Καταγγελίες για μυστικό κέντρο ανακρίσεων στο Ισραήλ
Καταγγελίες για την ύπαρξη ενός μυστικού κέντρου κράτησης και ανακρίσεων από την ισραηλινή «Υπηρεσία Γενικής Ασφαλείας», έκανε την Τρίτη η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.
«Η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων (CAT) δέχθηκε προσφυγές για βασανιστήρια, κακομεταχειρίσεις και κακές συνθήκες κράτησης στις εγκαταστάσεις αυτές» και ζήτησε να μπορέσει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να έχει πρόσβαση σε όλους τους κρατουμένους «της εγκατάστασης 1391».
Σύμφωνα με πληροφορ
«Η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων (CAT) δέχθηκε προσφυγές για βασανιστήρια, κακομεταχειρίσεις και κακές συνθήκες κράτησης στις εγκαταστάσεις αυτές» και ζήτησε να μπορέσει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να έχει πρόσβαση σε όλους τους κρατουμένους «της εγκατάστασης 1391».
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η CAT, «ορισμένοι ισραηλινοί αξιωματικοί της Ασφάλειας υποβάλλουν τους παλαιστίνιους κρατουμένους σε πράξεις που παραβιάζουν τη Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων.
Όπως αναφέρεται, έχουν αναφερθεί από ξυλοδαρμούς έως κακομεταχείριση κρατουμένων.
Δέκα ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων (CAT) εξάλλου, έθεσαν ερωτήματα στους εκπροσώπους του Ισραήλ για αυτή την εγκατάσταση, η οποία όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται σε έναν «αδιευκρίνιστο τόπο του Ισραήλ χωρίς να έχουν πρόσβαση σε αυτή η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), οι συνήγοροι και οι συγγενείς των κρατουμένων».
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ επέκριναν ακόμη, μια στρατιωτική διαταγή που εφαρμόζεται στη Δυτική Όχθη και επιτρέπει την κράτηση για οκτώ ημέρες παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω, τα οποία κατηγορούνται χωρίς καν να προσαχθούν ενώπιον στρατιωτικού δικαστή.
Η ίδια στρατιωτική διαταγή «επιτρέπει οι κρατούμενοι να παραμένουν υπό κράτηση ως και για 90 ημέρες χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο και ως και 188 ημέρες χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία», υπογραμμίζει η CAT.
Σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, 700 ανήλικοι Παλαιστίνιοι τέθηκαν έτσι υπό κράτηση το 2006, εκ των οποίων 25 δεν έχουν απελευθερωθεί εξαιτίας διαταγών της διοίκησης.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ εκφράζει την έκπληξή της για το γεγονός ότι η προσφυγή στη «διοικητική κράτηση» χαρακτηρίζεται «κατ εξαίρεσιν μέτρο» από τις ισραηλινές αρχές, τη στιγμή που «900 Παλαιστίνιοι βρίσκονταν σε διοικητική κράτηση το 2007 και ορισμένοι, μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί της Χαμάς, φαίνεται ότι κρατήθηκαν για να ασκηθεί πίεση στην οργάνωση για να απελευθερώσει τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ».
Η Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει την Τρίτη, πρόκειται να ακούσει τις απαντήσεις των εκπροσώπων του Ισραήλ και θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της στο τέλος της συνόδου της, στις 15 Μαΐου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr