Τώρα τους φταίει και… ο πρέσβης στην Ουρουγουάη

Τώρα τους φταίει και… ο πρέσβης στην Ουρουγουάη

Στον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Μοντεβίδεο κ. Νικόλαο Δικτάκη και τον επικεφαλής της Α8 διεύθυνσης Λατινικής Αμερικής στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξιο Κογεβίνα, φορτώνουν όλες τις ευθύνες για το φιάσκο με την απόδραση του κ. Χρίστου Καραβέλα από την Ελλάδα. Με απλά λόγια, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουρουγουάη –ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι ο υπ’ αριθμόν δύο βασικότερος κατηγορούμενος στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens προετο

Τώρα τους φταίει και… ο πρέσβης στην Ουρουγουάη

Στον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Μοντεβίδεο κ. Νικόλαο Δικτάκη και τον επικεφαλής της Α8 διεύθυνσης Λατινικής Αμερικής στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξιο Κογεβίνα, φορτώνουν όλες τις ευθύνες για το φιάσκο με την απόδραση του κ. Χρίστου Καραβέλα από την Ελλάδα. Με απλά λόγια, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουρουγουάη –ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι ο υπ’ αριθμόν δύο βασικότερος κατηγορούμενος στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens προετοιμάζει τη διαφυγή του στο Μοντεβίδεο- παρουσιάζεται σαν ο κύριος υπεύθυνος για τις γκάφες που ακολούθησαν και διευκόλυναν την έξοδο του κ. Καραβέλα στο εξωτερικό.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Αριστείδης Αγαθοκλής, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί ποιοι υπάλληλοι ευθύνονται για τις καθυστερήσεις, αποφαίνεται ότι ο πρέσβης στο Μοντεβίδεο «επιβάρυνε την κατάσταση» επειδή επέλεξε ως αποδέκτη «προς ενέργεια» την Α8 διεύθυνση λατινικής Αμερικής. Κατά τον κ. Αγαθοκλή, ο κ. Δικτάκης θα έπρεπε να έχει ενημερώσει την Ε3 διεύθυνση Διοικητικών & Δικαστικών Υποθέσεων διότι, όπως επιχειρηματολογεί ο γγ του ΥΠΕΞ, «η Ε3 Διεύθυνση, ως εκ της τριβής κατά τον χειρισμό των θεμάτων αρμοδιότητάς της, γνωρίζει κάλλιον παντός άλλου τις παραμέτρους αποτελεσματικής και ταχείας διεκπεραίωσης δικαστικής φύσεως υποθέσεων». Με μια απλή ματιά στο οργανόγραμμα του υπουργείου, διαπιστώνει κάποιος ότι η Ε3 ασχολείται με «μετοικεσίες, βεβαιώσεις, επικυρώσεις, στρατολογικά, παράπονα, ατυχήματα Ελλήνων ή αλλοδαπών, απώλειες, κλοπές ταξιδιωτικών εγγράφων, αναζητήσεις, τελωνειακά, φορολογικά, εκδόσεις, απελάσεις, πολιτικό άσυλο, λαθρομετανάστες, διαβατήρια, νοσήλεια εξωτερικού, ληξιαρχικά, ιθαγένεια και δικαστικά» (γενικώς και αορίστως).

Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΞ, ο πρέσβης στο Μοντεβίδεο ελέγχεται επίσης διότι έκανε το τραγικό… σφάλμα να διαβαθμίσει το τηλεγράφημά του ως «Εξαιρετικώς Επείγον – Άκρως Απόρρητο», ενώ κατά τον κ. Αγαθοκλή «ο ενδεδειγμένος βαθμός προτεραιότητας θα ήταν «Αστραπιαίο» ή «Αμέσου Επιδόσεως», οπότε θα υφίστατο υποχρέωση διεκπεραίωσής του και ενημέρωσης του αποδέκτη-χειριστή, εκ μέρους του Ακολούθου Υπηρεσίας του Κρυπτογραφικού, εντός πέντε λεπτών, ήτοι το σύστημα λήψης του εν λόγω σήματος θα ετίθετο σε διαδικασία συναγερμού».

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η «ενοχοποίηση» του κ. Δικτάκη αφού ο κ. Αγαθοκλής κατηγορεί τον πρέσβη στο Μοντεβίδεο ότι προκάλεσε «αλληλουχία ασυντονίστων ενεργειών που εμφάνισαν χάσματα με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προώθηση της πληροφόρησης προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Συνεχίζοντας να αναπτύσσει το σκεπτικό του, ο κ. Αγαθοκλής αποφαίνεται ότι «η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ στην προκειμένη περίπτωση αδράνησε αδικαιολογήτως». Τις ολιγωρίες αυτές χρεώνει, εμμέσως πλην σαφώς στο διευθυντή της Ε8 κ. Αλέξιο Κογεβίνα και σε μικρότερο βαθμό στον Α’ γενικό διευθυντή του ΥΠΕΞ κ. Σταύρο Βασιλόπουλο.

Ο κ. Κογεβίνας είχε απευθυνθεί στο διπλωματικό γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη ζητώντας οδηγίες χειρισμού του τηλεγραφήματος από το πρωί της Δευτέρας 25 Μαϊου (το τηλεγράφημα από το Μοντεβίδεο έφτασε στο ΥΠΕΞ στις 15.36 του  Σαββάτου 23 Μαϊου). Ο διευθυντής της Α8 κατέθεσε ότι «έλαβε γνώση του συγκεκριμένου τηλεγραφήματος, περί ώρα 10:00, τη Δευτέρα, 25.5.09», και επικοινώνησε με τον Α΄ Γενικό Δ/ντή κ. Βασιλόπουλο, «ο οποίος τον πληροφόρησε, μετά από λίγο, ότι ο ίδιος είχε ήδη ενημερώσει το Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού και ότι το τελευταίο έχει αναλάβει το θέμα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της κυρίας Μπακογιάννη, κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ανέφερε ότι «δεν ενθυμείται ότι ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος από τον Α΄ Γενικό Διευθυντή, ενώ ενθυμείται ότι ενημερώθηκε  από το Σύμβουλο Πρεσβείας του Διπλωματικού Γραφείου της υπουργού στις 12:55, τη Δευτέρα, 25.5.09». Επικαλούμενος τις συναντήσεις της κυρίας Μπακογιάννη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σερβίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Χαλαστάνης «ομολογεί» ότι ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών «την επομένη, Τρίτη 26.5.09, ώρα 10:00». Σύμφωνα με τον κ. Χαλαστάνη, η κυρία Μπακογιάννη «έδωσε εντολή για την άμεση ενημέρωση του υπουργείου Δικαιοσύνης». Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο ίδιος «περί ώραν 10:15 της Τρίτης, 26.5.09» ειδοποίησε τον διευθυντή της Α8 κ. Κογεβίνα, «να προβεί στις σχετικές ενέργειες». Ο κ. Χαλαστάνης είναι εμφανώς εκτεθειμένος. Γιατί δεν ενημέρωσε τον διευθυντή της Ε3 διεύθυνσης νομικών υποθέσεων που το ΥΠΕΞ θεωρεί ότι ήταν αρμόδιος για τη διεκπεραίωση του τηλεγραφήματος; Γιατί ο κ. Χαλαστάνης, έμπειρος διπλωμάτης και ο στενότερος υπηρεσιακός συνεργάτης της κυρίας Μπακογιάννη, «αμέλησε» να ενημερώσει την υπουργό του για ένα ολόκληρο 24ωρο, ιδίως από τη στιγμή που βρισκόταν συνεχώς δίπλα της λόγω των συναντήσεων με τον Σέρβο και το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών; 

Οι βαριές αμέλειες του διπλωματικού γραφείου της κυρίας Μπακογιάννη περιγράφονται και από άλλα στοιχεία. Ο Α’ γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ κ. Βασιλόπουλος κατέθεσε ότι είχε ενημερώσει το διπλωματικό γραφείο της υπουργού από το πρωί της Δευτέρας. Άρα, ο κ. Βασιλόπουλος είχε λάβει το τηλεγράφημα παρ’ ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στους αποδέκτες που είχε θέσει ο πρέσβης στο Μοντεβίδεο κ. Δικτάκης. Οι διπλωματικοί υπαλληλοι στο γραφείο της υπουργού βεβαιώνουν και αυτοί ότι είχαν λάβει το τηλεγράφημα από το Σάββατο. Και παραδέχονται ευθέως ότι δεν διάβασαν ένα άκρως απόρρητο σήμα, με την αιτιολογία ότι είχαν φόρτο εργασίας και ότι το γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη δεν συμπεριλαμβανόταν στους αποδέκτες! Αργα και βασανιστικά, ομολογούν ότι πήραν το «εξαιρετικώς επείγον- άκρως απόρρητο» τηλεγράφημα το μεσημέρι της Δευτέρας, 48 ώρες αφού είχε φτάσει στην κεντρική υπηρεσία!

Οι δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες περί επανίδρυσης, αποδεικνύονται και σε ακόμη ένα σημείο. Ο κ. Κογεβίνας (διευθυντής της Α8) υποστηρίζει ότι το γραφείο της υπουργού του έδωσε οδηγίες χειρισμού στις 12.30 της Τρίτης 26 Μαϊου (ενώ ο κ. Χαλαστάνης ισχυρίζεται ότι οι οδηγίες είχαν δοθεί από τις 10.15 της ίδιας μέρας). Για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του, ο κ. Κογεβίνας προσθέτει ότι μετά το τέλος της συνομιλίας του με τον κ. Χαλαστάνη «απουσίαζαν ο αρχειοφύλαξ, ο κλητήρας και η δακτυλογράφος της Α8 Δ/νσης» -άρα συμπεραίνουμε ότι είχε παρέλθει το ωράριο εργασίας. Ο ίδιος διπλωμάτης αναφέρει ότι αναγκάστηκε να υπαγορεύσει ο ίδιος «το διαβιβαστικό έγγραφο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης» και παραδέχεται ότι δεν έστειλε το απόρρητο τηλεγράφημα το απόγευμα της Τρίτης «διότι υπέθεσε ότι είχε παρέλθει, πλέον, το ωράριο εργασίας του εν λόγω υπουργείου και ουδείς θα υπήρχε για να παραλάβει το έγγραφο της Α8 Δ/νσης». Συνεχίζοντας την εξιστόρηση, ο κ. Κογεβίνας σημειώνει ότι «την πρωία της επαύριον, Τετάρτης 27.5.09, περί ώραν 09:30, το αργότερο, Διευθυντής της Α8 Δ/νσης επικοινώνησε με το Υπ. Δικαιοσύνης και ζήτησε να στείλουν κάποιον με τον ταχύτερο τρόπο, για να παραλάβει το σχετικό έγγραφο της Α8 Δ/νσης. Του υπεσχέθησαν ότι θα σταλεί υπάλληλος στις 10:30. Τελικά, εμφανίστηκε  στις 12:30 της ιδίας ημέρας  υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία παρέλαβε το σχετικό έγγραφο».

Το πρώτο συμπέρασμα από τις αποκαλύψεις αυτές είναι ότι ο κ. Δενδιας αληθώς υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε από την κυρία Μπακογιάννη το μεσημέρι της Τετάρτης. Αν και δύσκολα μπορεί κάποιος να μην ασχοληθεί με τον τρόπο που λειτουργούν δύο κρίσιμα υπουργεία (μοιάζει σαν να βάζουν λουκέτο μετά το μεσημέρι, ενώ οι ενημερώσεις ξεκινούν περί ώρα 12.00…) έχει νόημα να επισημανθεί για ακόμη μια φορά το παράδοξο ότι η κυρία Μπακογιάννη δεν επικοινώνησε ούτε καν τηλεφωνικώς με τον κ. Δένδια για να επιταχύνει τη «διεκπεραίωση» του τηλεγραφήματος. Εκτός κι αν η υπουργός δεν αντελήφθη τη σοβαρότητα του τηλεγραφήματος. Ή μήπως δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει το σήμα από το Μοντεβίδεο; Κι ο διευθυντής του γραφείου της κ. Χαλαστάνης δεν της επισήμανε ότι η άκρως απόρρητη ενημέρωση βρισκόταν ήδη τρία 24ωρα στο υπουργείο χωρίς κανείς να έχει ασχοληθεί επί της ουσίας με τις προειδοποιήσεις;

Ο διενεργήσας την προανάκριση κ. Αγαθοκλής, βγάζει λάδι όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους στο γραφείο της υπουργού για τις ολιγωρίες τους, επιχειρηματολογώντας ότι ωθήθηκαν στις αποφάσεις τους «εκ του γεγονότος ότι δεν υφίστατο ένδειξη προτεραιότητος του τηλεγραφήματος «Αστραπιαίο» ή «Αμέσου Επιδόσεως».

Αλήθεια, πόσες ώρες μετά την άφιξή των τηλεγραφημάτων στο υπουργείο Εξωτερικών οι συνεργάτες της κυρίας Μπακογιάννη παραλαμβάνουν, μελετούν και προωθούν τα άκρως απόρρητα σήματα; Μήπως δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της διαβάθμισης «άκρως απόρρητο»; Καταλαβαίνουν άραγε οι επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας πώς θα αντιδρούν πλέον οι διπλωμάτες της χώρας στο εξωτερικό όταν ενημερώνονται για αξιόποινες πράξεις Ελλήνων στο εξωτερικό; Την ίδια ώρα, προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Αγαθοκλής αθωώνει πανηγυρικά όσους υπαλλήλους στο γραφείο της υπουργού ολιγώρησαν και μάλιστα χωρίς σοβαρή δικαιολογία. Υποτίθεται άλλωστε ότι το γραφείο (οποιουδήποτε) υπουργού δεν λειτουργεί με τους ρυθμούς της γραφειοκρατίας και γι’ αυτό η κυρία Μπακογιάννη (όπως και όλοι οι σημερινοί ή διατελέσαντες υπουργοί και υφυπουργοί), έχουν την προνομία να επιλέγουν τους συνεργάτες τους.

Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι ο κ. Αγαθοκλής αξιολογεί ως άψογες τις ενέργειες της υπαλλήλου στην κρυπτογραφική υπηρεσία που υποδέχθηκε το σήμα από το Μοντεβίδεο το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Μαϊου. Παρά το γεγονός ότι η υπάλληλος διαβίβασε το σήμα στις 16.42 (με καθυστέρηση μιας ώρας και έξι λεπτών), ο γγ του ΥΠΕΞ τα βρίσκει όλα τέλεια. Αλήθεια ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στο Μοντεβίδεο είχε τηλεφωνήσει και στο γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη ενημερώνοντας ότι αποστέλλει ένα «άκρως απόρρητο» τηλεγράφημα;

Όπως έχει αποκαλύψει το ΘΕΜΑ από την προχθεσινή Δευτέρα, το τηλεγράφημα έτυχε ευρείας διανομής και απεστάλη μεταξύ άλλων στο διπλωματικό γραφείο της υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού. Ρωτήθηκε η υπάλληλος της κρυπτογραφικής ποιους επέλεξε ως αποδέκτες του τηλεγραφήματος; Γιατί το ΥΠΕΞ δεν δημοσίευσε και τον πίνακα αποδεκτών ώστε η κοινή γνώμη να σχηματίσει ιδία εικόνα για τα λάθη και τις παραλείψεις; Και τελικώς τα τηλεγραφήματα –ιδίως όσα διαβαθμίζονται ως «άκρως απόρρητα»- αυτά δεν τα διαβάζει ποτέ κάποιος;

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης