Ερευνες πετρελαίου : «Θέλω αυτήν την περιοχή» - «Ελάτε να την πάρετε»…
Μια μεγάλη τομή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την έρευνα περιοχών προς εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα μας φέρνει το νέο σχέδιο νόμου που δίνει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ανάπτυξης.
Πρόκειται για την διαδικασία του open door, η οποία εφαρμόζεται κατά κόρον στο διεθνή στίβο και εξυπηρετεί, βεβαίως, μία σαφώς φιλελεύθερη λογική: κάποια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο,
Μια μεγάλη τομή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την έρευνα περιοχών προς εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα μας φέρνει το νέο σχέδιο νόμου που δίνει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ανάπτυξης.
Πρόκειται για την διαδικασία του open door, η οποία εφαρμόζεται κατά κόρον στο διεθνή στίβο και εξυπηρετεί, βεβαίως, μία σαφώς φιλελεύθερη λογική: κάποια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο, εκδηλώνει ενδιαφέρον για συγκεκριμένη περιοχή προς έρευνα και αυτή της παραχωρείται με συγκεκριμένους όρους από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παρουσίασε νωρίτερα το προς διαβούλευση πλαίσιο, η συγκεκριμένη μέθοδος θα λειτουργεί παράλληλα με τις διαδικασίες των ανοιχτών διαγωνισμών για παραχωρήσεις περιοχών του Δημοσίου προς έρευνα και εκμετάλλευση, όπως είχε συμβεί πριν μερικά χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα, στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιωάννινα και, παλαιότερα, στο Κατάκωλο, όπου είχε εντοπιστεί πετρέλαιο χαμηλής ποιότητας.
Η έρευνα υδρογονανθράκων θα υποστηριχθεί από ειδικό φορέα ο οποίος θα λειτουργεί υπό το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και ο οποίος θα στελεχωθεί από έμπειρο προσωπικό, προερχόμενο κατά βάση από τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Παράλληλα, θα προωθηθούν νομοθετικές αλλαγές σε σχέση με τη διαφάνεια του ανταγωνισμού στις περιβαλλοντολογικές απαιτήσεις, ενώ παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών με επίκεντρο τη μείωση της φορολογίας
Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι δυνατό να έχει ολοκληρωθεί και να αποτελεί νόμο του κράτους μέχρι το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι στο συνέδριο των Αμερικανών γεωλόγων πετρελαίου που είχε πραγματοποιηθεί στην χώρα μας το χειμώνα του 2007 είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τα δεδομένα στον χώρο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως η Shell, η Chevron κ.α.
Αυτήν δε την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα γεωτρητική προσπάθεια της εφοπλιστικών συμφερόντων «Ενεργειακής Αιγαίου» στον Βόρειο Πρίνο, με την οποία επιδιώκεται να αυξηθεί στα 10.000 βαρέλια ημερησίως η παραγωγή που δεν ξεπερνάει τα 1.300 βαρέλια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr