Διέξοδο στον εκλογικό νόμο αναζητά η κυβέρνηση

Διέξοδο στον εκλογικό νόμο αναζητά η κυβέρνηση

Μικροκομματική εκμετάλλευση του εκλογικού συστήματος επιχειρεί η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να φέρει το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολη θέση και παράλληλα να αλλάξει την ατζέντα από την οικονομική της πολιτική που προκαλεί πλέον κοινωνικές αντιδράσεις. Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της ΓΣΕΕ που ανησυχεί για το κοινωνικό κόστος που θα έχει στους εργαζομένους το τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε την Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο. Η

Διέξοδο στον εκλογικό νόμο αναζητά η κυβέρνηση

Μικροκομματική εκμετάλλευση του εκλογικού συστήματος επιχειρεί η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να φέρει το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολη θέση και παράλληλα να αλλάξει την ατζέντα από την οικονομική της πολιτική που προκαλεί πλέον κοινωνικές αντιδράσεις. Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της ΓΣΕΕ που ανησυχεί για το κοινωνικό κόστος που θα έχει στους εργαζομένους το τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε την Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο. Η ΓΣΕΕ όπως και η ΑΔΕΔΥ προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις προκειμένου να εκφράσουν την διαφωνία τους στην περιοριστική οικονομική πολιτική που θα έχει επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο και στα εργασιακά δικαιώματα.

Σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού το κυβερνητικό επιτελείο ανοίγει συντονισμένα θέμα εκλογικού νόμου. Με δηλώσεις τους η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όπως και ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης θέτουν θέμα συναινετικής αλλαγής του εκλογικού νόμου έτσι ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές ένα σύστημα που να δίνει αυξημένη πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών στο πρώτο κόμμα με μικρότερη δύναμη στην κάλπη. Ο νόμος που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές εκτός αν συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα σε νέα νομοθετική ρύθμιση. Στην ουσία τα κυβερνητικά στελέχη ζητούν ένα εκλογικό σύστημα παρόμοιο με το νόμο Κούβελα.

Η κυβέρνηση υπό το πρόσχημα της ακυβερνησίας κινείται σε μία λογική που καταστρατηγεί την δημοκρατική αρχή και νοθεύει την βούληση του εκλογικού σώματος. Στην πρόβλεψη ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα πάρει μεγάλο ποσοστό ψήφων ώστε να σχηματίσει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση η ΝΔ προσπαθεί να απαντήσει με το να κατεβάσει το ποσοστό που είναι απαραίτητο για την αυτοδυναμία και παράλληλα να δίνει περισσότερες έδρες στο πρώτο κόμμα που θα τις στερεί από τα μικρότερα κόμματα. Έτσι όμως τίθεται το ερώτημα: με τι ποσοστό θα εξασφαλίζεται αυτοδυναμία, με μικρότερο από 40% και που θα φθάσει στο 38% ή μήπως και πιο κάτω; Η προοπτική αυτή συνιστά παραβίαση της δημοκρατικής αρχής αλλά αυτό ουδόλως απασχολεί τα κυβερνητικά στελέχη που απεργάζονται την παραμονή τους στην εξουσία με κάθε τρόπο.

Σε ένα άλλο επίπεδο οι κυβερνητικοί παράγοντες φέρνουν στο προσκήνιο αυτό το θέμα ώστε να κατηγορήσουν το ΠΑΣΟΚ ότι αν δεν δεχθεί σε αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι υπεύθυνο για πρόκληση ακυβερνησίας. Αν πάλι δεχθεί θα το κατηγορήσουν ότι ο νόμος Σκανδαλίδη που ισχύει ακόμη εξυπηρετούσε εσωκομματικές σκοπιμότητες. Ελπίζουν δε ότι το θέμα θα προκαλέσει νευρικότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση και ότι θα καταγραφούν και εσωκομματικές ρωγμές.

Εσωκομματικές συγκρούσεις

Την ίδια ώρα πάντως εσωκομματικοί τριγμοί δημιουργούνται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Η κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης οι οποίοι την Δευτέρα κατεβαίνουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν έχει την υποστήριξη του μητσοτακικού βουλευτή Χανίων κ. Στέλιου Νικηφοράκη ο οποίος διαμαρτυρήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε και για την αλλαγή του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ήταν του ιδίου πολιτικού κλίματος. Παράλληλα ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Θανάσης Γιαννόπουλος επιτέθηκε στον αγροτοσυνδικαλιστή κ. Κοκκινούλη και εμμέσως στον υπουργό Γεωργίας κ. Σωτήρη Χατζηγάκη. Κομματικοί παρατηρητές λένε ότι αν και στόχος φαίνεται να είναι ο κ. Χατζηγάκης στην πραγματικότητα οι εσωκομματικές αιχμές στοχεύουν τον ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης κ. Γιώργο Σουφλιά.

Εσωκομματική πληγή όμως άνοιξε και η επανεμφάνιση του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου ο οποίος σε συνέντευξή του στην Real News δήλωσε ότι είναι αποφασισμένο ότι θα κατέβει στο υπόλοιπο Αττικής στην επόμενη εκλογή ενώ παραμένει αμετανόητος και επιμένει ότι δεν έκανε λάθη και δεν έχει ευθύνες στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Στον κ. Ρουσόπουλο απάντησε ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ κ. Νίκος Καραχάλιος ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ζήτησε από τον κ. Ρουσόπουλο «να καταθέσει την δοτή έδρα που κατέχει» αφού ο κ. Ρουσόπουλος έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Την ίδια άποψη με τον κ. Καραχάλιο έχουν όμως  και πολλοί βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι παρασκηνιακά αναρωτιούνται «γιατί ακόμη δεν έχει παραιτηθεί ο κ. Ρουσόπουλος μετά την δημόσια αποδοκιμασία και το mea culpa του πρωθυπουργού;». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης