Επιθεωρητής της εκλογικής επιτροπής είπε χαρακτηριστικά πως «είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι περιμένουν ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες».
Το υπουργείο Εσωτερικών προέβλεψε χθες συμμετοχή ρεκόρ στις προεδρικές εκλογές. Το 2005 το ποσοστό στον δεύτερο γύρο είχε φτάσει το 60%.
Το ποσοστό συμμετοχής είναι σημαντικός παράγοντας για το αν θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη προέδρου ανάμεσα στον Μουσαβί και τον Αχμαντινετζάντ.
Επεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία καταγγέλλει ο Μουσαβί
Ο υποψήφιος για την προεδρία στο Ιράν Μιρ Χοσέιν Μουσαβί προειδοποίησε σήμερα κατά της επέμβασης των Φρουρών της Επανάστασης και της παραστρατιωτικής αστυνομίας (Μπασίτζ) στην εκλογική διαδικασία και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να προστατεύσουν την ψήφο τους.
«Υπάρχουν μαρτυρίες για επεμβάσεις ορισμένων διοικητών και αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης και της Μπασίτζ στην εκλογική διαδικασία», επισημαίνει ο Μουσαβί σε επιστολή του προς τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι.
«Τέτοιες ενέργειες, αν επιβεβαιωθούν, αποτελούν παραβίαση των νόμων και θα προκαλέσουν το διχασμό ανάμεσα στους διοικητές και στα τίμια σώματα των Φρουρών της Επανάστασης και της Μπασίτζ», τονίζει ο ίδιος.
«Η πιθανότητα να μπορούν να αλλάξουν την ψήφο των ψηφοφόρων μας προβληματίζει στο μέτρο που δεν γνωρίζουμε το εύρος αυτών των παράνομων πράξεων, την ίδια ώρα που ορισμένοι υπεύθυνοι της εκλογικής διαδικασίας και της επιτήρησης έχουν επιλεγεί ανάμεσα στους υποστηρικτές ενός υποψηφίου», προσθέτει ο Μουσαβί, αναφερόμενος στον Αχμαντινετζάντ.
Οι Φρουροί της Επανάστασης απάντησαν στις κατηγορίες του Μουσαβί ζητώντας αποδείξεις και στην αντίθετη περίπτωση να ζητήσει συγγνώμη από το λαό, τους Μπασίτζ και τους ίδιους, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr