Αμερικανικές πιέσεις για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Τετάρτη από τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προοδεύσουμε. Ο χρόνος πιέζει» δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, θα επιστρέψει στην περιοχή μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του
«Είμαστε αποφασισμένοι να προοδεύσουμε. Ο χρόνος πιέζει» δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, θα επιστρέψει στην περιοχή μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, συμπλήρωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προκειμένου να ξαναρχίσουν συνομιλίες, με στόχο την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης και να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Λωρίδα της Γάζας.
«Σεβόμαστε την επιλογή του ισραηλινού λαού και σεβόμαστε τις εκλογές, αλλά ζητούμε επίσης η επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τον οδικό χάρτη και το όραμα των δύο κρατών» δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τον εποικισμό».
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος επέμεινε επίσης στην ανάγκη «να ανοίξει η Λωρίδα της Γάζας», για να «τερματιστούν τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού» στην περιοχή αυτή και να επιτραπεί η ανοικοδόμησή της, μετά την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση.
Ο Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε επίσης το Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των Παλαιστινίων.
Νωρίτερα την Τετάρτη, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Σαλάμ Φαγιάντ.
Τη θέση ότι «οποιαδήποτε ισραηλινή κυβέρνηση σχηματισθεί, θα πρέπει να αποδεχθεί τη λύση των δύο κρατών, όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και τον τερματισμό του εποικισμού», είχε εκφράσει νωρίτερα ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ, απαριθμώντας τα αιτήματα προς την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr