Απογοήτευση στη ΝΔ
Γενικευμένη κατήφεια και απογοήτευση επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά και την χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν προδιέγραψε πλαίσιο αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα όπως περίμεναν τα στελέχη του. Μάλιστα άρχισε ένας πόλεμος παρασκηνίου. Αρκετοί υπουργοί δεν έκρυβαν την δυσαρέσκειά τους μετά την συνεδρίαση: «δεν μας είπε τίποτε καινούργιο, όλα αυτά με τι
Γενικευμένη κατήφεια και απογοήτευση επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά και την χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν προδιέγραψε πλαίσιο αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα όπως περίμεναν τα στελέχη του. Μάλιστα άρχισε ένας πόλεμος παρασκηνίου. Αρκετοί υπουργοί δεν έκρυβαν την δυσαρέσκειά τους μετά την συνεδρίαση: «δεν μας είπε τίποτε καινούργιο, όλα αυτά με τις ίδιες φράσεις τα είχαμε ακούσει και πριν τις εκλογές, αν όμως δεν αλλάξει τίποτε δεν έχουμε ελπίδες να αντιστρέψουμε το πολιτικό κλίμα και να διεκδικήσουμε τις επόμενες εκλογές» έλεγαν. Η παρατηρήσεις των υπουργών προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος έλεγε σε φιλικούς του δημοσιογράφους «να αφήσουν την γκρίνια και να βάλλουν πλάτη γιατί η ευθύνη ανήκει σε όλους».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις εκλογές λέγοντας ότι αναλαμβάνοντας προσχηματικά την ευθύνη αλλά επέκρινε εμμέσως τους υπουργούς του για καθυστερήσεις στον κρατικό μηχανισμό και για επίμεμπτες προσωπικές συμπεριφορές οι οποίες πρέπει να αποφευχθούν στο εξής. Φυσικά ο κ. Καραμανλής δεν έκανε καμία αυτοκριτική για δικά του λάθη ή παραλείψεις κατά την προεκλογική περίοδο που να οδήγησε στο αρνητικό αποτέλεσμα. Γενικότερα ο κ. Καραμανλής δημιούργησε την εντύπωση ότι πέρα από την γνωστή του ρητορεία δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ενέργειες.
Το μόνο που έκανε ο κ. Καραμανλής ήταν ότι έκοψε την συζήτηση για συνεργασία με τον ΛΑΟΣ που άνοιξε ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και βρίσκει πολλά ευήκοα ώτα στο εσωτερικό του κόμματος με κίνδυνο να πάρει διαλυτικές διαστάσεις. Πάντως αν και είπε ότι «δεν νοείται συζήτηση για κομματικές συνεργασίες» εννοώντας τον ΛΑΟΣ ο κ. Καραμανλής υιοθέτησε την ατζέντα του ανεβάζοντας στις προτεραιότητές του θα θέματα «νόμου και τάξης» και τα θέματα που σχετίζονται με την λαθρομετανάστευση.
Παράλληλα ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να κόψει τον εσωκομματικό πόλεμο εναντίον της κ. Μπακογιάννη για την ζημιά που επέφερε στο κόμμα με τις αστοχίες της τις τελευταίες δέκα ημέρες προκαλώντας γκρίνιες εναντίον του.
Παρότι όμως δεν υπάρχει συγκροτημένος πόλος εσωκομματικής αντιπολίτευσης η αμφισβήτηση πια για τον κ. Καραμανλή και την ηγεσία του είναι διάχυτη υφέρπουσα, διαβρωτική και δυνάμει αποσταθεροποιητική. Οι βουλευτές και οι υπουργοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον κ. Καραμανλή. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρέπει σύντομα να γίνουν αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο με απομάκρυνση του κ. Βαγγέλη Αντώναρου αλλά και στο κόμμα με αλλαγή του κ. Λευτέρη Ζαγορίτη. Επίσης ο κ. Καραμανλής δέχεται πιέσεις για σαρωτικό ανασχηματισμό που να περιλαμβάνει δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να αγγίξει και τα κορυφαία στελέχη όπως οι κ.κ. Σουφλιάς, Παυλόπουλος, Μπακογιάννη που είναι στις ίδιες θέσεις εδώ και χρόνια και είναι συνυπεύθυνοι για τις κυβερνητικές αποτυχίες.
Ο κ. Καραμανλής πάλι αντιδρά με την συνήθη του καθυστέρηση και «όχι εν θερμώ». Μόνο που όπως λένε δεν υπάρχει χρόνος…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr