«Ξέκοψε την εκλογολογία και κυβέρνησε»

«Ξέκοψε την εκλογολογία και κυβέρνησε»

Η αφορμή της συγκέντρωσης που οργάνωσε το πολιτικό γραφείο του Γιώργου Αλογοσκούφη και η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ήταν η πρόσφατη συμπλήρωση πέντε ετών διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, ο πρώην «Τσάρος» της οικονομίας βρήκε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα για τις εξελίξεις στην οικονομία και να υποδείξει ποια οικονομική πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί σ

«Ξέκοψε την εκλογολογία και κυβέρνησε»

Η αφορμή της συγκέντρωσης που οργάνωσε το πολιτικό γραφείο του Γιώργου Αλογοσκούφη και η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ήταν η πρόσφατη συμπλήρωση πέντε ετών διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, ο πρώην «Τσάρος» της οικονομίας βρήκε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα για τις εξελίξεις στην οικονομία και να υποδείξει ποια οικονομική πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί στην «μετά Αλογοσκούφη και μεσούσης της κρίσης» εποχή.

Πόσο μάλλον που οι παρουσίες στην εκδήλωση ήταν ηχηρές και σε ένα βαθμό δίνουν και ένα στίγμα για τις εσωτερικές ισορροπίες που διαμορφώνονται πλέον στο κυβερνών κόμμα, αφού στο «Τιτάνια» εκπροσωπήθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο η «μητσοτακική» πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.

Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, σύσσωμη – εύλογα – η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας (ο υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου και οι υφυπουργοί κ. Μπέζας, Λέγκας και Μπούρας) αλλά και οι υφυπουργοί Γ. Ιωαννίδης, Θ. Νάκος, Σπ. Ταλιαδούρος, Γ. Κοντογιάννης, Σ. Καλαντζάκου παρακολούθησαν τον πρώην υπουργό Οικονομίας.

Και, βεβαίως, αρκετοί πρώην, όπως οι Σ. Τσιτουρίδης, Π. Δούκας, Β. Μπασιάκος Γ. Ορφανός αλλά και βουλευτές. Το …Μέγαρο Μαξίμου επίσης εκπροσωπήθηκε – δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, εκδήλωση για τα 5 χρόνια της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης ήταν αυτή – από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Β. Αντώναρο και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γ Ανδριανό.

Παρών, δε, ήταν και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Αλογοσκούφης υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε την προηγούμενη πενταετία, τονίζοντας ότι αυτή αποτελούσε συλλογική επιλογή πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή.

Παράλληλα, απέδωσε ευθύνες για αρκετά από τα κακώς κείμενα της οικονομικής πραγματικότητας της χώρας (λ.χ. φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις, σπατάλες) στον κακό τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αλλά και τομέων όπως η υγεία, σε μία αναφορά η οποία σαφέστατα αναγιγνώσκεται ως αιχμή κατά των αρμόδιων υπουργών κ. Προκόπη Παυλόπουλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τους οποίους, ως γνωστόν, ο πρώην υπουργός Οικονομίας δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις.

Ακόμη, ο κ. Αλογοσκούφης, αν και εμφανίζεται να στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Κ. Καραμανλή, εντούτοις ζητεί να «κοπεί» με πιο κατηγορηματικό τρόπο η εκλογολογία, αλλά και η κυβέρνηση να …κυβερνήσει («να πάρει τις δικές της πολιτικές πρωτοβουλίες»), μετά την απόρριψη της πρότασης περί συναίνεσης από τα άλλα κόμματα.

Επιπλέομ, ο τέως «Τσάρος» δίνει σαφώς κατευθύνσεις προς τον …νυν, τον κ. Γιάννο Παπαθανασίου, τονίζοντας και ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα πέραν εκείνων πους σχετίζονται με την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και ότι μετά το πέρας της κρίσης η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να συνεχιστεί

Πρόσχημα για κάποιες δαπάνες η κρίση…

Ειδικότερα, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, η ελληνική οικονομία γνώρισε υψηλή ανάπτυξη, σημαντική δημοσιονομική πρόοδο, μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ χαρακτήρισε την εν εξελίξει κρίση ως ανάλογη προς εκείνη  του 1929.

Η υπέρβαση των δαπανών που προκάλεσε και προκαλεί - λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους - η αύξηση των επιτοκίων, ενισχύθηκε από υπερβάσεις και των πρωτογενών δαπανών, υποστήριξε ο τέως υπουργός Οικονομίας.

«Η κρίση δημιούργησε την ανάγκη για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ υπήρξαν, με αφορμή ή και πρόσχημα την κρίση, και επιπλέον πιέσεις που οδήγησαν σε αύξηση των πρωτογενών δαπανών», ανέφερε χαρακτηριστικά, μεμφόμενος προφανώς και κάποιους πρώην συναδέλφους του…

«Αναμφίβολα, ένα μέρος της υστέρησης των φορολογικών εσόδων στη χώρα μας οφείλεται στο γεγονός ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει επαρκώς την απώλεια εσόδων από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που υλοποιήθηκαν. Αποδεικνύεται ότι η κρατική μηχανή και η δημόσια διοίκηση έχουν δυσκολία στο να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις που δημιουργούνται όταν επιδιώκονται μεγάλες και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και μεταβολές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, μεμφόμενος ουσιαστικά τον πολιτικά αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Σε άλλο, δε, σημείο της ομιλίας του εστίασε στην ανάγκη να βελτιωθεί η λειτουργία του τομέα της υγείας, προφανώς «στοχεύοντας» στον αρμόδιο υπουργό κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο πρώην υπουργός «έβγαλε» με σαφήνεια ένα κλίμα συλλογικής ευθύνης για τις αποφάσεις της κυβέρνησης («το 2008 η Κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά μία ήπια αντιμετώπιση των δημοσιονομικών επιπτώσεων της κρίσης») εντάσσοντας στο πλαίσιο αυτής της συλλογικότητας τα «ήπια μέτρα ενίσχυσης της φορολογικής βάσης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο και που κατά πολλούς ήταν η πραγματική αιτία απομάκρυνσής του κ. Αλογοσκούφη από το υπουργείο Οικονομίας. 

Ο ίδιος δικαιολόγησε ως αναγκαστική, λόγω κρίσης, την στροφή της οικονομικής πολιτικής, αλλά κατέστησε σαφές ότι «νέες εντατικές προσπάθειες εξάλειψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και έντονης αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους θα πρέπει να γίνουν ξανά μόλις περάσουμε σε περίοδο ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας».

Επιπλέον, ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε ως σημαντική «την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν σκέπτεται εκλογές», αλλά πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ακόμη πιο έντονα ότι προέχει η πολιτική σταθερότητα.

«Η εκλογολογία και τα εκλογικά σενάρια δεν εξυπηρετούν σε τίποτα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης προσθέτοντας, σε σχέση με την πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή για συναίνεση ότι «η κυβέρνηση πρέπει σε κάθε περίπτωση να προχωρήσει σε επιπλέον δικές της πολιτικές πρωτοβουλίες».

Ακόμη ο κ. Αλογοσκούφης ζήτησε να εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς άλλες καθυστερήσεις το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. 

Μέτρα μόνο κατά της φοροδιαφυγής

«Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να κινηθεί και αυτή ταχύτερα, διότι ο ρόλος που της επιφυλάσσεται στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι σημαντικός και σε καμία περίπτωση δεν διακυβεύεται η ανεξαρτησία της. Αντιθέτως, αναγνωρίζεται έμπρακτα ο εποπτικός της ρόλος», ανέφερε, κριτικάροντας ουσιαστικά και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος συχνά πήρε αποστάσεις από την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε επί Γ. Αλογοσκούφη.

Οι δε …συμβουλές του πρώην «Τσάρου της Οικονομίας»  προς τον νυν κ. Γιάννη Παπαθανασίου καθίστανται σαφείς με το ακόλουθο απόσπασμα της ομιλίας του:

«Είναι σαφές ότι τόσο η Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο απαιτούν από εμάς ταχύτερη και εντονότερη δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση με τα διαλαμβανόμενα στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό είναι σωστό, ιδιαίτερα λόγω της κατάστασης των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά και των επιπλέον πιέσεων που δημιουργεί η κρίση για τα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι η επιλογή των επί μέρους παραμέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι υπόθεση της χώρας μας και όχι της Επιτροπής ή του Συμβουλίου. Η Κυβέρνηση είναι εκείνη που θα αποφασίσει σε πιο βαθμό θα στηριχθεί σε μόνιμα και διαρκή μέτρα περιστολής των δαπανών ή ενίσχυσης των εσόδων, και ποια θα είναι η ακριβής δοσολογία».

Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθούν επιπλέον μέτρα φορολογικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε δε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά μέτρα να θέσουν σε κίνδυνο τις μειώσεις της άμεσης φορολογίας που έχουμε πετύχει, ή αυτές που έχουμε δρομολογήσει έως το 2014. Άλλωστε, η μείωση της άμεσης φορολογίας που έχει επιτευχθεί καθώς και αυτή που έχει ήδη δρομολογηθεί ενισχύει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Τα μόνα φορολογικά μέτρα που δικαιολογούνται είναι αυτά που συμβάλλουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή αποτελεί κοινωνική μάστιγα και καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί υπαναχωρήσεις στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή της».

Κάντε κάτι για την ασφάλεια των πολιτών!

Ακόμη, ο πρώην υπουργός ζήτησε να ενεργοποιηθεί το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ουσιαστικά έκλεισε την ομιλία του με μία παραίνεση για την καταπολέμηση της βίας, η οποία προφανώς εμπεριέχει και πάλι αιχμές για τον πολιτικά υπεύθυνο κ. Παυλόπουλο:

«Τους τελευταίους μήνες η κοινωνία μας βιώνει μία έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας. Αυτό απειλεί τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, από την οικονομική κρίση. Έχουμε υποχρέωση ως παράταξη και ως κυβέρνηση να δώσουμε αποτελεσματικές απαντήσεις και λύσεις σε αυτά τα φαινόμενα που απειλούν την ασφάλεια μας και τον κοινωνικό ιστό», δήλωσε με έμφαση ο κ. Αλογοσκούφης.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης